Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Economisești bani dacă verifici presiunea din anvelope la mașină? (P)


Publicat

O întreținere bună a mașinii necesită puțin efort, dar verificarea presiunii din anvelope este atât de ușoară încât oricine o poate face. Și aduce mai multe beneficii.

În primul rând, asigură siguranța: anvelopele umflate necorespunzător pot duce la un control redus al vehiculului, la riscul de explozie a anvelopei și, în cele din urmă, la un risc mai mare de accident.

În plus, o umflare adecvată îți poate economisi bani și poate reduce simultan amprenta de carbon.

Economia de combustibil este redusă cu 0,2 la sută pentru fiecare 1 psi (unitatea de măsură a presiunii în engleză) cu care anvelope este subumflată.

Asta înseamnă că ai putea economisi până la 3 la sută în kilometrajul de combustibil dacă umfli corect anvelopele.

Ca să nu mai vorbim că anvelopele subumflate se uzează mai repede.

Când să verifici presiunea în anvelope

Este o idee bună să verifici lunar anvelopele, chiar dacă acestea sunt noi, deoarece mai mulți factori pot afecta presiunea anvelopelor.

Oscilațiile mari de temperatură determină modificări semnificative ale presiunii.

Unele roți și anvelope pierd în mod natural o cantitate mică de aer în timp.

Din fericire, verificarea presiunii pneurilor este ușoară și se poate face acasă sau la o benzinărie.

Sau poate că nu va trebui să mergi nicăieri. Multe mașini mai noi au sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS) care includ o citire a presiunii în tabloul de bord.

Dacă vehiculul tău are una dintre acestea, localizează sistemul în ecranul cu informații și monitorizează presiunea în mod regulat.

Asigură-te că verifici presiunea imediat după ce ai pornit mașina pentru prima dată în acea zi, înainte de a o conduce.

Anvelopele sunt cel mai bine verificate la rece. (Se încălzesc pe măsură ce conduci și presiunile cresc)

Chiar dacă mașina ta are o citire TPMS, este totuși inteligent să îți verifici anvelopele manual de câteva ori pe an, în parte pentru a compara citirile tale cu cele ale TPMS.

Dacă verifici acasă, vei avea nevoie de un indicator precis. Benzinăriile au adesea un manometru de tip stick situat pe furtunul de aer, dar de obicei e indicat să stăm departe de acestea, deoarece sunt inexacte.

Din nou, este important să verifici presiunea anvelopelor atunci când anvelopele sunt reci.

Dacă ai condus pe ele de ceva timp, frecarea crescută încălzește anvelopa și crește presiunea, ceea ce va oferi o citire inexactă.

Care este presiunea corectă?

Fiecare vehicul are o presiune de umflare (psi) recomandată la rece, desemnată de producător – este adesea cuprinsă între 32 psi și 42 psi la mașinile mai noi – și de obicei poți găsi aceste informații tipărite pe un autocolant de pe ușa șoferului (partea ascunsă când ușa este este închisă).

Reține că vrei să umfli anvelopele la psi-ul sugerat de producătorul vehiculului, nu la cel de pe peretele lateral al anvelopei, care este cantitatea maximă de aer pe care o poate păstra anvelopa.

ANVELOPE VARĂ – DESCOPERĂ OFERTELE!

Recomandările privind umflarea pentru anvelopele din față și din spate pot fi diferite, deci acordă atenție ambelor. Dacă nu găsești aceste informații în interiorul ușii, le poți găsi în manualul proprietarului.

De asemenea, este posibil să îl găsești online sau să obții informațiile de la reprezentanță în ultimă instanță.

Dacă ai verificat presiunea anvelopelor la rece la domiciliu, dar trebuie să conduci câțiva kilometri până la o benzinărie sau la o pompă de aer pentru depozitarea anvelopelor, adaugă 2-3 psi la presiunile recomandate ale anvelopelor reci pentru a compensa încălzirea anvelopelor.

Dacă citirea presiunii este prea mare, poți apăsa manometrul (unele au o supapă de eliberare a presiunii) sau poți mișca tija pentru a elibera puțin aer. Dacă presiunea este prea mică, vei vrea să adaugi aer până când aceasta va ajunge la nivelul corect.

Menținerea presiunii în anvelope a vehiculului este ușoară și poate duce și la o mașină mai bine manipulată, mai sigură și mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Șpring. Un hambar de fân de 300 de metri pătrați a fost mistuit de flăcări

Publicat

Un hambar de fân de aproximativ 300 de metri pătrați a luat foc duminică seară, în comuna Șpring, au transmis reprezentanții ISU Alba. 

La fața locului s-au deplasat pompierii din Sebeș și voluntarii din sat.

Au fost trimise mai multe mașini de intervenție.

Reprezentanții ISU Alba au declarat că la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întregul hambar.

Suprafața afectată este de aproximativ 300 de metri pătrați.

În jurul orei 23:15, incendiul a fost localizat, dar pompierii au continuat intervenția pentru stingerea lui.

Nu s-au înregistrat victime.

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Alba Iulia, Aiud și Poșaga intră OFICIAL în scenariul roșu, iar Cugir, Crăciunelul de Jos și Sălciua, în cel galben. HOTĂRÂRE

Publicat

Alba Iulia, Aiud și comuna Poșaga intră oficial în scenariul roșu, iar Cugir, Crăciunelul de Jos și Sălciua, în cel galben. 

Comitetul Judean pentru Situații de Urgență s-a întrunit duminică și a emis o hotărâre în acest sens, care cuprinde o serie de măsuri care vizează populația. 

Măsurile intră în vigoare în data de 27 septembrie ora 00.00 și sunt valabile timp de 14 zile.

Anexa nr 67 a CNSU, care precizează toate regulile și restricțiile, în funcție de rata de infectare, poate fi consultată AICI.

Hotărârea CJSU Alba numărul 226 poate fi consultată integral AICI.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 26.09.2021,

HOTĂRĂȘTE:

(1) Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 26.09.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre;

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, sunt cele prevăzute în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.208 din 10.09.2021, modificată și completată prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.216 din 19.09.2021 și nr.222 din 24.09.2021, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform anexei la prezenta hotărâre;

(3) Măsurile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre pentru Municipiile Alba Iulia și Aiud, Orașul Cugir și comunele Crăciunelul de Jos, Poșaga și Sălciua, intră în vigoare începând cu data de 27.09.2021 ora 00:00, și sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile, iar termenele de aplicare a măsurilor prevăzute pentru celelalte unități administrative-teritoriale de pe raza județului Alba rămân cele stabilite prin hotărârile CJSU Alba adoptate anterior.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Vezi și: ALBA: Patru decese ale unor pacienți bolnavi de COVID în ultimele 24 de ore. 59 de infectări noi. Situația pe fiecare localitate

Alte două orașe se apropie de incidența de 3 cazuri, dincolo de care intră în scenariul roșu: Teiuș – 2,91 și Blaj – 2,8.

Incidența pe fiecare localitate poate fi consultată mai jos.

Incidența pe localități și numărul de cazuri active

Municipiile Alba Iulia și Aiud depășesc incidența de 3 cazuri la mie și intră în scenariul roșu.

Localitate Incidență Cazuri active
     
SÂNCEL 8.46 22
OHABA 6.57 4
UNIREA 3.48 17
MUNICIPIUL ALBA IULIA 3.3 252
POŞAGA 3.24 3
MUNICIPIUL AIUD 3.21 81
SOHODOL 3 5
ORAŞ TEIUŞ 2.91 21
MUNICIPIUL BLAJ 2.8 58
BERGHIN 2.62 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 2.58 85
LIVEZILE 2.55 3
METEŞ 2.5 7
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.37 33
CRĂCIUNELU DE JOS 2.33 5
VADU MOŢILOR 2.32 3
ŞONA 2.29 10
VINŢU DE JOS 2.16 12
SĂLCIUA 2.13 3
ORAŞ CUGIR 2.11 54
LUPŞA 1.72 5
PONOR 1.69 1
LOPADEA NOUĂ 1.58 4
BISTRA 1.54 7
ALBAC 1.53 3
CIUGUD 1.53 5
MIRĂSLĂU 1.52 3
PIANU 1.39 5
ORAŞ ABRUD 1.35 7
VALEA LUNGĂ 1.28 4
DAIA ROMÂNĂ 1.27 4
CERGĂU 1.22 2
GALDA DE JOS 1.12 5
ORAŞ CÂMPENI 1.11 8
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.06 4
CÂLNIC 1.02 2
CENADE 0.97 1
POIANA VADULUI 0.95 1
SĂSCIORI 0.92 6
ORAŞ ZLATNA 0.89 7
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.88 2
ŞIBOT 0.84 2
LUNCA MUREŞULUI 0.78 2
IGHIU 0.71 5
SÂNTIMBRU 0.66 2
SCĂRIŞOARA 0.65 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
NOŞLAC 0.55 1
CRICĂU 0.51 1
GÂRBOVA 0.46 1
SĂLIŞTEA 0.43 1
ŞPRING 0.4 1
CETATEA DE BALTĂ 0.33 1
JIDVEI 0.19 1
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCIUM 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CIURULEASA 0 0
CUT 0 0
DOŞTAT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
HOPÂRTA 0 0
HOREA 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
MIHALŢ 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
RĂDEŞTI 0 0
RÂMEŢ 0 0
RIMETEA 0 0
ROŞIA MONTANĂ 0 0
STREMŢ 0 0
ŞUGAG 0 0
VIDRA 0 0
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cireadă de vaci fotografiată în centrul municipiului Alba Iulia, în zona Alba Mall. Animalele erau nesupravegheate

Publicat

O cireadă de vaci a fost fotografiată duminică seară la Alba Iulia, în zona Alba Mall. 

Animalele, nesupravegheate, au dat o tură pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, apoi s-au retras în zona caselor de pe Strada Livezii.

Nu s-au speriat nici de mașini și au circulat nederanjate, minute bune, pe mijlocul străzii, a transmis un cititor Alba24, care le-a și fotografiat.

Nu se știe cum au ajuns vacile în centrul orașului și nici în grija cui ar fi trebuit să fie.

Este posibil însă ca ele să fi venit dinspre pășunea de la marginea Ampoiului, spune cititorul.

Surse foto: cititori Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO ȘTIREA TA: Focar de infecție pe Târnava. Mai mulți porci morți, aruncați în apă aproape de Crăciunelu de Jos

Publicat

Mai mulți porci domestici în stare avansată de putrefacție, plutind în Târnava, au fost fotografiați duminică, de un cititor Alba24. 

Imaginile au fost surprinse în apropiere de Crăciunelu de Jos.

”Am văzut trei animale moarte” a transmis cititorul Alba24.

Acesta a mai spus că mai mulți porci ar fi fost aruncați în apă de niște localnici.

Se pare că anumalele ar fi murit, posibil de pestă porcină, iar aceștia le-ar fi dus la râu cu un tractor, apoi le-ar fi aruncat în apă.

Întreaga zonă s-a transformat într-un focar de infecție.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate