Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Exploatările miniere din Apuseni, scurt istoric al unui dezastru programat. Cum au dispărut întâi minerii, ca să poată dispărea minele!

Publicat

mineri rosia montanaFostele localități miniere din Munții Apuseni, altădată bogate, după standardele socialiste ale vremii, nu-și găsesc, la aproximativ 15 ani de la închiderea minelor, o altă identitate. N-au devenit nici orașe sau stațiuni turistice, nici n-au reușit să găsească alte modalități de a prospera. Unele dintre administrațiile locale abia au bani de funcționare, iar șomajul nici măcar nu mai este contabilizat. Silicoza și fibroza, două boli pe care le cunoaște aproape orice familie de foști mineri, completează tabloul sumbru al dispariției unei meserii vechi de mii de ani sub o încrengătură de interese mascate excelent în incompetență.

Totul a început în jurul anilor 2000 când industria ”strategică” a mineritului s-a transformat într-o gaură neagră. Datorii tot mai mari au fost agățate de gâtul ”Arieșmin” Baia de Arieș, ”Roșiamin” Roșia Montană, ”Zlatmin” Zlatna și chiar ”Cuprumin” Abrud. Au apărut furnizori imaginari sub forma firmelor căpușă (care nu aveau alți clienți în afara exploatărilor miniere) și firme suveică. Într-un joc acceptat, sau poate chiar coordonat de la Ministerul Industriilor, au apărut subvențiile care ar fi trebuit să acopere aceste găuri negre și să ajute la continuarea activității și repunerea pe picioare a acestor companii.

Firme căpușă

Odată cu subvențiile, s-au înmulțit însă și contractele cu firmele căpușă. Sistemul era destul de simplu: furnizorii creați special pentru scurgerea banilor erau plătiți primii, iar datoriile către stat, ultimele.

Compania „Minvest” Deva, de care aparțineau exploatările din Apuseni, n-a reușit sau n-a dorit să găsească soluții pentru rentabilizarea lor, astfel încât, înainte de intrarea în UE, s-a ajuns la închiderea lor.

Momiți cu salarii compensatorii, ortacii au cedat și au acceptat concedierile colective. În acest context, închiderile minelor s-au dovedit a fi adevarate filoane de aur pentru cei care s-au ocupat direct sau indirect de ele. De altfel, în umbra lor s-au dezvoltat afaceri paralele cu fier vechi, materie prima etc.

La fier vechi…

La începutul anilor 2000, ”Arieșmin” Baia de Arieș, ”Roșiamin” Roșia Montană, ”Zlatmin” Zlatna acumulaseră datorii de sute de miliarde de lei (vechi). Majoritatea acestora nu au fost niciodată recuperate pentru că utilajele erau aproape imposibil de valorificat. O parte erau foarte vechi și uzate. Chiar și cele în stare bună erau greu de vândut din cauză că puteau fi folosite doar în industria minieră, iar aceasta pe moarte. Toate au fost însă bune la fier vechi, o altă afacere care a înflorit pentru o vreme în zona Munților Apuseni, în jurul fostelor exploatări.

Programele de închidere a minelor: o glumă scumpă

Deși ar putea părea că la centrele de colectare și depozitele de fier vechi se termină povestea mineritului din Apuseni, n-a fost așa. Cea mai bănoasă manevră, și totodată cea mai simplă, a fost inventată pe loc: programul național de închidere a minelor. Negocierile privind aderarea la UE, desfășurate în acei ani, au oferit și motivația cheltuirii unor sume uriașe la nivel național pentru ecologizarea și închiderea minelor. Aproximativ 30 de milioane de euro au ajuns și în județul Alba, fiind cheltuiți în mare parte pe hârtie, atâta timp cât nimeni n-a verificat ce s-a făcut dincolo de închiderea și sigilarea intrărilor în galerii. Neutralizarea apelor acide, de exemplu, a fost o glumă, dovadă fiind apele care s-au scurs din galeriile și cariera de la Roșia Montană, mulți ani după închiderea oficială a minei.

Au luat până și vagoneții

vagonet_rosiaminMulți ani după plecarea minerilor, nimeni n-a știut ce să facă cu spațiile spațiile fostei exploatări miniere de la Baia de Arieș. Așa că, nimeni n-a făcut nimic. La câțiva ani de la închiderea exploatării, salopetele de lucru, caschetele, cizmele și felinare abandonate la repezeală în fostele vestiare ale ortacilor, dădeau senzația că ar fi doar un schimb de ture și că oamenii ar fi urmat să se întoarcă la lucru. Dar nu s-au mai întors niciodată.
Fără oameni, au dispărut și locomotivele, vagoneții și chiar o parte din liniile ferate care traversau curtea interioară a exploatării, dar și alte obiecte de prin spațiile de producție.
Situația este la fel în toate fostele exploatări: Baia de Arieș, Roșia Montană și Zlatna, dovadă că era vorba despre un mod de operare general, aplicat în particular. Singura care a supraviețuit a fost „Cuprumin” Abrud, salvată de o explozie a prețului mondial al cuprului dar roasă și ea de interese politice și de afaceri. În 1990, la ”Cuprumin” lucrau 3200 de oameni.

Boli și inadaptare

După mulți ani de mină, mulți dintre oameni suferă de diferite boli profesionale, printre care silicoza si fibroza, dar si probleme cardiovasculare. Potrivit unor studii realizate la Abrud acum câțiva ani, cam 30-40 la sută dintre cei care au lucrat în subteran, au probleme de sănătate. De asemenea, oamenii au dificultăți de adaptare. Dupa ce ani întregi au urcat și au coborât 300-400 de metri altitudine zilnic, organismul acestora nu se mai poate adapta si apar tulburari cardiovasculare.

Campanie de imagine – Roșia Montană

IMG-20130925-02315Proiectul de la Roșia Montană, inițiat de o companie privată, „Gabriel Resources”, a fost vândut de campaniile de imagine ale acesteia ca fiind „singura speranță de dezvoltare a zonei”. O ”speranță” apărută după închiderea prematură a companiei de stat, ”Roșiamin”, printr-o decizie inexplicabilă a consiliului de administrație care a făcut abstracție de faptul că exploatarea minieră mai beneficia încă de subvenții care îi asigurau încă existența. S-a mizat probabil la acea dată pe urgentarea aprobării proiectului privat, din motive sociale.

Până la urmă, proiectul a fost respins și face în prezent obiectul unui proces internațional în care ”Gabriel Resources” solicită statului român 4,4 miliarde de dolari despăgubiri.

Nici un vinovat, nici un dosar

De reamintit o declarație a unui fost primar al orașului Baia de Arieș, Silviu Mârzan:  „Închiderea minei a fost ca o crimă pentru oraș. Studiile realizate au arătat că zăcământul de aur mai putea fi exploatat încă 75 de ani. Dar așa s-a vrut, ca oamenii să fie disponibilizați pentru a se putea vinde utilajele la fier vechi. Planul diabolic pus la cale a avut succes”. Niciodată însă, nimeni nu i-a anchetat pe autori. Nici un dosar nu a fost deschis vreodată în legătură cu modul în care au fost închise minele, cu prejudiciile imense aduse statului, cu efectele sociale pe care le-au produs sau în legătură cu programele de închidere a minelor.

„În mină-i Dumnezeu cu noi”, spune inscripția de pe monument al Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, dar sfânta nu mai are pe cine ocroti prin Apuseni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionel

    luni, 31.07.2017 at 21:07

    Minerii au fost folositi atunci cand a fost nevoie, apoi au fost lasati in voia sortii. De la Bucuresti, prin aceiasi oameni care i-au folosit la mineriade, nepasarea si posibil voita destructurare fata de minerii din Apuseni si fata de minerit, a venit in valuri. Valuri care au luat totul, au luat speranta si prosperitatea oamenilor si a locurilor. Un singur DNA nu este de ajuns pentru a sapa in staturile pietrificate de coruptie si manipulare multinivel din domeniu, cu ramuri care s-au intins dincolo de granitele Romaniei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba și Vâlcea la persoane care postau anunțuri false cu vânzări de utilaje. Prejudiciu de 750.000 lei

Publicat

Polițiștii au derulat miercuri percheziții în Alba și Vâlcea la persoane bănuite de înșelăciune și spălare a banilor. Ar fi oferit la vânzare utilaje, pe site-uri de anunțuri și, după ce primeau banii, nu mai puteau fi contactate.

Potrivit IPJ Prahova, miercuri, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul Investigații Criminale au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară, în județele Vâlcea și Alba, la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune și spălare a banilor.

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada august 2020 – martie 2021, persoanele bănuite ar fi oferit utilaje, spre vânzare, prin intermediul unor site-uri de anunțuri.

Ulterior primirii sumelor de bani solicitate prin transfer bancar, acestea nu mai puteau fi contactate de către cumpărători.

Prejudiciul cauzat este de peste 750.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace materiale de probă, telefoane mobile, 26.000 de euro și 81.200 de lei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Vâlcea și Alba.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VINERI: Bursa locurilor de muncă la Alba Iulia. Peste 250 de posturi oferite de angajatori

Publicat

locuri munca

Vineri, la Alba Iulia, se desfășoară bursa generală a locurilor de muncă. Angajatorii oferă peste 250 de posturi pentru șomeri sau persoane interesate de schimbarea locului de muncă.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba anunță că persoanele care se angajează pot beneficia de prime de angajare, iar angajatorii – de subvenții.

Bursa locurilor de muncă începe vineri, 20 mai, de la ora 9.30, la Alba Iulia, în sala de conferințe PAEM aflată pe strada Bucovina, nr. 6, în zona Piața Centru.

Obiectivele acestei inițiative sunt de a realiza un contact cu un număr cât mai mare de angajatori, de a întreține un dialog între Serviciile Publice de Ocupare și de a crește gradul de conștientizare a problemelor legate de ocuparea forței de muncă. De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, existând posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant.

La acest eveniment sunt invitate să participe toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele care doresc să se orienteze/reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen lung şi mediu.

Facilități pentru angajatori și persoanele înregistrate pentru locuri de muncă

Potrivit AJOFM Alba, persoanele care se angajează cu normă întreagă, în perioada în care sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, pot beneficia de prime de încadrare.

De asemenea, angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba deoarece, potrivit prevederilor Legii 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare beneficiază de subvenţii la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane.

Până în prezent au confirmat participarea la bursă 26 agenţi economici. Aceştia oferă peste 250 locuri de muncă.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Teiuș, reținut pentru furt. Ce a sustras dintr-o gospodărie din Râmeț

Publicat

Un tânăr din Teiuș a fost reținut, fiind cercetat pentru furt. Ar furat materiale feroase dintr-o curte la Râmeț și le-a transportat cu o autoutilitară.

Potrivit IPJ Alba, marți, 17 mai, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud și cei din Teiuș au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr, de 22 de ani din Teiuș, care este bănuit de furt.

În 10 mai, s-ar fi deplasat cu o autoutilitară pe raza comunei Râmeț, ar fi pătruns în curtea unui imobil și ar fi sustras materiale feroase.

Prejudiciul a fost recuperat.

Tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii legate de expeditor, destinatar și colete, în cazul plăților ramburs. Proiect

Publicat

Firmele de curierat și servicii poștale ar urma să raporteze ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare) pentru produsele comandate online, conform unui proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Documentul poate fi consultat AICI. Informațiile se regăsesc la articolul 3.

“În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilității secretului corespondenței, să furnizeze lunar, organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca și particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate”, se arată în document.

 Ce informații vor fi transmise către ANAF:

  • numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • datele de identificare a expeditorului;
  • numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
  • adresele de expediție respectiv livrare;
  • contravaloarea bunului livrat.

Datele, păstrate 5 ani. Extras din OUG:

(23) Perioada de stocare a datelor prevăzute la alin. (22) este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.

(24) Furnizorul de servicii poștale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.

(25) Persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate potrivit alin. (21) beneficiază de toate drepturile prevăzute de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.

Sursă foto: Pixabay – ha11ok

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax