Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dracula ar fi fost vegetarian. Analiza chimică a unor scrisori trimise de Vlad Țepeș a revelat inclusiv bolile pe care le avea

Publicat

Scrisorile lui Vlad Țepeș sugerează că el, cel care a inspirat imaginea cunoscută la nivel mondial din spatele lui Dracula, ar fi fost vegetarian sau vegan.

Informația a fost publicată de publicația Independent, care citează cercetări asupra a trei scrisori transmise de acesta între anii 1457 și 1475.

  • În special, datele experimentale arată că probabil suferea de procese inflamatorii ale căilor respiratorii și/sau ale pielii. În plus, datele proteomice, deși nu sunt exhaustive, sugerează că, potrivit unor povești, ar fi putut suferi și de o afecțiune patologică numită hemolacrie, adică ar fi vărsat lacrimi amestecate cu sânge – concluzia unui studiu publicat de specialiștii de la Analytical Chemisry.

”Prințul emblematic al secolului al XV-lea Vlad al III-lea, care l-a inspirat pe Bram Stoker să creeze personajul vampirului fictiv, a trăit în regiunea de sud a României la mijlocul anilor 1400.

Cunoscut și sub numele de Vlad Țepeș, se spune că acesta ar fi ucis peste 80.000 de oameni, mulți prin tragere în țeapă, conform istoricilor.

O nouă analiză chimică a scrisorilor scrise de prinț a dezvăluit detalii despre sănătatea sa și despre mediul în care a trăit, potrivit cercetătorilor, printre care Maria Gaetana Giovanna Pittalà de la Universitatea Catania din Italia” scriu jurnaliștii publicației britanice.

Dracula vegan: Analiză chimică pe scrisori

Așadar, o nouă cercetare, publicată recent în revista Analytical Chemistry, a extras mii de fragmente de molecule de proteine de pe suprafața acestor litere și a izolat aproximativ 500 dintre cele care prezentau semne de degradare, indicând că aveau peste 500 de ani.

Cercetătorii au mai izolat alte 100 dintre cele mai degradate proteine, care au fost probabil cele mai vechi.

Se spunea că aproximativ 16 dintre aceste molecule de proteine sunt de origine umană și, cel mai probabil, proveneau de la Vlad Țepeș.

Aceste proteine sugerează că Vlad ar fi suferit de probleme respiratorii, în special o afecțiune numită hemolacrie, care l-ar fi făcut să plângă cu lacrimi de sânge.

„S-ar putea să fi suferit și de o afecțiune patologică numită hemolacrie, adică ar putea vărsa lacrimi amestecate cu sânge”, au scris oamenii de știință în studiu.

Coautorul studiului, Gleb Zilberstein, a spus că există și o absență a proteinelor din hrana animală printre moleculele extrase din scrisoare.

„Proteinele alimentare se găsesc doar în alimentele vegetale. Vampirul prototip este posibil să fi fost un vegan”, a declarat Dr. Zilberstein pentru The Times.

Dacă Vlad ar fi fost vegetarian sau vegan, poate că nu ar fi fost o alegere etică așa cum este în vremurile moderne, au spus oamenii de știință.

Ei cred că ar fi avut o dietă de acest fel din cauza sănătății, dar este posibilă și o pistă pe care nu au luat-o în calcul: acesta să fi postit o vreme îndelungată din motive religioase.

Noile descoperiri dezvăluie modul în care tehnici similare pot arunca mai multă lumină asupra personalităților istorice pe baza documentelor pe care le-au creat.

În timp ce mai mulți oameni medievali ar fi atins aceste documente, cele mai proeminente proteine antice „ar trebui să fie legate de Prințul Vlad Țepeș, care a scris și a semnat aceste scrisori”, au spus oamenii de știință.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Doris Pascariu

    miercuri, 06.09.2023 at 12:00

    Dar s-a gandit cineva ca poate nu el a scris scrisorile/scrisoarea. Pe vremea aceea nu cred ca era neobisnuit ca oamenii bogati sa aiba servitori care sa scrie in numele lor/la porunca lor. Asa ca „proteinele” gasite ar putea sa apartina vreunui servitor care nu avea de unde sa manance carne…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement