Economie
Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale. Lege promulgată de președintele Klaus Iohannis
Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 decembrie 2023, o serie de decrete. El a promulgat și legea care se interzice utilizarea făinii de insecte în produsele tradiționale.
Legea a fost votată pe 29 noiembrie, de Camera Deputaților, for decizional, cu 171 de voturi „pentru”, două „contra” și 41 de abțineri.
Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României.
Legea interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale:
„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”.
În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente, descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu…”, „din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat.
Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni.
Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.
Stand separat faina de insecte
De asemenea, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte vor fi expuse în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de celelalte standuri.
Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede legea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News