Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Erori în sistemul CNAS: Sute de albaiulieni pot figura ca neasiguraţi în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate

Publicat

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate inaugurat în decembrie 2010 nu este atât de performant pe cum ar fi crezut conducerea instituţiei, care anunţa la vremea respectivă că îmbunătăţirea acestui sistem va costa nu mai puţin de 44 de milioane de euro.

La nici un an de la implementarea acestui program, efectele nu au întârziat să apară. Pe lângă repetatele rateuri ale sistemului, ce i-au determinat pe angajaţii CNAS să-i înregistreze cu creionul pe hârtie pe plătitori, în ultima perioadă asiguraţii au avut stupoarea să afle, nu fără emoţii, că SIUI-ul Casei de Sanătate funcţionează selectiv. Acesta omite să înregistreze în evidenţele Casei pe toate persoanele plătitoare de taxe, iar în urma unei scurte accesări a sistemului informatic, de la calculatoarele personale, aceştia pot avea surpriza să afle că nu sunt asiguraţi.

Sistemul Informatic achiziţionat de CNAS înregistrează selectiv plătitorii de taxe. Mai mulţi albaiulieni au aflat de pe portalul instituţiei că nu sunt asiguraţi

Cu o astfel de situaţie s-au confruntat mai mulţi albaiulieni care, având certitudinea că au virat în fiecare lună la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate banii aferenţi contribuţiei, au aflat de pe portalul CNAS că sunt trecuţi ca neasiguraţi. În urma sesizărilor primite pe adresa redacţiei noastre, un reporter Alba24, plătitor de taxe, s-a deplasat la sediul CJAS pentru a afla direct de la funcţionarii de la ghişee de ce apărea ca neasigurat. Reporterul a explicat unei angajate că a intrat întâmplător pe site-ul CNAS pentru a verifica calitatea sa de asigurat publicată pe site-ul instituţiei prin intermediul Sistemului Informatic Unic Integrat şi a avut surpriza de a afla că de fapt apărea ca neasigurat, în ciuda faptului că societatea privată la care acesta era angajat virase în fiecare lună contribuţia la CJAS.

Surprinzător, misterul nu a putut fi elucidat nici de funcţionarul de la ghişeu. Acesta a confirmat faptul reporterul nostru nu se afla, întradevăr, în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a fost trimis înapoi la serviciu pentru a solicita o adeverinţă care să ateste calitatea sa de angajat. După mai multe deplasări de la locul de muncă la instituţia situată pe strada Vasile Goldiş din Alba Iulia, aşteptări de zeci de minute la cozile de la ghişee şi bani irosiţi inutil pe copii xerox, reporterul a ajuns din nou faţă în faţă cu funcţionarul public. După o scurtă accesare a Sistemului Informatic Unic Integrat, funcţionarul i-a explicat nonşalant că plimbările din acea dimineaţă ar fi putut fi evitate deoarece acesta este şi a fost asigurat.

Deplasarea noastră la faţa locului a confirmat faptul că responsabil de timpul pe care cetăţenii îl irosesc zilnic la ghişeele CNAS este de fapt chiar Sistemul Informatic Unic Integrat care, deşi a fost achiziţionat pe zeci de milioane de euro tocmai pentru a reduce aceste incidente neplăcute, a fost o investiţie mai putin inspirată a CNAS. Remarca funcţionarei de la CJAS Alba a fost cât se poate de elocventă: „De vină e SIUI-ul nostru. Ne-a luat ceva să ne obişnuim cu el, dar nu ne explicăm de ce nu înregistrează. Probabil undeva a rămas o portiţă deschisă”.

Remintim că, în urmă cu câteva luni, activitatea Caselor de Asigurări de Sănătate din întreaga ţară a fost blocată din cauza unei întreruperi a sistemului informatic. Sute de persoane au aşteptat ore întregi pe holurile instituţiei pentru a-şi achita contributia la asigurarile de sănătate, a primii aprobări pentru reţete gratuite sau pentru a-şi ridica adeverinţele de asigurat.

Sistemul Informatic Unic Integrat a costat CNAS-ul nu mai puţin de 36 de milioane de euro, din cele 44 prevăzute iniţial pentru implementare, restul de bani fiind păstraţi pentru mentenanţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Evrika

    marți, 28.06.2011 at 17:54

    expplicata este simpla.aleatoriu, programul scoate din listele medicilor de familie un mic numar de asigurati iar in luna sau lunile urmatoare sint scosi altii si reintrodusi cei scosi dinainte. Deoarece medicii de familie sint platiti si pe numarul de asigurati in acest fel se reduc veniturile medicilor si se face economie la bugetul CNAS. Acesta este mecanismul „pe scurt”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax