Actualitate
Fabricile de arme din Cugir, pe profit. Cifră de afaceri netă de aproape 50 de milioane de euro, în 2017
Uzina Mecanică Cugir SA și Fabrica de Arme SA, cu obiect de activitate în domeniul fabricării armamentului şi a muniţiei, au avut în 2017 activităţi profitabile. Împreună, cele două societăţi aflate în subordinea Ministerului Economiei au înregistrat o cifră de afaceri netă de circa 226 milioane lei (aproape 50 de milioane de euro) şi un profit net cifrat la 44 de milioane de lei (1 milion de euro).
Uzina Mecanică Cugir SA a avut, la sfârșitul anului trecut, afaceri nete de aproape 172 de milioane de lei, mai mari cu circa 10% faţă de anul 2016 şi un profit net de 39 de milioane de lei, potrivit bilanţului contabil publicat recent pe site-ul Ministerului de Finanţe. La sfârşitul anului trecut firma avea 1.178 angajaţi.
Cealaltă companie, Fabrica de Arme SA, a înregistrat o cifră de afaceri de 54,7 milioane de lei, mai mică cu circa 10% faţă de anul 2016, respectiv un profit de aproape 4 milioane de lei. Numărul mediu de angajaţi care au lucrat anul trecut în cadrul acesteia este de 897 de persoane.
Ambele companii au ca obiect de activitate ”fabricarea armamentului şi munţiei” şi sunt pe profit exclusiv datorită unor contracte de export armament şi muniţie. În cele două fabrici sunt posturi pe care lucrează doar femei sau doar bărbaţi.
De exemplu, procesul de încărcare a muniţiei cu praful de puşcă este destinat exclusiv femeilor pentru că beneficiază de o capacitate de concentrare mai mare. Pentru protecţia acestora, în apropierea fiecărui post de încărcare cu pulbere, înconjurat cu geamuri blindate, există un bazin cu apă în care să sară dacă apare un pericol.
Uzina Mecanică Cugir produce muniţie de tip NATO, în special de infanterie, precum munziţie, respectiv arme de calibru mare. Cealaltă societate aproduce arme pentru infanterie, arme de producţie civilă (puşti de vânătoare), arme cu lunetă şi mitraliere, respectiv celebrul AKM, varianta românească.
Fabricarea armelor la Cugir are o istorie de 92 de ani. Decizia privind producţia de armament la ”Fabrica de Fier” a fost luată la Paris în anul 1925. România avea nevoie de armement pentru a face faţă provocărilor care existau la momentul respectiv pe plan internaţional. Fabrica a fost terminată în 1928, dar prima comandă a fost lansată abia în anul 1932, scrie adevărul.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News