Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Drepturile chiriașului. Ce poate face, dacă proprietarul intră în locuință fără să-l anunțe. Prevederi din lege

Publicat

Drepturile chiriașului. Persoanele care locuiesc în chirie au unele drepturi prevăzute în Codul Civil. Unul dintre acestea limitează accesul proprietarului în locuința respectivă.

Codul civil român utilizează termenul de „contract de locațiune”, adică un contract de închiriere. Locatorul este proprietarul, iar locatarul este chiriașul.

Prin contract, proprietarul oferă folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie.

Una dintre obligațiile proprietarului este de a asigura „liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii”, scrie Legal Badger.

Potrivit sursei citate, în momentul încheierii contractului de închiriere, proprietarul, de bună voie, acceptă limitarea propriului său drept de proprietate asupra imobilului.

Chiriașul dobândește temporar un drept de folosință asupra proprietății.

Prin urmare, proprietarul nu mai poate intra după bunul plac în locuința pe care a dat-o în chirie. Acesta trebuie să notifice în prealabil chiriașul și să obțină permisiunea acestuia.

Dacă nu respectă aceste reguli, chiriașul poate rezilia unilateral contractul de locațiune.

Drepturile chiriașului. Ce poate risca proprietarul care intră în locuință fără să anunțe

Din perspectiva juridică, accesul proprietarului în locuința închiriată, în absența unui motiv întemeiat sau a unei urgențe, fără acordul prealabil al chiriașului, poate fi constitui infracțiune.

Mai exact, o astfel de acțiune poate fi încadrată în sfera infracțiunii de violare de domiciliu.

Codul Penal, în articolul 224, definește infracțiunea de violare de domiciliu: „Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia […]”.

Așadar, în lipsa consimțământului chiriașului, proprietarul care pătrunde în locuință, fără acordul prealabil al celui dintâi, riscă să răspundă penal pentru infracțiunea de violare de domiciliu.

Sancțiunile prevăzute pentru această infracțiune variază de la aplicarea unei amenzi penale și până la închisoarea între 3 luni și 2 ani.

În terminologia utilizată de legislația penală, conceptul de domiciliu include nu doar spațiul propriu-zis de locuit, ci și anexele și perimetrele aferente acestuia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 04.08.2024 at 20:44

    Deci, dacă chiriaşul nu vrea, nu poţi verifica dacă este singur, sau mai are pe cineva în subînchiriere.Am văzut anul trecut pe TV 5 o emisiune despre acest lucru. N-am putut dormi toată noaptea de ce condiţii drastice sunt impuse celui care inchirază. Îţi vine să laşi casa goală. Poate, în curând şi la noi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate