Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fenomenul ”Cupola de căldură”, la pachet cu un nor de praf saharian. Valul de caniculă care topește Europa ajunge și în România

Publicat

Cupola de căldură sau cupola de foc este un fenomen meteo care presupune temperaturi extreme ce pot crea condiții meteorologice alarmante, cu vânturi puternice, temperaturi ridicate și incendii de necontrolat.

Meteorologii eu emis atenționări meteo de caniculă și disconfort termic, în mai multe țări din Europa.

Un val de caniculă vine peste continent iar meteorologii vorbesc de fenomenul de „cupolă de căldură” şi praf saharian.

Noul val de caniculă va afecta şi România, începând de marţi, iar valorile resimţite sunt prognozate peste 40 de grade Celsius.

Citește și VREMEA în ALBA, 10-16 iulie: Maxime de 33 grade Celsius dar și câteva furtuni. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Prognozele arată că și la noua noi, cele mai afectate zone sunt cele din sudul și sud-vestul țării. De asemenea, disconfortul termic va fi unul uriaș, iar în marile orașe, temperaturile resimțite vor depăși chiar și 40 de grade.

Joi seara, ploile revin în nordul țării, iar vineri vijeliile se mută și în regiunile estice și în centru.

Mai multe țări din Europa sub coduri de caniculă

În Europa deja au fost anunțate coduri roșii și galbene de caniculă:

  • Cod roşu de caniculă în Spania, temperaturi de 42 – 44 grade.
  • Cod roşu de caniculă în Serbia și Croația, cu temperaturi de peste 35 grade (prag termic diferit pentru coduri)
  • Cod portocaliu de caniculă în Ungaria, Austria, Slovacia, Franța, sudul Germaniei, Elveția, Italia.

Cupolă de căldură și praf saharian

Meteorologii vorbesc despre revenirea fenomenului de „cupolă de căldură” peste jumătatea sudică, în centrul și în sud-estul continentului.

Domul de caniculă va fi însoțit și de un transport de praf saharian.

Praful saharian este un fenomen meteorologic care constă în transportul particulelor de praf și nisip provenite din deșertul Sahara, din nordul Africii, spre alte regiuni ale lumii.

Aceste particule pot fi ridicate în atmosferă de vânturile puternice care suflă în deșert și pot fi purtate pe distanțe mari, ajungând chiar și în alte continente.

În timpul sezonului uscat, când vânturile sunt mai puternice, se pot forma furtuni de nisip și praf care ridică particulele în atmosferă. Acestea pot fi transportate pe distanțe de mii de kilometri

Caniculă – ce recomandă medicii

Medicii recomandă vârstnicilor și cardiacilor să evite cât mai mult expunerea la soare. Aceștia recomandă creșterea consumului de apă, între 2 și 4 litri pe zi.

Se recomandă de asemenea purtarea hainelor lejere, de preferat albe sau deschise la culoare, dar și evitarea ieșirii din casă în jurul prânzului. Sunt câteva dintre sfaturile medicilor pentru zilele următoare.

Joi seara, ploile revin în nordul țării, iar vineri vijeliile se mută și în regiunile estice și în centru.

ANM a transmis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Meteorologii anunță temperaturi mari, des caniculare în toată țara, pentru următoarele două săptămâni. Ploile vor lipsi cu mici excepții, potrivit prognozei ANM pentru perioada 10 – 23 iulie.

Prognoza meteo 10 -23 iulie în TRANSILVANIA

Vor fi fluctuații termice de-a lungul intervalului de referință. Astfel, în 12 și 13 iulie media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 29 de grade, apoi va crește până în 14 iulie spre valori de 31…33 de grade, ulterior va scădea spre 29…30 de grade, iar va crește, în perioada 17-19 iulie, până la medii de 33…34 de grade, după care până la sfârșitul perioadei acestea vor coborî la o medie de 29…30 de grade.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă în general între 14 și 17 grade. Vor fi perioade cu averse slabe în 11 și 12 iulie și în perioada 19-23 iulie, iar în 14 și 15 iulie se vor semnala fenomene specifice instabilității atmosferice local mai intense și posibil cantități de apă mai însemnate.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate