Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Fabricile de arme din Cugir, pe profit. Cifră de afaceri netă de aproape 50 de milioane de euro, în 2017

Publicat


Uzina Mecanică Cugir SA și Fabrica de Arme SA, cu obiect de activitate în domeniul fabricării armamentului şi a muniţiei, au avut în 2017 activităţi profitabile. Împreună, cele două societăţi aflate în subordinea Ministerului Economiei au înregistrat o cifră de afaceri netă de circa 226 milioane lei (aproape 50 de milioane de euro) şi un profit net cifrat la 44 de milioane de lei (1 milion de euro).

Uzina Mecanică Cugir SA a avut, la sfârșitul anului trecut, afaceri nete de aproape 172 de milioane de lei, mai mari cu circa 10% faţă de anul 2016 şi un profit net de 39 de milioane de lei, potrivit bilanţului contabil publicat recent pe site-ul Ministerului de Finanţe. La sfârşitul anului trecut firma avea 1.178 angajaţi.

Cealaltă companie, Fabrica de Arme SA, a înregistrat o cifră de afaceri de 54,7 milioane de lei, mai mică cu circa 10% faţă de anul 2016, respectiv un profit de aproape 4 milioane de lei. Numărul mediu de angajaţi care au lucrat anul trecut în cadrul acesteia este de 897 de persoane.

Ambele companii au ca obiect de activitate ”fabricarea armamentului şi munţiei” şi sunt pe profit exclusiv datorită unor contracte de export armament şi muniţie. În cele două fabrici sunt posturi pe care lucrează doar femei sau doar bărbaţi.

De exemplu, procesul de încărcare a muniţiei cu praful de puşcă este destinat exclusiv femeilor pentru că beneficiază de o capacitate de concentrare mai mare. Pentru protecţia acestora, în apropierea fiecărui post de încărcare cu pulbere, înconjurat cu geamuri blindate, există un bazin cu apă în care să sară dacă apare un pericol.

95% din producţia realizată în prezent la Cugir pleacă la export, cea mai mare parte în SUA unde se vând arme de vânătoare în valoare de milioane de dolari în fiecare an. Alţi clienţi provin din Europa, Africa şi Asia, respectiv ţări unde se poate exporta armament fără nicio restricţie internaţională.

Uzina Mecanică Cugir produce muniţie de tip NATO, în special de infanterie, precum munziţie, respectiv arme de calibru mare. Cealaltă societate aproduce arme pentru infanterie, arme de producţie civilă (puşti de vânătoare), arme cu lunetă şi mitraliere, respectiv celebrul AKM, varianta românească.

Fabricarea armelor la Cugir are o istorie de 92 de ani. Decizia privind producţia de armament la ”Fabrica de Fier” a fost luată la Paris în anul 1925. România avea nevoie de armement pentru a face faţă provocărilor care existau la momentul respectiv pe plan internaţional. Fabrica a fost terminată în 1928, dar prima comandă a fost lansată abia în anul 1932, scrie adevărul.ro.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

SFÂNTUL NICOLAE: De ce Moșul apare pe un cal alb. Semnificații ale sărbătorii din 6 decembrie

Publicat

Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb, iar Moș Crăciun într-o sanie trasă de reni. Cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară, despre Sfântul Nicolae se spune că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el, pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, unde va lăsa lumea fără căldură și lumină. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: INCENDIU la Vințu de Jos. Acoperișul unei case, mistuit de flăcări

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 21:35, la acoperișul unei case aflate în localitatea Vințu de Jos. Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu SVSU Vințu de intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case în localitatea Vințu de Jos. UPDATE, ora 22:25 – Potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

FOTO: Gala performerilor, la Aiud. Elevii olimpici și profesorii pregătitori, premiați de autoritatea locală. LISTA

Publicat

Excelența în educație a fost apreciată și recompensată joi, în cadrul Galei Performerilor, la Aiud. Elevii unităților de învățământ din municipiu care au obținut rezultate excepționale la olimpiadele școlare naționale și internaționale dar și profesorii care i-au pregătit au fost recompensați de autoritatea publică locală. Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, recompensa financiară s-a acordat conform HCL […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Alba Iulia. Un autoturism a luat foc, pe strada Arnsberg

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe o stradă din municipiul Alba Iulia. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru lichidarea unui incendiu aparut la compartimentul motor al unui autoturism în municipiul Alba Iulia pe strada Arnsberg. Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate