Economie
Digitalizarea pensiilor: Ministrul Digitalizării anunță că 87 la sută din dosare au fost actualizate. Indexare, din ianuarie 2024
Procesul de digitalizare a pensiilor este aproape gata. Astfel, aproximativ 87% din dosare au fost deja actualizate și digitalizate.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a declarat că digitalizarea dosarelor de pensii este făcută în proporţie de peste 87% şi speră ca până la sfârşitul anului sau cel târziu în primăvara anului viitor să fie finalizată.
Citește și VIDEO: Cu cât cresc pensiile, pe noua formulă de calcul. Procentele rezultate pe grupe de vârstă din noua lege a pensiilor
„În momentul de faţă colegii mei de la task force-ul ministerului şi de la task force-ul ADR sunt în legătură directă cu cei de la Ministerul Muncii.
Astăzi peste 87% dintre dosare sunt deja actualizate. Se lucrează foarte intens.
Sperăm în cel mai scurt timp să fie finalizată digitalizarea. Ţinta este până la final de an, dar eu aş vrea să iau marja până la începutul anului viitor, până în primăvară”, a declarat Bogdan Ivan, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Guvern în ce stadiu se află în prezent digitalizarea dosarelor de pensii.
Pensiile vor crește din ianuarie 2024
Ministrul Finanţelor a spus cu cât vor creşte pensiile românilor în 2024. Marcel Boloș vorbeşte de o creştere de 2 cifre a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, an cu 4 rânduri de alegeri.
Şeful de la Finanţe a vorbit de creşterea pensiilor românilor şi a vehiculat un procent, însă a precizat că răspunsul final va fi dat de coaliţia de guvernare.
Boloș: am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%
„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”
Potrivit ministrului Finanțelor, pensiile ar urma să se majoreze cu aproximativ 14%, însă procentual final se va anunța de către coaliția de guvernare. Cu toate acestea, există și varianta care a fost discutată la Bruxelles, care ar constitui 16%. Oficialii au aprobat o astfel de creștere în timpul discuției finale cu reprezentanții Comisiei Europene.
Cu cât vor creşte pensiile românilor în 2024
- Varianta 1: indexarea cu rata inflaţiei în martie (cum recomandă Banca Mondială)
- Varianta 2: recalcularea celor cinci milioane de pensii după o nouă formulă din Lega Pensiilor
Punctul de pensie: va fi 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 14.09.2023 at 10:20
Dacă-i aşa, ce mai fac ăia 1000 de angajaţi suplimentari pe care i-aţi angajat tocmai pentru digitalizare.Se spune câ le-aţi prelungit angajarea până la jumătatea anului 2024. A, pentru voturi.
Radu Șerbănescu
luni, 16.10.2023 at 15:36
De un an de zile sunteți mereu la nivelul de digitalizare de 90%. Chiar este așa de greu de cules niște date și de introdus în sistem? Nu s-au putut prelua prin program datele existente deja în sistemul vechi, precum: CNP, nr. dosar, nr. total puncte, stagiul complet de cotizare? Ați lucrat cu nepricepuți? Recalcularea se poate face, după apariția legii, chiar și fară digitalizarea completă.
Dan USCATESCU
vineri, 29.03.2024 at 14:15
Intre Carnetul de Munca electronic – cel afisat in contul de CNPP si Carnetul de Munca real, eliberat la data angajarii si valabil pana in 01.04.2001, sunt diferente mari: au disparut atat Grupa 2-a de munca din 02 mai 1993 pana in 01.apr. 2000 si au disparut complet toate cele 4 sporuri ( suma sau %) din 01.oct. 1995 pana in 01.apr. 2000.
Digitalizarea ia in considerare Dosarul de pensie existent (pe hartie) cu datele din el, sau ia in calcul Carnetul de Munca scanat cu ani in urma, cu greselile mentionate ?