Connect with us
Advertisement

Eveniment

EXCLUSIV: Rezultatul investigaţiei procurorilor DNA în Dosarul „Corupţie la Finanţe”. Află cine este „Prinţesa”, „Regele” şi „Harry Potter”

Publicat

Numele Doina Scutea, Claudiu Vulpe, Ştefan Anghel Bogin şi Alexandru Duca au devenit şi mai cunoscute, în ultimul timp, din rechizitoriile procurorilor din Alba Iulia. Modul în care aceştia ar fi ales să facă uz de funcţiile publice pe care le deţineau pentru a-şi netezi calea spre satisfacerea intereselor personale, după cum susţin oamenii legii, a atras atenţia asupra activităţiilor întreprinse din fotoliile înalte ale instituţiilor din oraşul nostru. Cum au ajuns patru oameni respectabili să fie acuzaţi că s-au asociat pentru a comite infracţiunile de înşelăciune, fals în înscrisuri şi trafic de influenţă este prezentat explicit chiar de către procurorii DNA.

În paginile rechizitoriului din Dosarul „Corupţie la Finanţe” se arată că „SC <Lider Prod Carn>, administrată de Minai Dan Buda, înregistra în 31 mai 2010 obligaţii restante la bugetul general consolidat al statului în valoare de 7.086.382 lei, impozite izvorâte din activităţile comerciale. Printr-o sentinţă pronunţată de Judecătoria Alba Iulia, s-a admis acţiunea formulată de <Lider Prod Carn> şi s-a dispus întoarcerea executării silite în baza titlului executoriu emis către AFP Alba, iar prin urmare Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Alba Iulia era obligată la plata sumei de 130.10 de lei. Totodată, printr-o sentinţă a Tribunalului Alba s-a dispus anularea formelor de executare silită întocmite de către organele fiscale pentru suma de 318.04 lei. Deoarece societatea comercială se afla în stare de insolvenţă, a fost desemnat administrator judiciar Aurel Zisu, dar fără însă ca Tribunalul Alba să fi ridicat dreptul de administrare al acestei societăţi lui Mihai Dan Buda”.

Procurorii mai susţin că, deoarece, prin aplicarea Codului fiscal, urma să se facă o compensare legală între sumele pe care „Lider Prod Carn” le avea de plătit bugetului de stat cu cele pe care organele fiscale trebuiau să le plătească acestui agent economic, potrivit hotărârii judecătoreşti, s-ar fi ajuns la situaţia în care firma nu ar mai fi avut dreptul de a mai primi bani. Sumele datorate bugetului de stat erau de aproximativ 18 ori mai mari decât cele pretinse a le primi de societatea comercială de la stat.

Potrivit procurorilor, acesta a fost motivul pentru care a fost pus la cale un procedeu prin care se urma inducerea în eroare a organelor fiscale, cu scopul de a obţine, în mod injust, creanţe asupra statului, în sumă de 400.000 de lei. În rechizitoriu este prezentat faptul că, în 31 mai 2010, s-a încheiat un contract de asistenţă juridică între Cabinetul Individual de Avocatură Doina Scutea şi „Lider Prod Carn”, iar onorariul a fost stabilit ca fiind achitat prin cesiunea creanţei de 400.000 lei, sumă pe care firma o avea de încasat de la organele fiscale.

Procurorii mai arată că avocata Doina Scutea a solicitat ulterior Administraţiei Finanţelor Publice Alba să procedeze la compensarea obligaţiilor restante la bugetul de stat cu suma obţinută prin cesiunea de creanţă, urmând ca diferenţa să rămână pentru compensarea unor datorii viitoare. “De asemenea, a fost încheiat contractul de cesiune creanţă între SC <Lider Prod Carn>, în calitate de cedent şi Cabinetul Individual de Avocatură Doina Scutea, în calitate de cesionar, având ca obiect cedarea unei creanţe pretinsă a fi în cuantum de 400.000 de lei, deţinută de către societatea comercială asupra DGFP Alba. Spre a-şi asigura reuşita inducerii în eroare a organelor fiscale şi obţinerea corelativă a folosului material injust s-a comis de către inculpata Doina Scutea şi infracţiunea de trafic de influenţă”, precizează procurorii.

Legături periculoase” între Doina Scutea şi Ştefan Anghel Bogin. Miza: păstrarea postului de director executiv al DGFP Alba

În rechizitoriu se precizează că, la comiterea acestei fapte, factorul determinant care s-a înscris în antecedenţa cauzală a infracţiunii de trafic de influenţă a fost şi interesul vădit al lui Ştefan Anghel Bogin – la acel moment director executiv al DGFP Alba – de a-şi păstra funcţia de factor decizional şi de conducere în această unitate de stat. De precizat este faptul că, la acel moment, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia se afla în curs de judecată un proces civil în contencios administrativ ce avea la bază acţiunea formulată de către Maria Iacob, fost director executiv al DGFP Alba. Prin aceasta se solicita anularea unui ordin emis de preşedintele ANAF ce o detaşa pe Maria Iacob la Vama Alba Iulia. “Admiterea acţiunii acesteia ar fi reprezentat reintegrarea numitei Maria Iacob pe funcţia de conducere şi implicit pierderea funcţiei de conducere şi decizie pentru cumpărătorul de influenţă Ştefan Anghel Bogin. Datorită intereselor convergente ale inculpaţilor Doina Scutea şi Bogin, fiecare dintre aceştia urmărind un scop precis determinat mai exact de compensarea creanţei şi respectiv păstrarea funcţiilor publice, s-a ajuns la situaţia în care Doina Scutea s-a prelevat de influenţa sa asupra unui judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, magistratul investit cu soluţionarea dosarului având ca reclamant pe numita Maria Iacob”, au mai arătat procurorii.

În rechizitoriu este prezentat faptul că “inculpatul Alexandru Duca, cât şi Claudiu Vasile Vulpe aveau interes ca inculpatul Ştefan Anghel Bogin să-şi păstreze funcţia de conducere, dat fiind faptul că erau administratori de fapt şi de drept ai unor societăţi comerciale, deci în cazul în care demersul lor avea rezultatul urmărit, puteau să beneficieze de protecţia şi sprijinul directorului executiv al DGFP Alba în cumpărarea unui imobil cu privire la care instituţia avea un drept de preempţiune”.

Situaţia în fapt: Infracţiunile de trafic de influenţă, respectiv de cumpărare de influenţă reţinute pe numele Doinei Scutea, Ştefan Anghel Bogin, Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca

Potrivit procurorilor, în dorinţa de a-şi păstra postul de conducere deţinut la DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin a făcut demersuri pe lângă Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca pentru a-l ajuta să intervină în actul de justiţie şi pentru adoptarea unei soluţii defavorabile contestatoarei Maria Iacob. Acesta le-ar fi promis în schimb celor doi că va favoriza societăţile comerciale în care aceştia aveau interese. “În acest context, transformând păstrarea funcţiei de director executiv într-o prioritate, funcţie care a devenit în contextul sus-menţionat litigioasă, în luna iunie 2010, prin intermediul lui Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca, Ştefan Anghel Bogin a luat legătura cu inculpata Doina Scutea, avocat în cadrul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecători în scopul respingerii acţiunii formulate de numita Maria Iacob. Inculpata Doina Scutea, care la rândul ei avea un interes direct în a obţine compensarea debitelor acumulate la bugetul consolidat al statului cu creanţa obţinută de la Sc <Lider Prod Carn>, a fost de acord cu acest aranjament, arătând că are influenţă asupra judecătorului. În schimbul intervenţiei sale, Doina Scutea ar fi pretins lui Ştefan Anghel Bogin să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare”.

Procurorii mai arată că, pentru a interveni pe lângă judecătorul Curţii de Apel Alba Iulia, Doina Scutea l-a abordat pe soţul magistratei, coleg cu ea în Baroul Alba, căruia i-a propus traficarea influenţei la judecătorul cauzei. În sprijinul acestei afirmaţii, procurorii redau declaraţia soţului magistratei: “(…) am fost oprit de către Doina Scutea care mi-a spus că doreşte să discute ceva cu mine. Aceasta mi-a spus că pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia se află un dosar în legătură cu numitul Ştefan Angel Bogin, la acea dată director executiv al DGFP Alba. Întrucât soţia mea este judecător la acea instanţă, i-am spus colegei mele că refuz să discut în legătură cu ceea ce a încercat să îmi spună, după care am plecat”, a declarat martorul.

În rechizitoriu se precizează că “în pofida refuzului martorului de a face demersuri pe lângă soţia sa, urmărind cu consecvenţă satisfacerea interesului său personal, patrimonial, inculpata Doina Scutea a lăsat să se creadă în continuare că intervenţia sa la judecător a fost promptă potrivit solicitărilor de grup ale inculpaţilor Claudiu Vulpe, Alexandru Duca şi Ştefan Anghel Bogin. În acest context, inculpaţii Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca au avut convingerea fermă că Doina Scutea avea garanţii asupra reuşitei, că a efectuat toate demersurile posibile în sensul realizării scopului urmărit de aceştia”.

Faptul că Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe erau siguri că avocata Doina Scutea va reuşi să influenţeze judecătorul reiese din convorbirile telefonice pe care Vulpe le-a purtat cu directorul DGFP Alba, Bogin, prezentate de procurori: “(…) ea e sută la sută, mă înţelegi… mi-a povestit în detaliu toată treaba.. deci a zis că acela (martorul) a luat-o ca pe o chestie personală pentru el… în favoarea lui zic… şi a zis că nu are nici o emoţie, că ea îl cunoaşte şi că e sută la sută prin foc şi apă. Se va trece”.

În momentul în care Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat soluţia în defavoarea lui Anghel Bogin, Claudiu Vulpe i-a comunicat din nou lui Bogin faptul că Doina Scutea a dat asigurări că soluţia va fi cea urmărită: “Băi, asta era foarte sigură pe ea aseară… ţi-am spus, asta era foarte, foarte sigură pe ea”. O altă conversaţie telefonică între Bogin şi Vulpe: “(…) uite, o sun pe prinţesa asta (Scutea) şi nu răspunde la telefon”. La rândul său, Claudiu Vulpe îi explică lui Bogin: “Nu are nici o vină, Anghele, că acela i-o promis foarte ferm”. Toate aceste convorbiri sunt prezentate în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit oamenilor legii, Bogin a avut convingerea că soţul magistratei nu şi-a respectat promisiunea făcută către Doina Scutea de a interveni pe lângă soţia sa, astfel că a încercat să îl caute pentru a-i cere lămuriri. În paginile rechizitoriului, soţul magistratei este menţionat de către inculpaţi sub porecla Harry Potter, întrucât, în accepţiunea acestora, se asemăna din punct de vedere fizic cu acest personaj. Edificatoare în acest sens este convorbirea telefonică între Bogin şi Claudiu Vulpe:

“Bogin:  … stai că vreau să mă întâlnesc cu Harry Potter
Vulpe: Pentru ce să te întâlneşti cu el?
Bogin: (…) să-i f… un ciocan între dinţi”.

Din probele administrate de procurori în cauză a rezultat faptul că “între inculpatul Ştefan Anghel Bogin şi inculpata Scutea Doina a existat un acord de voinţă evidenţiat şi intermediat de complicii Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe, pentru realizarea compensării traficului în justiţie, care a avut ca obiect cumpărarea influenţei inculpatei Scutea Doina în soluţionarea procesului în schimbul compensării la bugetul statului, până la concurenţa sumei de 400.000 de lei”, după cum se arată în rechizitoriu.

“Obligaţia morală” a lui Anghel Bogin faţă de Doina Scutea

În ciuda faptului că Maria Iacob a obţinut câştig de cauză în instanţă, în defavoarea lui Bogin, Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca l-au asigurat pe Bogin că Doina Scutea şi-a respectat obligaţia şi că acesta, la rândul lui „trebuia să depună, potrivit înţelegerii dintre inculpaţi, toate diligenţele pentru a se aproba compensarea solicitată de Doina Scutea pentru satisfacerea interesului său patrimonial”. Relevantă sub acest aspect este convorbirea telefonică între Alexandru Duca şi Ştefan Bogin: “E liniştită că o poţi sprijini şi e cu totul în regulă… şi ea de câte ori am apelat la ea şi să… acesta întotdeauna, ai văzut? A încercat să găsească soluţii, să facă să fie bine… deci na, asta e”.

Interesul lui Bogin în realizarea compensării rezultă şi din declaraţiile unui martor, care deţine o funcţie de conducere în cadrul DGFP Alba: “Acesta a declarat că, în cursul unor discuţii cu incupatul Ştefan Anghel Bogin, acesta i-a sugerat că este posibilă această compensare, cu toate că martorul i-a relatat inculpatului că o astfel de operaţiune juridică la nivelul DGFP Alba, referitor la debitorii SC <Lider Prod Carn> SRL şi Cabinet Individual de Avocatură Scutea Doina nu este posibilă şi că, în mod concret şi legal, DGFP Alba era obligată să procedeze la compensarea sumelor pe care SC <Lider Prod Carn> le avea de plată către organele fiscale cu cele pe care le avea de încasat”, susţin procurorii.

Aceştia mai relatează în rechizitoriu că avocata Doina Scutea, în mod repetat, a solicitat lui Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca lămuriri referitoare la demersul lui Ştefan Bogin de a obţine realizarea scopului urmărit de aceasta şi pentru care s-a reţinut în sarcina avocatei comiterea tentativei de înşelăciune şi fals. Procurorii precizează în rechizitoriu următoarea conversaţie dintre Vulpe şi Scutea:

“Scutea: Nu ştii nimic de mine?
Vulpe:  … astăzi a vorbit cu acela la telefon şi i-a promis că face hârtia zilele astea… deci de rezolvat sută la sută, Doina, îl rezolvă. Acum să sperăm că nu se întinde mult.
Scutea: Mi-a trimis şi mi-a adus aduceri la zi de mi s-a ridicat părul în cap…
Vulpe: Că dacă este zilele astea să avem răspunsul final, ştii, atunci durează exact o zi.

“În dorinţa de a-şi îndeplini obligaţia corelativă privind compensarea, pentru a asigura inculpatei Doina Scutea folosul material traficului de influenţă respectiv compensarea obligaţiilor fiscale, la data de 22 iunie 2010, cu o zi înainte de proces, inculpatul Bogin a solicitat un punct de vedere asupra cererii de compensare ANAF – Direcţia Juridică, având convingerea că în acest sens va exista o presiune asupra funcţionarilor care urmau să soluţioneze cererea: Că s-au cam înfricoşat… că au văzut că luptă până la ultima picătură…. semnul acela pe care l-am dat eu când am făcut hârtia aia la Bucureşti… Ei nu au mai văzut aşa ceva. Deci un luptător ninja gata să-i ia capul… la o adică nu facem pasul în spate şi mergem tot înainte şi nu contează… acesta este semnul care i-a înfricoşat pe ei”, se arată într-o discuţie purtată între Bogin şi Vulpe, prezentată în rechizitoriul procurorilor.

“Ulterior momentului respingerii cererii de compensare formulată de către Cabinetul Individual de Avocatură Doina Scutea, moment în care inculpatul Ştefan Anghel Bogin nu se mai afla la conducerea DGFP Alba, prin demersurile făcute, s-a încercat prin diferite intervenţii la diferite autorităţi de la nivel local şi naţional ca acesta să ocupe din nou funcţia de conducere, modalitate în care folosul material care urma să fie obţinut de către Doina Scutea s-ar fi realizat”, mai arată procurorii. Edificatoare în acest sens este următoarea convorbire între Alexandru Duca şi Anghel Bogin: “Tu n-ai sunat-o pe stimabila (Doina Scutea)? Am vorbit eu cu ea mai înainte… i-am zis să stea liniştită că vine regele înapoi şi îi dă soluţiile.”, este precizat în rechizitoriu.

Cum au pledat inculpaţii

Cu privire la acuzaţiile aduse de procurori, în rechizitoriu se arată că Ştefan Anghel Bogin a declarat că discuţiile sale cu Doina Scutea s-au referit doar la acordarea unei consilieri juridice cu privire la un proces al avocatei. Acesta a susţinut în faţa oamenilor legii că Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe nu au fost implicaţi. La rândul său, Alexandru Duca a declarat în faţa procurorilor că nu a avut nici o discuţie cu Bogin sau Doina Scutea, referitoare la procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia sau cererea de compensare a creanţelor bugetare, iar Claudiu Vulpe şi-a exercitat dreptul la tăcere.

Acelaşi document arată că avocata Doina Scutea a declarat doar că a beneficiat de consiliere juridică din partea lui Anghel Bogin în legătură cu solicitarea de compensare a creanţelor bugetare. Decanul Baroului de Avocaţi Alba susţine că nu a încercat să influenţeze judecătorul cauzei şi că nu a solicitat soţului magistratei Curţii de Apel Alba Iulia să intervină pe lângă soţia sa spre a pronunţa soluţia urmărită de Bogin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement