Connect with us
Publicitate

Actualitate

Economisești bani dacă verifici presiunea din anvelope la mașină? (P)

Publicat

O întreținere bună a mașinii necesită puțin efort, dar verificarea presiunii din anvelope este atât de ușoară încât oricine o poate face. Și aduce mai multe beneficii.

În primul rând, asigură siguranța: anvelopele umflate necorespunzător pot duce la un control redus al vehiculului, la riscul de explozie a anvelopei și, în cele din urmă, la un risc mai mare de accident.

În plus, o umflare adecvată îți poate economisi bani și poate reduce simultan amprenta de carbon.

Economia de combustibil este redusă cu 0,2 la sută pentru fiecare 1 psi (unitatea de măsură a presiunii în engleză) cu care anvelope este subumflată.

Asta înseamnă că ai putea economisi până la 3 la sută în kilometrajul de combustibil dacă umfli corect anvelopele.

Ca să nu mai vorbim că anvelopele subumflate se uzează mai repede.

Când să verifici presiunea în anvelope

Este o idee bună să verifici lunar anvelopele, chiar dacă acestea sunt noi, deoarece mai mulți factori pot afecta presiunea anvelopelor.

Oscilațiile mari de temperatură determină modificări semnificative ale presiunii.

Unele roți și anvelope pierd în mod natural o cantitate mică de aer în timp.

Din fericire, verificarea presiunii pneurilor este ușoară și se poate face acasă sau la o benzinărie.

Sau poate că nu va trebui să mergi nicăieri. Multe mașini mai noi au sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS) care includ o citire a presiunii în tabloul de bord.

Dacă vehiculul tău are una dintre acestea, localizează sistemul în ecranul cu informații și monitorizează presiunea în mod regulat.

Asigură-te că verifici presiunea imediat după ce ai pornit mașina pentru prima dată în acea zi, înainte de a o conduce.

Anvelopele sunt cel mai bine verificate la rece. (Se încălzesc pe măsură ce conduci și presiunile cresc)

Chiar dacă mașina ta are o citire TPMS, este totuși inteligent să îți verifici anvelopele manual de câteva ori pe an, în parte pentru a compara citirile tale cu cele ale TPMS.

Dacă verifici acasă, vei avea nevoie de un indicator precis. Benzinăriile au adesea un manometru de tip stick situat pe furtunul de aer, dar de obicei e indicat să stăm departe de acestea, deoarece sunt inexacte.

Din nou, este important să verifici presiunea anvelopelor atunci când anvelopele sunt reci.

Dacă ai condus pe ele de ceva timp, frecarea crescută încălzește anvelopa și crește presiunea, ceea ce va oferi o citire inexactă.

Care este presiunea corectă?

Fiecare vehicul are o presiune de umflare (psi) recomandată la rece, desemnată de producător – este adesea cuprinsă între 32 psi și 42 psi la mașinile mai noi – și de obicei poți găsi aceste informații tipărite pe un autocolant de pe ușa șoferului (partea ascunsă când ușa este este închisă).

Reține că vrei să umfli anvelopele la psi-ul sugerat de producătorul vehiculului, nu la cel de pe peretele lateral al anvelopei, care este cantitatea maximă de aer pe care o poate păstra anvelopa.

ANVELOPE VARĂ – DESCOPERĂ OFERTELE!

Recomandările privind umflarea pentru anvelopele din față și din spate pot fi diferite, deci acordă atenție ambelor. Dacă nu găsești aceste informații în interiorul ușii, le poți găsi în manualul proprietarului.

De asemenea, este posibil să îl găsești online sau să obții informațiile de la reprezentanță în ultimă instanță.

Dacă ai verificat presiunea anvelopelor la rece la domiciliu, dar trebuie să conduci câțiva kilometri până la o benzinărie sau la o pompă de aer pentru depozitarea anvelopelor, adaugă 2-3 psi la presiunile recomandate ale anvelopelor reci pentru a compensa încălzirea anvelopelor.

Dacă citirea presiunii este prea mare, poți apăsa manometrul (unele au o supapă de eliberare a presiunii) sau poți mișca tija pentru a elibera puțin aer. Dacă presiunea este prea mică, vei vrea să adaugi aer până când aceasta va ajunge la nivelul corect.

Menținerea presiunii în anvelope a vehiculului este ușoară și poate duce și la o mașină mai bine manipulată, mai sigură și mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate