Educație
Școala online se blochează offline. 4.000 de elevi din județul Alba NU AU COMPUTER și 2.000 nu au acces la Internet
Aproximativ 4.000 de elevi din județul Alba nu au laptopuri sau tablete acasă, pentru a participa la cursuri online solicitate de Ministerul Educației.
Alți 2.000 nu au acces la internet, din diferite motive. Datele provin chiar de la inspectorul școlar general, Cornel Sandu.
Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a
În aceste condiții, copiii din Alba trebuie să învețe și să încheie acest an școlar pe internet, așa cum a solicitat ministrul Educației, Monica Anisie.
La mijloc sunt cadrele didactice și părinții, care încearcă să se descurce cum pot.
Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a
Mulți dintre ei apelează la soluții alternative.
Spre exemplu, 27 de cadre didactice din Alba au apelat la Narada.ro – Reacție pentru Educație.
Este o plaformă pe care profesorii cer ajutor (resurse educaționale) pentru ei și pentru 512 elevi din Alba.
În condițiile în care un sfert din elevii României nu au computer și nici acces la internet, Monica Anisie a anunţat că învăţarea asistată de tehnologie poate continua cu succes în toate şcolile din România.
„Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru“ – Monica Anisie.
Cum se va face acest lucru, Anisie nu a mai explicat.
Ulterior a emis însă un ordin de ministru care reglementează predarea online; instituie pentru prima dată obligativitatea pentru părinți de a-i asigura copilului mijloace tehnice, laptop/telefon smart/tabletă și acces la internet pentru a participa la cursurile online.
Doar că acest ordin nu ține cont tocmai de faptul că majoritatea acestor copii nu au laptopuri pentru că părinții nu au avut posibilitatea să le ofere unul.
Cum ar putea acum să o facă, după două luni în care situația lor economică s-a agravat și mai mult, nu s-au mai gândit oficialii care se ocupă de învățământul românesc.
Chiar dacă, printr-o minune birocratică și administrativă, cei 4.000 de elevi din județul Alba ar primi laptopuri, 2.000 tot nu ar avea acces la Internet, iar unii locuiesc chiar în zone fără semnal GPS.
În aceste situații, finalizarea anului școlar online este doar o iluzie bună pentru raportări.
”Trebuie să facem rapoarte de activitate din care să reiasă că elevii participă… Cum să vă spun? Adică să dea bine. Realitatea că elevii mei sunt la oi sau la alte munci din gospodăria părinților, nu este posibil să dau de ei. Nu se poate face școală cu telefonul, atunci când elevul prinde semnal. Bineînțeles că nu interesează pe nimeni altceva decât să ne pliem pe solicitările ministerului” a declarat pentru Alba24 o învățătoare de la o școală din mediul rural, care a insistat să nu îi facem public numele.
Ce face Inspectoratul Școlar Județean Alba
Instituția a elaborat un plan de intervenție în mai mulți pași, pe care l-a postat pe site.
Este vorba despre câteva pagini scanate invers, semn că nici reprezentanții instituției nu se prea descurcă la partea de online.
Măsurile sunt redactate în limbaj de lemn și nu amintesc nimic concret despre principala problemă a elevilor: lipsa computerelor și a internetului.
În schimb, profesorilor li s-a transmis că vor trebui să raporteze ce activități au realizat cu elevii:
”Toate activitățile derulate vor fi monitorizate pe baza rapoartelor de activitate și a dovezilor, dacă sunt solicitate”.
Ce fac profesorii cu inițiativă
În condițiile în care profesorii trebuie să se descurce, mulți dintre ei apelează la soluții alternative.
27 de cadre didactice din Alba au apelat la Narada.ro – Reacție pentru Educație. Este o platformă pe care profesorii cer ajutor pentru ei și pentru elevii lor. În general, este nevoie de laptopuri și tablete.
Au apelat la platformă profesori din Aiud, Ocna Mureș, Zlatna, Sebeș, Coșlariu, Decea, Bistra și din alte localități.
Aceștia pot fi ajutați direct, donând pe platforma respectivă. În prezent, solicitările de pe site vizează 512 copii din județul Alba și 27 de profesori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News