Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul „Pomponio”: Vezi de ce au hotărât magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia menţinerea în arest a celor patru angajaţi DGFP Alba


Publicat

Cei patru funcţionari ai Finanţelor Publice Alba, arestaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional constituit la firma „Pomponio” vor petrece următoarele 60 de zile în arestul IPJ. Curtea de Apel Alba Iulia a decis prelungirea mandatelor de arestare preventivă a acestora, considerând că există în continuare motive pentru ca Dorin Conţan, Ioan Dobra, Ioan Ispas şi Ioan Sârbu să fie privaţi de libertate. Dar care au fost motivele care au determinat magistraţii să ia această hotărâre? Răspunsul este oferit chiar de judecători.

În ciuda argumentelor prezentate de avocaţii apărării, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au apreciat că, în ceea ce-i priveşte pe cei patru inculpaţi din dosar, există în continuare motive ce impun privarea de libertate, respectiv aceştia ar putea influenţa în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin comunicarea cu părţi din dosar. „Din discuţiile ambientale înregistrate între inculpaţii Dobra Ioan şi Dorin Conţan pe tema declaraţiilor formulate de doi inspectori, Dorin Conţan a făcut ameninţări voalate, respectiv referiri la faptul că le va cere socoteala acestora. Există date că Dobra Ioan va încerca să procedeze la influenţarea martorilor ori a celorlalte persoane audiate, pentru a-şi schimba declaraţiie în favoarea sa sau pentru a formula declaraţii în scopul acoperirii urmelor infracţiunilor ce eventual urmează a mai fi descoperite. La fel, Dobra a încercat împreună cu Conţan să influenţeze martorii şi să determine efectuarea controlului dispus de DIICOT tot de către DGFP Alba, deşi această instituţie nu avea în competenţă efectuarea unui asemenea control, prin solicitarea unei derogări în acest sens, de la Ministerul Finanţelor”, se arată în încheierea magistraţilor.

Ioan Dobra a recunoscut parţial implicarea sa în comiterea infracţiunilor

Judecătorii au subliniat faptul că Dobra a recunoscut că era foarte ocupat şi nu putea urmări tot ceea ce se întâmplă în DGFP Alba. Potrivit inculpatului, Dorin Conţan a acţionat fără consultarea sa prealabilă şi implicit a confirmat faptele acestuia: „Dobra era numit de foarte mult timp în funcţii de conducere la DGFP Alba, creându-şi un cerc de influenţă extins. S-a înţeles cu Dorin Conţan să nu-l concureze pe funcţia de director executiv adjunct, în primăvara anului 2009, motiv pentru care îi acorda libertate de acţiune acestuia şi conlucrau chiar şi în mod infracţional. Afacerile derulate indirect, prin firma de audit controlată de membrii familiei sale, nelegale ca urmare a existenţei incompatibiităţilor prevăzute de lege, dar ascunse şi neevidenţiate în decaraţiile sale de avere, erau unele care produceau familiei sale venituri suplimentare. Curios este că misiunile de audit efectuate de SC <Audit Consult> SRL la SC <Pomponio> SA au avut constatări minore, deşi, potrivit unei martore, în fapt s-au constatat nereguli majore”, se mai arată în încheiere.

Magistraţii au apreciat că există suficiente date din care să reiasă modul de a gândi şi comportamentul ilegal al lui Ioan Dobra.

„Contribuţia lui Dorin Conţan la săvârşirea faptelor penale a fost una majoră”

Magistraţii au decis că declaraţiile oferite de Conţan sunt în neconcordanţă cu cele ale lui Ioan Dobra: „Ca şi inculpatul Dobra, Conţan, în încercarea sa de a ascunde foloasele materiale obţinute ilegal, a folosit ca intermediar firma <Betacom> SRL Cugir, societate controlată de el prin membrii familiei sale şi a emis facturi fictive pentru a acoperi sumele plătite fără justificare de SC <Pomponio>, la solicitarea sa. De asemenea, această firmă a fost folosită sub protecţia şi cu implicarea sa pentru sustragerea unor sume de bani importante din societate, prin întocmirea de acte fictive, cu consecinţa finală a intrării societăţii în insolvenţă”.

În încheierea judecătorilor se mai arată că: „alături de Dobra, Conţan a încercat să influenţeze în favoarea lor declaraţiile persoanelor audiate sau ce urmau a fi audiate şi a proferat chiar ameninţări privind intenţia de tragere la răspundere a doi inspectori care au formulat declaraţii în cauză, ameninţări recunoscute de inculpat, dar justificate prin starea de nervi şi iritabilitate în care se afla”.

Dorin Conţan va fi cercetat şi pentru alte fapte penale

Din încheiere reiese că faţă de Conţan a fost extinsă urmărirea şi pentru alte fapte, ce au adus prejudicii bugetului statului: „Pericolul social al faptelor săvârşite de inculpat este cu atât mai mare cu cât fraudele constatate sunt imense, diverse şi se întind pe o perioadă mare de timp, în care autorităţile competente, DGFP Alba, prin reprezentanţii săi, inculpaţii în cauză nu au luat măsuri de remediere a lor, deşi le-au constatat, ci din contră au dat sfaturi pentru ascunderea acestora, cu consecinţa îngreunării posibilităţii de identificare ulterioară a acestora şi majorarea prejudiciilor create”.

Vom reveni cu motivele care au stat la baza deciziei magistraţilor Curţii de Apel de menţinere în arest a inculpaţilor Ioan Ispas şi Ioan Sârbu, dar şi infracţiunile reţinute în sarcina celor patru angajaţi DGFP.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri de sprijin pentru salariați şi angajatori, pregătite de Guvern. Scheme de finanțare cu impact bugetar de 2,5 miliarde lei

Publicat

Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de vineri, un pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri.

Măsurile sunt incluse proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

„Proiectul de act normativ reglementează o măsură de sprijin pentru revenirea în activitate, sub forma unei scheme de finanţare temporară a angajaţilor care vor avea program redus de muncă. Având în vedere apariţia unor situaţii cu caracter imprevizibil şi excepţionale care determină stabilirea de reguli specifice pentru anumite domenii de activitate privind asigurarea continuităţii activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, astfel încât activitatea să fie menţinută la un flux continuu şi operată sub anumiţi parametri de eficienţă economică, prin prezentul act normativ se stabileşte posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi reducerea corespunzătoare a salariului. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, dezbătut în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

Tot acolo se precizează că pe perioada reducerii temporare a activităţii cauzată de existenţa stării de urgenţă/alertă/asediu, salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă corespunzător timpului de muncă efectiv lucrat.

„În reglementarea cuprinsă în proiectul de act normativ, această măsură se propune a fi aplicată ori de către ori se instituie stare de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii”, conform notei de fundamentare.

În document se menţionează că prin proiectul de OUG se are în vedere şi sprijinirea altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent, respectiv „alţi profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de articolul 3 alineat (2) din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, a căror activitate este redusă ca urmare a instituirii stării de urgenţă/alertă/asediu”.

„Pentru aceştia, prin proiectul de act normativ se propune ca pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu să se acorde o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere”, se spune în nota de fundamentare.

Totodată, se instituie măsuri de stimulare a ocupării, acordate pentru o perioadă de trei luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, care vizează, în principal, domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.

Măsurile au în vedere zilierii şi persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată pentru activităţi sezoniere.

Astfel, pentru zilieri se propune acordarea unei sume de „35% din remuneraţia cuvenită/ zi de muncă”, iar pentru sezonieri, acordarea unei indemnizaţii, reprezentând „41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate”.

Totodată, prin proiectul de OUG, în vederea impulsionării angajatorilor de a utiliza telemunca, se propune „acordarea o singură dată a unei sume de 2.500 lei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă pentru cel puţin 15 zile, pentru achiziţionarea de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă”.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat la finalul şedinţei de guvern de săptămâna trecută că impactul bugetar pentru toate măsurile din pachet este estimat la 2,5 miliarde de lei.

„Estimăm un impact bugetar pentru toate aceste măsuri de 2,5 miliarde de lei şi estimarea noastră, urmând să fim constant atenţi la ceea ce se va întâmpla în piaţă, este că un număr de aproximativ 700.000 de persoane şi profesionişti ar putea beneficia de această nouă măsură. Suntem receptivi la toate semnalele pe care le-am primit. Această măsură privind munca flexibilă – ca şi toate celelalte – a fost gândită împreună cu partenerii sociali, a fost o măsură care ţine cont de toate evoluţiile care au loc pe piaţa muncii şi de toate semnalele pe care le avem de la angajatori”, a afirmat ministrul.

Pe agenda şedinţei de guvern mai figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă privind „reglementarea unor măsuri” referitoare la acordarea de sporuri pentru comitetul director şi altor categorii de angajaţi ai DSP-urilor.

În nota de fundamentare se arată că: prin proiectul de act normativ „se creează cadrul legal astfel încât până la data încetării stării de alertă, instituită în condiţiile legii, comitetul director beneficiază de un spor pentru condiţii epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar funcţionarii publici care desfăşoară activităţi în domeniul controlului în sănătatea publică, din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu scopul ajustării diferenţelor salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcţiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât şi menţinerii celui existent pe de altă parte, în condiţiile în care numărul angajaţilor din aceste instituţii este unul redus”.

sursă: Agerpres

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Șansă la viață pentru o fetiță de un an, care suferă de o boală rară. Tratamentul costă 2 milioane de dolari

Publicat

Alessia are un an și trei luni, vârsta la care un copil începe să meargă și să se joace. În schimb, Alessia este imobilizată la pat din cauza unei boli rare. Micuța suferă de amiotrofie musculară spinală, o boală care practic îi atrofiază mușchii de la o zi la alta, iar fetița este dependentă de aparate. 

Mai mult de atât, tatăl micuței, a ales să își părăsească familia, iar lupta cu boala este dusă doar de tânăra mamă.

Salvarea Alessiei ar putea veni printr-un tratament revoluționar, mai exact un tratament genetic pus pe piață anul trecut.

Totuși, prețul pentru tratament este unul enorm.

Tratamentul salvator costă de 2.100.000 de dolari, la care se adaugă cheltuielile de spitalizare. O sumă imensă, pe care tânăra mamă nu ar fi reușit să o strângă vreodată.

Asociatia pentru micuțul Noel strânge fonduri pentru Alessia.

Se poate dona astfel:

online cu cardul fara comision https://asociatianoel.ro/doneaza.html

BTPay: 0752.076.131

Revolut: 0752.076.131

transfer bancar:

Cont Lei: RO33BTRLRONCRT0532233601

Cont euro: RO80BTRLEURCRT0532233601

Cont lire: RO38BTRLGBPCRT0532233601

Swift: BTRLRO22

Beneficiar Asociatia pentru micutul Noel See Less

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Pacienţii asimptomatici au aceeași cantitate de coronavirus ca persoanele cu simptome. Studiu

Publicat

Un studiu detaliat realizat în rândul a 303 persoane în Coreea de Sud a arătat că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au avut aceeaşi cantitate de virus ca persoanele simptomatice, relatează AFP.

Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang şi publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de cazuri de contaminare în cadrul unui grup religios din Daegu, în Coreea de Sud, în februarie. Autorităţile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive cu puţine sau fără simptome într-o clădire guvernamentală, unde medicii şi asistentele le-au monitorizat atent evoluţia simptomelor şi le-au testat încărcătura virală în mod regulat.

Grupul era format din tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani.

Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporţie de 29%.

În condiţiile în care persoanele în cauză au fost ţinute în izolare până când au fost testate negativ, personalul medical a putut distinge între cazurile pre-simptomatice şi cazurile asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat iniţial ca fiind pozitive pentru coronavirus şi fără simptome, dar au avut în cele din urmă simptome. Numeroase studii în care pacienţii sunt testaţi o singura dată pot confunda cazurile pre şi asimptomatice.

Concluzia studiului este că concentraţiile de virus la pacienţii asimptomatici au fost „similare cu cele de la pacienţii simptomatici”, au afirmat autorii.

Însă găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: în ce proporţie cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tuşesc, însă pe de altă parte, nu stau în izolare şi, prin urmare, intră în contact cu alte persoane.

„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, au avertizat autorii studiului, care au subliniat că studii epidemiologice şi experimentale mai ample sunt necesare pentru a înţelege acest lucru.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Tânăr slovac, găsit spânzurat în baia unui apartament din Alba Iulia. Poliția a deschis o anchetă

Publicat

Un cetățean slovac, în vârstă de 24 de ani, angajat al unei firme din Sebeș, a fost găsit spânzurat într-un apartament din Alba Iulia. 

Cei care l-au descoperit erau colegii săi de apartament care s-au întors de dimineață de la serviciu, tot cetățeni slovaci.

Potrivit surselor alba24.ro, asupra tânărului nu a fost găsit niciun bilet de adio.

Tânărul a fost găsit în baie, spânzurat de geam. Apartamentul în care a fost găsit corpul ne însuflețit al tânărului se află la primul nivel al unui bloc construit recent în Alba Iulia.

Polițiștii din Alba au deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate