Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosarul „Pomponio”: Vezi de ce au hotărât magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia menţinerea în arest a celor patru angajaţi DGFP Alba

Publicat

Cei patru funcţionari ai Finanţelor Publice Alba, arestaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional constituit la firma „Pomponio” vor petrece următoarele 60 de zile în arestul IPJ. Curtea de Apel Alba Iulia a decis prelungirea mandatelor de arestare preventivă a acestora, considerând că există în continuare motive pentru ca Dorin Conţan, Ioan Dobra, Ioan Ispas şi Ioan Sârbu să fie privaţi de libertate. Dar care au fost motivele care au determinat magistraţii să ia această hotărâre? Răspunsul este oferit chiar de judecători.

În ciuda argumentelor prezentate de avocaţii apărării, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au apreciat că, în ceea ce-i priveşte pe cei patru inculpaţi din dosar, există în continuare motive ce impun privarea de libertate, respectiv aceştia ar putea influenţa în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin comunicarea cu părţi din dosar. „Din discuţiile ambientale înregistrate între inculpaţii Dobra Ioan şi Dorin Conţan pe tema declaraţiilor formulate de doi inspectori, Dorin Conţan a făcut ameninţări voalate, respectiv referiri la faptul că le va cere socoteala acestora. Există date că Dobra Ioan va încerca să procedeze la influenţarea martorilor ori a celorlalte persoane audiate, pentru a-şi schimba declaraţiie în favoarea sa sau pentru a formula declaraţii în scopul acoperirii urmelor infracţiunilor ce eventual urmează a mai fi descoperite. La fel, Dobra a încercat împreună cu Conţan să influenţeze martorii şi să determine efectuarea controlului dispus de DIICOT tot de către DGFP Alba, deşi această instituţie nu avea în competenţă efectuarea unui asemenea control, prin solicitarea unei derogări în acest sens, de la Ministerul Finanţelor”, se arată în încheierea magistraţilor.

Ioan Dobra a recunoscut parţial implicarea sa în comiterea infracţiunilor

Judecătorii au subliniat faptul că Dobra a recunoscut că era foarte ocupat şi nu putea urmări tot ceea ce se întâmplă în DGFP Alba. Potrivit inculpatului, Dorin Conţan a acţionat fără consultarea sa prealabilă şi implicit a confirmat faptele acestuia: „Dobra era numit de foarte mult timp în funcţii de conducere la DGFP Alba, creându-şi un cerc de influenţă extins. S-a înţeles cu Dorin Conţan să nu-l concureze pe funcţia de director executiv adjunct, în primăvara anului 2009, motiv pentru care îi acorda libertate de acţiune acestuia şi conlucrau chiar şi în mod infracţional. Afacerile derulate indirect, prin firma de audit controlată de membrii familiei sale, nelegale ca urmare a existenţei incompatibiităţilor prevăzute de lege, dar ascunse şi neevidenţiate în decaraţiile sale de avere, erau unele care produceau familiei sale venituri suplimentare. Curios este că misiunile de audit efectuate de SC <Audit Consult> SRL la SC <Pomponio> SA au avut constatări minore, deşi, potrivit unei martore, în fapt s-au constatat nereguli majore”, se mai arată în încheiere.

Magistraţii au apreciat că există suficiente date din care să reiasă modul de a gândi şi comportamentul ilegal al lui Ioan Dobra.

„Contribuţia lui Dorin Conţan la săvârşirea faptelor penale a fost una majoră”

Magistraţii au decis că declaraţiile oferite de Conţan sunt în neconcordanţă cu cele ale lui Ioan Dobra: „Ca şi inculpatul Dobra, Conţan, în încercarea sa de a ascunde foloasele materiale obţinute ilegal, a folosit ca intermediar firma <Betacom> SRL Cugir, societate controlată de el prin membrii familiei sale şi a emis facturi fictive pentru a acoperi sumele plătite fără justificare de SC <Pomponio>, la solicitarea sa. De asemenea, această firmă a fost folosită sub protecţia şi cu implicarea sa pentru sustragerea unor sume de bani importante din societate, prin întocmirea de acte fictive, cu consecinţa finală a intrării societăţii în insolvenţă”.

În încheierea judecătorilor se mai arată că: „alături de Dobra, Conţan a încercat să influenţeze în favoarea lor declaraţiile persoanelor audiate sau ce urmau a fi audiate şi a proferat chiar ameninţări privind intenţia de tragere la răspundere a doi inspectori care au formulat declaraţii în cauză, ameninţări recunoscute de inculpat, dar justificate prin starea de nervi şi iritabilitate în care se afla”.

Dorin Conţan va fi cercetat şi pentru alte fapte penale

Din încheiere reiese că faţă de Conţan a fost extinsă urmărirea şi pentru alte fapte, ce au adus prejudicii bugetului statului: „Pericolul social al faptelor săvârşite de inculpat este cu atât mai mare cu cât fraudele constatate sunt imense, diverse şi se întind pe o perioadă mare de timp, în care autorităţile competente, DGFP Alba, prin reprezentanţii săi, inculpaţii în cauză nu au luat măsuri de remediere a lor, deşi le-au constatat, ci din contră au dat sfaturi pentru ascunderea acestora, cu consecinţa îngreunării posibilităţii de identificare ulterioară a acestora şi majorarea prejudiciilor create”.

Vom reveni cu motivele care au stat la baza deciziei magistraţilor Curţii de Apel de menţinere în arest a inculpaţilor Ioan Ispas şi Ioan Sârbu, dar şi infracţiunile reţinute în sarcina celor patru angajaţi DGFP.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement