Actualitate
Drepturi fundamentale ale copiilor pe care părinții trebuie să le respecte. Ce sancțiuni riscă cei care le încalcă
Potrivit legii, copiii au atât drepturi și libertăți civile, cât și drepturi legate de sănătate, familie, bunăstare și educație. Părinții sunt principalele persoane responsabile pentru creșterea și asigurarea dezvoltării copiilor, ținând seama de interesul lor. În caz contrar, părinții pot fi sanctionați cu amenzi substanțiale și chiar închisoare. Autoritățile pot interveni atunci când drepturile copiilor sunt amenințate, statul având un rol complementar.
Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, părinții sunt responsabili pentru creșterea și asigurarea dezvoltării copilului. Aceștia trebuie să țină seama de interesul superior al copiilor. Statul ”asigură protecția copilului și garantează respectarea tuturor drepturilor sale prin activitatea specifică realizată de instituțiile statului și de autoritățile publice cu atribuții în acest domeniu”.
Conform legislației, drepturile copilului sunt, în principal, următoarele:
– Dreptul la identitate
Toți copiii au dreptul să li se stabilească și să-și păstreze identitatea. După naștere, aceștia sunt înregistrați și au dreptul la un nume, la o cetățenie, au dreptul să-și cunoască părinții și să fie îngrijiți, crescuți și educați de către aceștia. Statul este obligat să ia măsuri urgente pentru restabilirea identității unui copil, în cazul lipsirii ilegale de către acesta.
– Dreptul de a menține relații cu părinții și rudele
Potrivit Legii nr. 272/2004, orice copil este îndreptățit să mențină relații personale și contacte directe atât cu părinții săi cât și cu rudele și celelalte persoane față de care se simte atașat. Acesta nu poate fi împiedicat să aibă relații personale cu bunicii, frații, surorile sau cu alte persoane alături de care a avut parte de viața de familie.
– Dreptul de a menține relații cu părinții, în caz de separare
Copiii au dreptul să mențină relații personale și contacte directe cu părinții lor în situația în care aceștia sunt separați printr-o măsură dispusă în condițiile legii. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care părinții locuiesc în state diferite.
– Dreptul la imagine
Fiecare copil este îndreptățit să-i fie protejată imaginea publică și viața intimă, privată și familială. Nu este permisă folosirea sau expunerea copiilor pentru obținerea de avantaje personale/instituționale sau pentru influențarea deciziilor autorităților.
– Dreptul la libertate de exprimare
Ca orice alt cetățean al României, copilul are dreptul la libertate de exprimare. Potrivit actului normativ, „Libertatea copilului de a căuta, de a primi și de a difuza informații de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale și morale, sănătatea sa fizică și mentală, sub orice formă și prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă”. Părinții trebuie să asigure acestora informații, explicații și sfaturi, precum și să le permită să-și exprime punctul de vedere, ideile și opiniile. Totodată, orice copil capabil de discernământ are dreptul să-și exprime liber opinia asupra problemelor care-l privesc.
– Dreptul la libertate de gândire, de conștiință și de religie
Libertatea de gândire, de conștiință și de religie este, de asemenea, un drept garantat al copilului. Părinții pot îndruma copilul în alegerea unei religii, însa nu-l pot obliga să adere la una.
– Dreptul la respectarea personalității și individualității
Potrivit legii, copiii au dreptul la respectarea personalității și individualității lor, iar aceștia nu pot fi pedepsiți fizic sau nu pot fi supuși altor tratamente umilitoare/degradante. Orice măsură prin care se urmărește disciplinarea copilului poate fi stabilită doar în acord cu demnitatea acestuia. Totodată, dacă i se încalcă drepturile fundamentale, copilul este îndreptățit să depună singur plângeri.
– Dreptul de a crește alături de părinți
Legea stabilește că fiecare copil are dreptul să traiască alături de părinții săi, aceștia fiind responsabili în egală masură pentru creșterea lui și pentru asigurarea unor condiții care să permită dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială.
– Dreptul la sănătate și bunăstare
Copiii au dreptul să se bucure de cea mai bună stare de sănătate pe care o pot atinge și să aibă parte de serviciile medicale și de recuperare necesare în acest sens. În același timp, aceștia trebuie să beneficieze de un nivel de trai care sa le permită dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morala și socială. Potrivit Legii drepturilor copilului, „părinților sau, după caz, reprezentanților legali, le revine responsabilitatea de a asigura cele mai bune condiții de viață necesare creșterii și dezvoltării copiilor; părinții sunt obligați să le asigure copiilor locuință, precum și condițiile necesare pentru creștere, educare, învățătură, pregatire profesională, precum și un mediu de viață sănătos”.
– Dreptul la educație
Orice copil are dreptul să primească o educație care să-i permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilor și personalității sale. Părinții sunt cei mai în masură să aleagă felul educației ce va fi dată copiilor lor și sunt obligați prin lege să-i înscrie la școală, precum și să se asigure că aceștia vor frecventa constant cursurile. Totodată, copilul este îndreptățit la odihnă și vacanță.
În cazul nerespectării drepturilor copiilor, sancțiunile aplicabile părinților încep de la 500 de lei și ajung până la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 272/2004. Acestea sunt împărțite în trei praguri, astfel:
Amenda de la 500 la 1.000 de lei:
– pentru cei care nu anunță poliția, în maximum 24 de ore de la constatare, cu privire la dispariția copilului de la domiciliu
– pentru neparticiparea la ședințele de consiliere psihologică efectuate de direcția generală de asistență socială și protecția copilului, în cazul copiilor care săvârșesc fapte penale, dar nu răspund penal
– pentru orice practică prin intermediul căreia un copil este dat cu scopul exploatării acestuia prin muncă
– pentru cei care nu notifică autoritățile de plecarea la muncă în străinătate și nu desemnează o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului
Amenda de la 2.500 la 5.000 de lei:
– pentru cei care nu iau măsurile necesare pentru a preveni înlesnirea sau practicarea cerșetoriei de către copil
Amenda de la 5.000 la 10.000 de lei:
– pentru acțiunile care sunt de natură să afecteze imaginea publică a unui copil sau dreptul acestuia la viața intimă, privată și familială
– pentru folosirea sau expunerea copiilor cu scopul obținerii de avantaje sau pentru influențarea deciziilor autorităților
Părinții care își retrag copiii sau îi impiedică în mod nejustificat să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu pot fi pedepsiți, potrivit Codului penal, cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Totodată, aceeași sancțiune o poate primi și persoana căreia îi este încredințat, potrivit legii, un minor. Totuși, pedeapsa nu se aplică dacă inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către copil înainte de încheierea urmăririi penale.
Potrivit Codului penal, „dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevazute de lege pentru aceasta”.
Potrivit Legii educației, în momentul de față, învățământul general obligatoriu este de 11 clase, iar acesta include învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Până în 2020, învățământul liceal va deveni obligatoriu.
Citește și OBLIGAŢIILE părinţilor în condiţiile în care copiii lor desfăşoară activităţi artistice. AMENZI pentru nerespectarea prevederilor ce intră în vigoare JOI
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News