Actualitate
FOTO: Exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Tabloul „Pe ninsoare” aparținând talentatului pictor român Rudolf Schweitzer-Cumpăna
Muzeul Unirii din Alba Iulia continuă seria exponatelor lunii și invită pasionații de artă și cultură să-i treacă din nou pragul. De această dată, în centrul atenției este un tablou pictat de artistul român Rudolf Schweitzer-Cumpăna.
Este vorba despre tabloul intitulat „Pe ninsoare”, datat în 1922, o pictură în ulei, aşternută pe carton, pe verso fiind pictat un „peisaj marin cu bărci”. Este interesant faptul că s-a ales o reprezentare cu ninsoare, cu fulgi de nea pentru luna iunie. De fapt, piesa a fost selectată pentru lucrarea de pe verso. Pe faţa tabloului, este o reprezentare specifică lui Rudof Schweitzer- Cumpăna, cu un peisaj la margine de oraş şi două personaje feminine veridice, ilustrând interesul artistului pentru lumea marginală, pentru cei periferici.
Punctul de interes al tabloului, verso-ul, este un peisaj cu bărci realizat probabil la Balcic în 1922, cromatica acestui tablou fiind contrastantă, cu reflexe din grafică şi contraste: nisipul, marea şi cerul sunt într-un dialog şi au o rezonanţă „muzicală”. Această compoziţie cu bărci este numai o schiţă, nu a fost considerată niciodată o lucrare finită, însă este emblematică pentru modul de a picta în plener, ceea ce reprezenta o inovaţie în pictura românească la începutul deceniului al treilea al secolului XX.
Unul dintre cei mai bine cotaţi pictori pe piața de artă românească, Rudolf Schweitzer–Cumpăna s-a născut la 7 mai 1886, la Piteşti, a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția pictură. Studiile artistice le-a efectuate la Berlin, şi ulterior, la Paris, a activat ca pictor şi grafician, cu predilecţie în ţară, dar a avut multe participări la reuniuni artistice din afara graniţelor României. A debutat artistic în 1911, când i s-au inclus câteva lucrări la Salonul Oficial de pictură şi sculptură de la Bucureşti.
A pictat portrete, peisaje și mai ales scene din viața țărănească, în tehnici diferite (ulei, acuarelă și desen, de predilecție în cărbune) într-o viziune realistă. În pictură, el a urmărit construcția formelor în relief, modelând pasta, uneori excesiv de abundentă. Paleta sa este caldă, în tonalități grave și profunde. În ultima parte din viață, el a fost preocupat de rolul luminii în pictură și a manifestat o tendință accentuată pentru precizarea formei. A murit în 17 februarie 1975, la Bucureşti.
Lucrările pictorului sunt unele dintre cele mai bine vândute din ţară, fiind cotate între 5.000 de euro şi 40.000 de euro. Doar în acest an, au fost vândute 24 de picturi ale acestuia, în România.
FOTO: Diana Toth
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News