Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DGASPC Alba: Peste 100 de copii din judeţ sunt îngrijiţi de asistenţi maternali. Condiţii, salarii şi alocaţii pentru beneficiari


Publicat

parinte de mana cu copilDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba reaminteşte condiţiile în care se desfăşoară activitatea de asistenţă maternală. În judeţul Alba, sunt 98 de asistenți maternali, care au în grijă 165 de copii.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, actualizată, republicată, protecţia specială a copilului reprezintă ansamblul măsurilor, prestaţiilor şi serviciilor destinate îngrijirii şi dezvoltării copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi sau a celui care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora.

Măsurile de protecţie specială a copilului sunt plasamentul, plasamentul în regim de urgenţă şi supravegherea specializată.

Plasamentul copilului constituie o măsură de protecţie specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în condiţiile prezentei legi, după caz, la:

– o persoană sau familie;

– un asistent maternal;

– un serviciu de tip rezidenţial şi licenţiat în condiţiile legii.

Persoana sau familia care primeşte un copil în plasament trebuie să aibă domiciliul în România şi să fie evaluată de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament.

Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 3 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.

Prin excepţie se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 3 ani, în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.

În conformitate cu prevederile legislative în vigoare, asistentul maternal este persoana fizică care a urmat un curs de formare profesională, cu o durată de minimum 60 de ore și care este evaluată și atestată de către Comisia pentru protecția copilului, atestatul de asistent maternal fiind valabil 3 ani.

Asistentul maternal asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament. Această activitate este similară cu a părintelui în cadrul familiei, dar este o activitate cu caracter profesional, ceea ce presupune, ca pentru orice altă profesie: activități, atribuții și competențe bine definite; drepturi și îndatoriri contractuale; formare și perfecționare adecvate; relații profesionale stabile.

Activitatea persoanelor atestate ca asistent maternal se desfășoară în baza unui contract individual de muncă, ce are un caracter special, specific protecției copilului, încheiat cu un serviciu public specializat pentru protecția copilului sau cu un organism privat autorizat care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei copilului.

În conformitate cu art. 122, alin (4) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, ”contractul individual de muncă se încheie la data emiterii dispoziției directorului de stabilire a măsurii plasamentului în regim de urgență sau a hotărârii comisiei pentru protecția copilului/instanței cu privire la stabilirea măsurii plasamentului.”

La finele lunii mai 2015, numărul de asistenți maternali angajați ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba era de 101 persoane (din care 9 bărbaţi), iar dintre acestea un număr de 3 persoane aveau contractul de muncă suspendat, 98 de asistenți maternali având în îngrijire 165 de copii.

Dintre aceştia, sunt 29 de asistenţi maternali cu câte un copil, 39 asistenţi maternali cu câte doi copii, şase asistenţi maternali cu câte trei copii, 10 asistenţi maternali cu câte un copil cu certificat de încadrare în grad de handicap, nouă asistenţi maternali cu câte doi copii (unul dintre ei cu certificat de încadrare în grad de handicap), un asistent maternal cu trei copii (doi dintre ei cu certificat de încadrare în grad de handicap), trei asistenţi maternali cu câte doi copi cu certificat de încadrare în grad de handicap, un asistent maternal cu trei copii (unul dintre ei cu certificat de încadrare în grad de handicap).

La nivelul DGASPC Alba, salariul de încadrare a asistenților maternali este cuprins între 975 şi 1.819 lei, fiind inclus, după caz, un spor de 15% pentru perioada în care au în plasament cel puțin doi copii și /sau un spor de 25% pentru fiecare copil cu certificat de încadrare în grad de handicap/infectat HIV sau bolnav SIDA, primit în plasament.

La salariul de încadrare se mai adaugă și un spor de 15% pentru încordarea psihică ridicată și condițiile de muncă deosebite în care își desfășoară activitatea.

Fiecare copil, ocrotit la un asistent maternal, beneficiază, lunar, în condițiile legislației în vigoare de:

Alocația de stat în cuantum de: 200 lei pentru copiii între 0-2 ani și 84 lei pentru copiii peste 2 ani (alocație dublată în cazul copiilor cu certificat de încadrare în grad de handicap);

Alocația de plasament în cuantum de 600 lei (sumă majorată cu 50% pentru copii cu certificat de încadrare în grad de handicap);

Buget complementar, acordat diferențiat în funcție de gradul de handicap al copilului: 39 lei pentru gradul mediu, 79 de lei pentru gradul accentuat, 101 lei pentru gradul grav.

De alocația de plasament în cuantum de 600 lei beneficiază, conform Ordonanței de Urgență nr. 65/15.10.2014, art. 1, alin (2), fiecare copil față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Președintele Iohannis a încurcat cifrele. Care este, de fapt, formula de calcul pentru scenariile privind deschiderea școlilor

Publicat

Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, în conferința de presă de după întâlnirea cu premierul Orban și mai mulți membri ai cabinetului acestuia, o formulă de calcul greșită care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

„În informațiile transmise de către Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate