Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Divorțul la notar în 2014. Cum se procedează în cazul în care există copii minori și ce documente sunt necesare

Publicat

Cei care doresc să își încheie căsnicia și să divorțeze pot face acest și fără să se prezinte în faţa instanţei de judecată, urmând o cale mult mai simplă, în faţa notarului public. Această procedură este reglementată atât de noul Cod civil, cât şi de Legea notarilor şi activităţii notariale.

Divorțul pe cale notarială presupune o cerere de divorț depusa personal de cei doi soți, precum și acordul lor asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea căsătoriei, precum numele de familie pe care să îl poarte după divorț sau modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, scrie avocatnet.ro.

Divorțul este reglementat de noul Cod Civil la Capitolul VII, „Desfacerea căsătoriei”, care stabilește că divorțul poate avea loc în următoarele situații: prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț; atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

În cazul în care există acordul soților pentru desfacerea căsătoriei, atunci acest lucru va putea fi făcut fie prin procedura administrativă, fie la notarul public, procedurile fiind reglementate de Codul Civil în cuprinsul art 375-378.

„Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-le un certificat de divorț, potrivit legii”, se menționează în actul normativ.

Concret, procedura administrativă presupune adresarea unei cereri de divorț, de către ambii soți, ofițerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau de la ultimul domiciliu comun al soților. Divorțul la starea civilă se poate încheia doar dacă soții nu au copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați.

Spre deosebire de divorțul pe cale administrativă, în fața ofițerului de stare civilă, divorțul pe cale notarială poate fi constatat de notarul public și în cazul în care există copii minori.

Totuși, pentru ca divorțul să se pronunțe în fața notarului, soții trebuie să fie de acord cu toate aspectele ce privesc desfacerea căsătoriei, aspecte referitoare la:

– numele de familie pe care să îl poarte după divorț;

– exercitarea autorității părintești obligatoriu de către ambii părinți;

– stabilirea locuinței copiilor după divorț;

– modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii;

– stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

Depunerea cererii de divorț la notar

În procedura de divorț notarială, soții se vor prezenta, personal sau prin mandatar având procură specială autentică, în fața notarului public competent, în a cărei rază teritorială s-a încheiat căsătoria sau se afla ultima locuință comună a soților, pentru a depune cererea de divorț, a explicat Ioana Gheorghe, notar public.

Prin ultima locuință comună se întelege ultima locuință în care au conviețuit soții, iar dovada acesteia se va face cu actele de identitate ale soților din care rezultă domiciliul comun sau reședința comună a acestora.

„Dacă nu se poate face dovada astfel, atunci fiecare soț va da o declarație autentică pe propria răspundere, din care să rezulte care a fost ultima locuință comună a acestora”, a precizat notarul.

Declarația se va consemna în cererea de divorț și în încheierea de admitere a cererii de divorț.

Cererea de divorț se face în scris și se semnează personal de către soți sau prin mandatar în fața notarului public competent. Această cerere va cuprinde declarația soților că au ori nu copii minori născuți din căsătorie, din afara ei sau adoptați, acordul de principiu al ambilor părinți cu privire la copii minori, în cazul în care aceștia există, precum și învoiala acestora asupra numelui de familie pe care îl va purta fiecare dintre soți dupa divorț, a menționat Ioana Gheorghe.

Cererea de divorț va fi însoțită de fotocopii de pe certificatele de naștere ale soților, de pe actele de identitate ale acestora și, după caz, ale copiilor minori.

Potrivit specialistului, odată cu depunerea cererii de divorț, soții vor prezenta notarului public competent și originalul certificatului de căsătorie, document ce va fi reținut de către notarul public până la eliberarea certificatului de divorț.

Surse: realitatea.net, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mirceageta

    miercuri, 02.12.2015 at 20:49

    DOI TINER CASATORITI SE HOTARASC SA DIVORTEZE LA NOTAR SI DIN MATIVE INDEPENDENTE DE VOINTA LOR NU SE POT PREZENTA DUPA 30 DE ZILE LA TERMENUL PROGRAMAT.CE SE INTAMPLA IN DERULAREA DIVORTULUI CAT SI A TAXEI DE DIVORT PERCEPUTA DE NOTARIAT ATITA TIMP CAT DIVORTUL NU S-A INCHEIAT CU RUGAMINTEA DE A SPECIFICA SI LEGEA CARE REGLEMENTEAZA ACEASTA SITUATIE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax