Eveniment
Decizie finală la Curtea de Apel Alba Iulia pentru doi oameni de afaceri acuzaţi că i-au dat mită Elenei Udrea
Decizie finală în cazul celor doi oameni de afaceri din Hațeg, care au fost acuzaţi că în anul 2010 i-au dat mită Elenei Udrea, la acea vreme ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. După ce magistrații Tribunalului Hunedoara au hotărât că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale și au dispus încetarea procesului, dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.
La Alba Iulia, miercuri, 22 mai, magistrații instanței au respins apelul formulat de către DNA Alba Iulia și cei doi bărbaţi, în cazul sentinței date de către Tribunalul Hunedoara.
În acest caz, decizia fiind definitivă, cei doi frați din Hațeg au scăpat de acuzația de dare de mită către Elena Udrea.
La Tribunalul Hunedoara, bărbații au fost judecați într-un dosar disjuns din celebrul „Gala Bute”. Decizia a fost luată după ce instanţa a stabilit că în cauză legea penală mai favorabilă este Codul Penal din 1969.
”Instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice pentru care au fost trimişi în judecată cei doi inculpaţi. În privinţa ambilor inculpaţi instanţa a constatat împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi a dispus încetarea procesului penal”, declara pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, la sfârșitul anului 2018.
Mai mult, instanţa a respins cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de confiscare de la inculpaţi a sumei de 695.367,05 lei, dar şi cererile inculpaţilor de restituire a sumei în cauză, ce fusese confiscată printr-o sentinţă penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cum i-ar fi dat cei doi frați mită Elenei Udrea
„În cursul anului 2010, inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron Dorel au promis şi transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, Udrea Elena Gabriela, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului ‘Schi pentru România'”, se arată într-o sinteză a DNA privind dosarele soluţionate în decembrie 2017.
Potrivit anchetatorilor, transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului, în baza unei înţelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către Adrian Gărdean şi Ştefan Lungu, la care a aderat ulterior şi Dorel Miron Gărdean.
„Ca urmare a acestei înţelegeri, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, cei doi inculpaţi au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăţi, către o societate controlată de Ştefan Lungu, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia”, arătau procurorii într-un comunicat de presă.
sursă foto: Libertatea.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News