Connect with us
Advertisement

Eveniment

Detalii incredibile în urma achitării unui bărbat, într-un caz de crimă din Alba: Elementul care a schimbat complet sentința

Publicat

Detalii incredibile în cazul achitării bărbatului din Alba, care în primă instanță a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru că și-a ucis mama.

 Mai pe scurt din datele de la dosar rezultă că femeia era deja moartă, din cauze naturale, când fiul ei Paul Oțoiu Gerhard, încerca să facă manevre de resuscitare. 

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au schimbat în totalitate sentința Tribunalului Alba.

Toate informațiile se află în motivarea Curții de Apel Alba Iulia, din data de 14 decembrie 2023. Magistrații instanței au avut multe semne de întrebare față de cum au judecat cazul cei de la Tribunal, dar și de ce procurorii nu au luat în calcul varianta bărbatului că este nevinovat.

CITEȘTE ȘI: Răsturnare de situație în cel mai greu caz de crimă din Alba, din ultimii zece ani: Suspectul a fost ACHITAT la Curtea de Apel

Vă prezentăm mai jos, modul în care magistrații instanței superioare din Alba Iulia au analizat cazul și cum au ajuns la achitare.

Cum s-a petrecut de fapt totul

Femeiea de 79 de ani era într-o stare precară de săntătate. Era dependentă de fiul ei și în trecut a avut o viață tumultoasă. Corpul era fragil, suferise mai multe operații printre care și unele în zona coastelor. De asemenea avea fracturi mult mai vechi, iar coastele erau afectate.

Cei doi locuiau în Cetea, iar relația dintre ei era ciudată. În 15 matie 2019 bărbatul i-a tras două palme peste față și a învinețit-o.

În data de 19 martie Oțoiu se afla la calculator și a auzit niște sunete. Sunete că femeia ”își dă duhul”. Atunci s-a dus, a luat-o din pat și i-a făcut ”masaj energetic” la picioare.

Apoi a început manevre de resuscitare. În timpul manevrelor acesta i-a fracturat mai multe coaste, prin efectuarea unor manevre greșite.

Dar de fapt, femeia era moartă, făcuse infarct. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au luat în considerare raportul de la Mina Minovici în care scria că femeia nu mai era în viață, când bărbatul efectua manevre.

Cinci rapoarte de expertiză medico legale, semne mari de întrebare ale Curții de Apel

De-a lungul anchetei au fost făcute mai multe rapoarte de medicină legală. Cel de la Alba, de la Medicină Legală a avut lipsuri, iar avocatul lui Oțoiu a cerut expertize la București.

Cel mai elocvent a fost la data de 06.07.2022, de la Mina Minovici. Atunci comisia formată din medici experți în medicină legală, a concluzionat că moartea victimei nu a fost violentă, cauza morții a fost insuficiența cardiocirculatorie acută survenită în evoluția unui infarct miocardic acut recent (2-3 zile înainte).

De asemenea, fracturile de coaste nu au dus la moartea femeii, fiindcă aceasta era deja moartă.

”Fracturile costale (cu excepția celor care prezentau calus) și disjuncția manubrio-sternală, deși nu sunt specifice manevrelor de resuscitare (de regulă, se produc în porțiunea anterioară a coastelor 2-7), s-ar fi putut produce în cursul unor tentative de resuscitare prin comprimarea toracelui.

În urma manevrelor de resuscitare este improbabilă o exteriorizare a sângelui la nivelul orificiilor nazale și al cavității bucale.

Fractura de claviculă dreapta nu are legătură de cauzalitate cu decesul, fiind produsă cu puțin timp anterior decesului. Fracturile costale cu calus sunt vechi de 3-4 săptămâni anterior decesului.

Fracturile costale și disjuncția manubrio-sternală fără infiltrat sangvin sunt produse postmortem. În cadrul manevrelor de comprimare toracică se pot produce rupturi de cord cu hemopericard (cu cât coastele își pierd elasticitatea din cauza vârstei, cu atât forța necesară producerii fracturilor costale/rupturilor de cord este mai mică).

A mai concluzionat că o cantitate de 80 ml sânge în cavitatea pericardică, fără coaguli, exclude producerea rupturilor la o persoană în viață (cantitatea de sânge este prea mică)”, a arătat raportul.

Apoi, la data de 14 noiembrie 2023, în apel, a mai fost făcut încă un supliment la raportul de expertiză, care l-a susținut în totalitate pe cel din 6 iulie 2022.

De ce au fost înlăturate concluziile din raportul de expertiză medico legală: Întrebarea Curții de Apel Alba Iulia

”Nu am identificat în considerentele sentinței motivele pentru care prima instanță a înlăturat concluziile raportului de nouă expertiză medico – legală întocmit de INML.

Noi considerăm acest raport de nouă expertiză, avizat corespunzător, ca fiind complet și elocvent în cauză, concluzia fiind aceea că moartea s-a datorat infarctului miocardic și nu acțiunii inculpatului”, au concluzionat magistrații în motivarea de la Curte.

”Nu am înțeles cum se poate concluziona categoric că moartea a fost violentă, cât timp varianta prezentată de inculpat nu a fost exclusă, iar explicațiile comisiilor care au întocmit rapoartele de noi expertize (Alba și, mai ales, București) le-am găsit extrem de convingătoare”, s-au mai întrebat magistrații de la Curte.

Nu există dovezi pentru acuzația de loviri sau alte violențe

De asemenea procurorii l-au mai acuzat de loviri sau alte violențe, în data de 19, dar în rechizitoriu nu există date la adresa acuzației.

”Am încercat să găsim vreo referire în actele de la dosar cu privire la această acuzație și, singurul element identificat, l-am descoperit în avizul comisiei superioare din 24.08.2020, unde se face trimitere la lovirea cu corp dur (bănuim că în zona toracică), fără alte indicii care să ne permită să înțelegem acuzația, sub acest aspect”, au spus magistrații Curții.

Cauza morții: infarct miocardic

”Existența infarctului miocardic cu o vechime de 1-3 zile este certă, nu a fost combătută și constituie, în opinia noastră, singura cauză certă a decesului victimei.

Orice discuții teoretice despre efectele infarctului miocardic și rata de deces, nu le putem primi, cât timp existența acestuia anterior efectuării manevrelor de resuscitare este certă, iar cantitatea de sânge din cavitatea pericardică, fără coaguli, exclude producerea rupturilor la o persoană aflată în viață”, au decis magistrații.

”Cu alte cuvinte, la momentul efectuării manevrelor de resuscitare, când s-au produs leziunile/rupturile (este vorba despre rupturi de cord cu hemopericard, explicate prin pierderea elasticității coastelor din cauza vârstei și a unei forțe reduse necesare producerii fracturilor costale/rupturilor de cord) victima nu se mai afla în viață”, se mai arată în motivarea de la Curte.

”Practic, acuzarea nu a putut să probeze dincolo de orice îndoială rezonabilă că victima se mai afla în viață la momentul la care inculpatul a exercitat manevrele de resuscitare sau că, la data de 19.03.2019, acesta ar fi exercitat acte de lovire a victimei care să fi produs leziuni în legătură cauzală cu decesul”, a fost concluzia finală.

Achitare pentru omor

Pe scurt, Curtea a considerat că bărbatul este nevinovat și l-a achitat pentru infracțiunea de omor și de la pedeapsa de 9 ani.

Însă au decis ca bărbatul trebuie să urmeze un tratament de specialitate.

”Ia față de inculpat măsura de siguranță a obligării la tratament medical până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”, au concluzionat magistrații Curții.

Decizia a fost definitivă.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement