Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: „Drumul Regelui”, șoseaua care leagă Alba de Gorj este aproape gata. Vezi imagini cu cea mai înaltă șosea din România


Publicat

Transalpina sau Drumul Regelui, aşa cum mai este cunoscută va fi şoseaua amenajată la cea mai mare altitudine din România şi face legătura între Transilvania şi Oltenia, mai exact între Sebeș, județul Alba şi Bengesti, judeţul Gorj. Traseul se întinde pe o distanţă de 148 de kilometri. La finalul lucrărilor, Transalpina va depăşi ca înălţime Transfăgărăşanul, cu 103 metri. Cota cea mai înaltă parte a drumului este la Rânca, vârful Păpușa, cu o altitudine de 2.145 de metri.

[media id=426 width=320 height=240]

sursa video: transalpina.biz

Prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan a invitat presa la o deplasare pe DN67C – Transalpina pentru a vedea stadiul şi calitatea lucrărilor executate până la limita cu județul Vâlcea. Prefectul a fost însoţit de directorul adjunct al companiei „Romstrade” – firma care realizează lucrările -, Veronica Bulf. Acesta s-a declarat mulțumit de ceea ce a văzut în teren și speră ca firma constructoare să respecte termenul limită de finalizare a lucrării. Potrivit reprezentantei „Romstrade”, Transalpina va fi finalizată în lunile iulie-august 2012.

„În acest moment, lucrarea de la kilometrul zero până la kilometrul 148 este finalizată în proporție de 80%. Mai sunt de făcut ziduri de sprijin, completări de postamente, câteva podețe, lucrări de acostamente. Dacă vorbim de asfaltare, sunt câteva porțiuni de câțiva kilometri care se vor finaliza cât de curând, până în toamnă. Dacă ne raportăm la județul Alba, 5% din lungimea lucrărilor este neasfaltată”, a declarat Veronica Bulf, director adjunct „Romstrade”.

„Important este ca firma constructoare să se încadreze în termenele limită de finalizare. Mai este mult la zidul de sprijin, la parapet. Acest drum nu este numai un câștig pentru Alba, ci pentru toată zona și județele limitrofe. Sper să se facă și legătura de la Obârșia Lotrului către Petroșani, pentru a se trece și în Hunedoara. Este o atracție turistică, sper și sunt convins că se va dezvolta și turistic zona, totodată sper să se dezvolte frumos. Va veni foarte multă lume și ați văzut și astăzi pe traseu o circulație intensă, multă lume vine să vadă. Important este ca pe viitor să se creeze și locuri de cazare, unde să poți servi masa, pentru că am văzut că pe mulți kilometri nu există așa ceva. Dezvoltarea infrastructurii în zonă va crea și astfel de locuri unde să se oprească turiștii”, a declarat prefectul de Alba, Ștefan Bardan.

Astfel, ceea ce iniţial a fost un drum forestier a fost transformat într-o şosea cu destinaţie turistică. Lucrările de asfaltare şi modernizare au demarat în 2008, iar proiectul nu a fost unul uşor de realizat. A fost necesară crearea unei şosele cu totul noi, de la fundaţie şi până la dublarea căii carosabile, s-a săpat în munte şi s-au dinamitat mai multe stânci. Până în momentul de față, au fost construite 48 de poduri și peste 400 de podețe. De asemenea, s-au realizat trotuare, rigole și intrările în curțile oamenilor, din localitățile cu acces la acest drum.

În ceea ce priveşte istoricul acestei căi de acces, unele surse susțin că drumul a fost iniţial amenajat de legiunile romane, în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de „Coridorul IV strategic roman”. Potrivit altor surse, șoseaua a fost construită și pietruită de germani, în timpul Primului Război Mondial, din rațiuni militare, însă a fost foarte puțin folosită.

Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică și a fost dată în folosință în 1938, când a fost inaugurată de Regele Carol al II-lea. Uitată apoi de autorități, aceasta nu a fost asfaltată, până în septembrie 2008, când CNADNR a decis să scoată la licitație un contract de reabilitare a șoselei, adju­decat de “Romstrade”. Pentru a realiza acest drum, firma constructoare s-a împrumutat, din străinătate, cu suma de 120 de milioane de euro. Pentru plătirea dobânzii și totodată restituirea sumei împrumutate, s-a angajat statul român, până la suma de 265 de milioane de euro, în condiţiile în care totalul pe care firma îl are de plată ajunge la 385 milioane euro. Dincolo de controversele ce au apărut la atribuirea contractului asupra oportunității cheltuirii a aproape 400 de milioane de euro pentru un drum de care nu auzise mai nimeni, reabilitarea DN 67C a presupus lucrări de anvergură rar întâlnite pentru un drum de munte. Practic, pe multe porțiuni, a trebuit creată o șosea cu totul nouă, începând de la fundație și până la dublarea căii carosabile, săpatul în munte și dinamitare de stânci. În momentul de față, mai există unele porțiuni neasfaltate sau podețe nefinalizate în totalitate, asta pentru că firma constructoare are drept termen de finalizare a lucrării luna iulie 2012.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Andrei

    joi, 15.09.2011 at 11:14

    frumoasa zona, o recomand 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș în zona ”Trei Poduri”. Două mașini s-au ciocnit. TRAFIC BLOCAT

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți, 4 august, în jurul orei 19.00, pe sensul de mers Alba Iulia- Sebeș, în zona giratoriului de  la ”Trei Poduri”.  Traficul este blocat.

Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate două autovehicule și două persoane ar fi fost rănite ușor. Cauza probabilă ar fi o pătrundere pe sens opus.

 

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O nouă grădiniță pentru 160 de preșcolari, la Alba Iulia, în locul unei foste cantine. Cum va arăta clădirea

Publicat

O grădiniță cu o capacitate de 160 de preșcolari se va construi la Alba Iulia, prin schimbarea destinației cantinei din incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” și extinderea acesteia pe orizontală și verticală. Noua clădire a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16 va avea 8 săli de grupă și o suprafață desfășurată de peste 2.200 de metri pătrați. 

Primăria Alba Iulia a lansat luni, 3 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare faza PT + DTAC + caiet de sarcini, verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și detalii de execuție, inclusiv servicii de asistență tehnică din partea proiectantului privind obiectivul „Construire Grădinițiă cu Program Prelungit nr. 16 prin schimbarea destinației cantinei din incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” din municipiu.

Valoarea totală estimată a contractului este de 194.083,11 lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 se va construi pe amplasamentul clădirii Cantină din incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa din Alba Iulia, prin schimbarea destinației și extinderea acesteia pe orizontală și verticală, astfel încât spațiile obținute să deservească în cele mai bune condiții funcțiunea principală de grădiniță cu program prelungit.

Schimbarea de destinație va necesita desființarea pereților de închidere și a celor de compartimentare, utilizând doar structura construcției existente, ce se va extinde pe orizontală pe toate cele patru laturi și pe verticală pe întreaga suprafață a acesteia. Totodată se propune și o extindere a subsolului pentru funcțiuni auxiliare cum ar fi spălătoria, uscătoria și călcătoria.

Noua clădire va avea o suprafață construită de 1.004,5 mp, suprafața desfășurată fiind de 2.263,3 mp. Grădinița va avea 8 săli de grupă și o capacitate de 160 de preșcolari.

Potrivit documentației tehnico-economice, organizarea funcțională a spațiilor prevede la nivelul parterului spații anexe grădiniței (sala polivalentă, bucătăria, administrație, izolator), care au nevoie de o continuă legătură cu exteriorul, iar la nivelul etajului sălile de  grupă cu spațiile anexe aferente (vestiare, grupuri sanitare, depozite de material didactic), care necesită cât mai multă liniște. Orientarea sălilor de grupă este în principal Est – Vest, utilizând laturile Nord și Sud pentru anexe (circulații pe verticală, oficiu, grupuri sanitare, etc.).

 

Sala polivalentă, utilizată în programul de zi cu zi pentru servirea meselor este în directă legătură cu locul de joacă din curte. Spațiile de deservire a funcțiunii principale (bucătăria, administrația) sunt orientate către Sud, latura pe care se face și accesul de serviciu în incintă.

Accesul copiilor se va face pe latura de Est, unde se va trece obligatoriu prin zona de filtru, ce include și izolatorul. Accesul în sala polivalentă cu ocazia unor evenimente se va putea face pe latura de Nord, unde se află și scara exterioară pentru evacuarea etajului, conform normelor ISU în vigoare. 

Amenajarea exterioară urmărește necesitățile funcțiunii principale și îmbunătățirea calității mediului, existând următoarele zone distincte: zona curții alocată recreației, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagăne, tobogane, balansoare, gropi de nisip, etc.), zona terenurilor alocate circulațiilor și acceselor cu alei pietonale și carosabile, respectiv zona verde plantată dealungul împrejmuirilor.

Construcția va beneficia și de un sistem fotovoltaic on-grid, fără injectare în rețea, cu 40 de module fotovoltaice (260W), dotat cu modulator de putere și două invertoare cu switch incorporat.

Descrierea situației actuale

Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Alba Iulia, de peste 30 de ani de când există, nu a funcționat într-o clădire proprie, deși deservește de atâta timp trei mari cartiere ale municipiului, respectiv Ampoi I, Ampoi II și Ampoi III. Din anul 2005 – 2006 grădinița funcționează la parterul uneia dintre clădirile Colegiului Tehnic Alexandru Domșa, o clădire realizată pentru internat școlar, a cărei compartimentare este improprie adaptării cerințelor de calitate corespunzătoare unei grădinițe.

În prezent, Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 funcționează la o capacitate redusă față de necesar: 5 grupe din care două grupe cu program prelungit și 3 grupe cu program prelungit normal în care sunt înscriși 96 de preșcolari. De asemenea, Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 funcționează cu două grupe de program prelungit în care sunt înscriși 38 de preșcolari. În anii școlari anteriori, cele două unități au fost frecventate de peste 160 de preșcolari.

În incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa a fost identificată clădirea existentă a cantinei care nu mai funcționează de mai mulți ani. Clădirea neutilizată prezintă aspecte de degradare specifice clădirilor abandonate. Deoarece în zona studiată nu există alte grădinițe, schimbarea funcțiunii inițiale a fostei cantine și extinderea acestei clădiri cu toate dotările aferente va servi tuturor celor trei cartiere, părinții nemaifiind nevoiți să-și ducă copiii la alte grădinițe din oraș care se află într-o zonă mai îndepărtată, necesitând un mijloc de transport propriu sau în comun.

În urma realizării construcției ce va adăposti spațiile necesare desfășurării activității aferente Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16 se vor atinge următoarele obiective:

  • crearea unui cadru potrivit desfășurării activității de învățământ preșcolar pentru 160 de copii
  • realizarea unei construcții cu eficiență energetică ridicată

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

În jur de 40 de scări de bloc din Alba Iulia încă nu au gaz. Problema se poate rezolva doar prin asociațiile de proprietari

Publicat

În jur de 40 de scări de bloc din Alba Iulia încă nu au gaz, de mai bine de o săptămână, de la odorizarea accidentală petrecută duminică, 26 iulie. 

Au trecut 10 zile de când sistarea alimentării cu gaz a fost făcută de Delgaz Grid, în urma numeroaselor sesizări. Însă realimentarea cu gaze naturale stă în mâinile asociațiilor de locatari de care aparțin cele aproape 40 de scări de bloc. 

Dacă asociațiile nu vor contacta o firmă din lista celor acreditate la ANRE să rezolve problemele, realimentarea nu se va face, spun reprezentanții Delgaz Grid.

VEZI ȘI: Scandalul sistării gazului în Alba Iulia pare fără rezolvare. Ce spun cetățenii, instituțiile statului și firmele autorizate

Reprezentanții Delgaz Grid regretă disconfortul creat de întreruperea alimentării cu gaze naturale, dar subliniază că siguranța consumatorilor este prioritară și recomandă, pentru remedierea situației, să apeleze la firmele autorizate ANRE.

”Instalaţia de alimentare cu gaze naturale, de la regulatorul de presiune înspre consumatori, conform normelor legislative în vigoare, este instalaţie de utilizare, iar responsabilitatea întreţinerii şi remedierii defecţiunilor aparţine proprietarilor, începând cu aprilie 2009 (Normele Tehnice în vigoare NTPEE – 2008 aprobate prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) 5/2009 publicat în Monitorul Oficial nr. 255 bis, partea I/16.04.2009). (…)

CITEȘTE ȘI: Patru zile fără gaz la Alba Iulia: aproape 2000 de apartamente afectate. Dușul cu apă caldă, un lux pe la prieteni

În cazul în care s-au depistat scăpări pe instalația de utilizare comună (coloane), de pe casa scării, iar alimentarea a fost sistată, asociațiilor de proprietari/proprietarilor le revine responsabilitatea să contacteze o firmă autorizată de către ANRE pentru remedierea instalaţiei interioare de gaz, astfel încât Delgaz Grid să poată relua alimentarea cu gaze naturale în condiţii de siguranţă pentru aceştia”, au transmis reprezentanții companiei pentru alba24.ro, într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cu ce oameni intră PSD Alba în lupta pentru primăriile orașelor și municipiilor din județ. LISTA CANDIDAȚILOR

Publicat

PSD Alba și-a definitivat lista candidaților pentru funcțiile de primar în orașele și municipiile județului Alba. 

Sunt 3 orașe în care candidații ocupă și în prezent fotoliile de primar, dar sunt și multe nume noi, mai puțin cunoscute. 

Lista candidaților:

Municipii:

Alba Iulia – Alin Stanciu

Aiud – Delia Angela Gheorghiță

Blaj –  Dorin Voina

Sebeș – Cristian Radu

Orașe:

Abrud – Nicolae Simina (primar în funcție)

Baia de Arieș – Ioan Nemeș

Câmpeni – Ioan Călin Andreş (primar în funcție),

Cugir –  Mircea Augustin Trifan

Ocna Mureș –  Ion Daniel Jinaru

Teiuș – Mirel Vasile Hălălai (primar în funcție)

Zlatna – Florin Nicolae Nistor

Citește și:

LISTA candidaților USR Alba, la Primăria Alba Iulia și la 8 dintre cele 10 primării de municipii și orașe din județ

Cu ce oameni intră PRO România Alba în lupta pentru primăriile orașelor și municipiilor din judet. LISTA CANDIDAȚILOR

LISTA candidaților ALDE Alba, la Primăria Alba Iulia și la 9 primării de municipii și orașe din județ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate