Connect with us
Advertisement

Actualitate

Educaţie antidrog la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, prin proiectele „Eu şi Copilul Meu” şi „Protego”

Publicat

Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba desfăşoară ,în perioada mai-iunie 2012, proiectele “Eu şi copilul meu” şi “Protego”. Proiectele sunt derulate de psihologul liceului, Dana Nicoară şi coordonatorul CPECA Claudiu Duşa, iar din grupul ţintă fac parte 12 părinţi ai elevilor din clasele V-VII, selectaţi după criteriile prevăzute în proiecte. Obiectivul proiectelor este de a reducere riscurile şi de a creşte gradul de protecţie în mediul familial prin îmbunătăţirea abilităţilor educative ale părinţilor, întărirea legăturilor familiale şi clarificarea poziţiei familiei faţă de consumul de droguri.

Proiectul “Eu si copilul meu” este parte integrantă a proiectului „Formare familială în abilităţi educative pentru prevenirea consumului de tutun, alcool şi droguri”, finanţat prin Mecanismul Financiar al SEE, implementat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Romane şi Agenţia Naţională Antidrog.

Programul se desfăşoară săptămânal, pe parcursul a opt şedinţe cu durată de două ore, la care participă părinţii preadolescenţilor din ciclul gimnazial al unităţii de învăţământ mai sus menţionată.

Obiectivele specifice ale celor 9 activităţi pe care le cuprinde programul vizează: dezvoltarea abilităţilor de comunicare eficientă între părinţi şi copii; îmbunătăţirea supravegherii comportamentului copiilor; creşterea frecvenţei utilizării de către părinţi a metodelor de disciplinare pozitivă; dezvoltarea abilităţii părinţilor de a stabili reguli de comportament clare şi coerente; exersarea strategiilor de rezolvare eficientă a conflictelor în familie; poziţia familiei cu privire la tutun, alcool şi alte droguri.

La finalul sesiunilor de formare, participanţii vor dobândi cunoştinţe teoretice şi abilităţi care să faciliteze abordarea problemelor asociate consumului de droguri în rândul adolescenţilor .

Potrivit prevederilor Strategiei Naţionale Antidrog 2005-2012 precum şi dinamica actuală şi modalităţile de manifestare la nivel naţional a fenomenului substanţelor noi cu efecte psihoactive, denumite generic”etnobotanice”, consumului de tutun şi alcool în rândul tinerilor, pregătirea continuă a părinţilor şi asistenţilor maternali în acest domeniu reprezintă o necesitate pentru creşterea factorilor de protecţie şi reducerea factorilor de risc faţă de consumul de substanţe interzise.

„Aceste tipuri de programe aduc beneficii semnificative atât copiilor şi adolescenţilor cu dificultăţi de adaptare socială cât şi părinţilor acestora prin creşterea conştientizării cu privire la funcţia educativ – formativă a familiei şi îmbunătăţirea climatului familial. Mai mult, efectele sale pozitive se extind la celelalte, mediul social şi şcolar/profesional şi se perpetuează în timp”, a transmis psihologul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”, Dana Nicoară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement