Actualitate
DGASPC Alba: Peste 100 de copii din judeţ sunt îngrijiţi de asistenţi maternali. Condiţii, salarii şi alocaţii pentru beneficiari
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba reaminteşte condiţiile în care se desfăşoară activitatea de asistenţă maternală. În judeţul Alba, sunt 98 de asistenți maternali, care au în grijă 165 de copii.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, actualizată, republicată, protecţia specială a copilului reprezintă ansamblul măsurilor, prestaţiilor şi serviciilor destinate îngrijirii şi dezvoltării copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi sau a celui care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora.
Măsurile de protecţie specială a copilului sunt plasamentul, plasamentul în regim de urgenţă şi supravegherea specializată.
Plasamentul copilului constituie o măsură de protecţie specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în condiţiile prezentei legi, după caz, la:
– o persoană sau familie;
– un asistent maternal;
– un serviciu de tip rezidenţial şi licenţiat în condiţiile legii.
Persoana sau familia care primeşte un copil în plasament trebuie să aibă domiciliul în România şi să fie evaluată de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament.
Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 3 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.
Prin excepţie se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 3 ani, în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.
În conformitate cu prevederile legislative în vigoare, asistentul maternal este persoana fizică care a urmat un curs de formare profesională, cu o durată de minimum 60 de ore și care este evaluată și atestată de către Comisia pentru protecția copilului, atestatul de asistent maternal fiind valabil 3 ani.
Asistentul maternal asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament. Această activitate este similară cu a părintelui în cadrul familiei, dar este o activitate cu caracter profesional, ceea ce presupune, ca pentru orice altă profesie: activități, atribuții și competențe bine definite; drepturi și îndatoriri contractuale; formare și perfecționare adecvate; relații profesionale stabile.
Activitatea persoanelor atestate ca asistent maternal se desfășoară în baza unui contract individual de muncă, ce are un caracter special, specific protecției copilului, încheiat cu un serviciu public specializat pentru protecția copilului sau cu un organism privat autorizat care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei copilului.
În conformitate cu art. 122, alin (4) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, ”contractul individual de muncă se încheie la data emiterii dispoziției directorului de stabilire a măsurii plasamentului în regim de urgență sau a hotărârii comisiei pentru protecția copilului/instanței cu privire la stabilirea măsurii plasamentului.”
La finele lunii mai 2015, numărul de asistenți maternali angajați ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba era de 101 persoane (din care 9 bărbaţi), iar dintre acestea un număr de 3 persoane aveau contractul de muncă suspendat, 98 de asistenți maternali având în îngrijire 165 de copii.
Dintre aceştia, sunt 29 de asistenţi maternali cu câte un copil, 39 asistenţi maternali cu câte doi copii, şase asistenţi maternali cu câte trei copii, 10 asistenţi maternali cu câte un copil cu certificat de încadrare în grad de handicap, nouă asistenţi maternali cu câte doi copii (unul dintre ei cu certificat de încadrare în grad de handicap), un asistent maternal cu trei copii (doi dintre ei cu certificat de încadrare în grad de handicap), trei asistenţi maternali cu câte doi copi cu certificat de încadrare în grad de handicap, un asistent maternal cu trei copii (unul dintre ei cu certificat de încadrare în grad de handicap).
La nivelul DGASPC Alba, salariul de încadrare a asistenților maternali este cuprins între 975 şi 1.819 lei, fiind inclus, după caz, un spor de 15% pentru perioada în care au în plasament cel puțin doi copii și /sau un spor de 25% pentru fiecare copil cu certificat de încadrare în grad de handicap/infectat HIV sau bolnav SIDA, primit în plasament.
La salariul de încadrare se mai adaugă și un spor de 15% pentru încordarea psihică ridicată și condițiile de muncă deosebite în care își desfășoară activitatea.
Fiecare copil, ocrotit la un asistent maternal, beneficiază, lunar, în condițiile legislației în vigoare de:
Alocația de stat în cuantum de: 200 lei pentru copiii între 0-2 ani și 84 lei pentru copiii peste 2 ani (alocație dublată în cazul copiilor cu certificat de încadrare în grad de handicap);
Alocația de plasament în cuantum de 600 lei (sumă majorată cu 50% pentru copii cu certificat de încadrare în grad de handicap);
Buget complementar, acordat diferențiat în funcție de gradul de handicap al copilului: 39 lei pentru gradul mediu, 79 de lei pentru gradul accentuat, 101 lei pentru gradul grav.
De alocația de plasament în cuantum de 600 lei beneficiază, conform Ordonanței de Urgență nr. 65/15.10.2014, art. 1, alin (2), fiecare copil față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News