Eveniment
Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2024, la Alba Iulia și Jidvei. Program și secțiuni de concurs: 4-8 septembrie
Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2024: În perioada 4-8 septembrie 2024, la Alba Iulia și Jidvei, se va desfășura cea de-a XX-a ediție a acestui renumit festival.
Inițiat în anul 2001 de compania Jidvei, acest eveniment s-a impus, de-a lungul timpului, între evenimentele emblematice de profil la nivel național, contribuind la promovarea valorilor culturii tradiționale transmise din generație în generație.
Prilej de sărbătoare, de bucurie și cânt, ediția aniversară va aduce pe scena Festivalului artiști îndrăgiți, alături de tineri interpreți talentați, dornici să se afirme și să ducă mai departe cântecul și portul românesc.
Concursul va cuprinde două secțiuni: „soliști vocali” și „soliști instrumentiști”, fiind deschis interpreților amatori ai folclorului muzical din întreaga țară, având vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani.
Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2024: Secțiunea I – soliști vocali:
Concurenții vor prezenta obligatoriu două melodii.
Prima melodie fără acompaniament, doină, baladă sau cântec doinit, iar cea de-a doua melodie, care va fi interpretată în concurs cu acompaniament orchestral, în sistem ritmic măsurat specific zonei etno-folclorice pe care o reprezintă în concurs.
Una dintre piese poate fi o melodie cunoscută din repertoriul unor artiști consacrați, respectându-se linia melodică și textul poetic, interpretată însă în stil propriu.
De asemenea, soliștii vocali pot prezenta și un al treilea cântec special, optând pentru una dintre următoarele sub-secțiuni:
„Drumul Vinului, Țara Vinului” – cântec care, prin textul poetic, să aducă în lumină această lume specială a oamenilor care trăiesc pentru a aduna în boabele de struguri dulceața razelor de soare.
„Cântec pentru făuritorii libertății” – ținând cont de faptul că anul acesta se celebrează Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu (1824 – 2024), se poate prezenta un cântec care, prin textul poetic, să vorbească despre personalitatea remarcabilă a eroului sau despre momente importante care să aducă în atenția publicului făuritorii unirii și libertății poporului român.
Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2024: Secțiunea a II-a – soliști instrumentiști:
Concurenții vor interpreta două melodii, cu caracter contrastant, din repertoriul zonal (cu acompaniament) sau o suită instrumentală care să nu depășească timpul total alocat de 5 minute.
Una dintre cele două melodii poate fi din repertoriul unor instrumentiști consacrați.
Pe lângă piesele propuse pentru concurs, toți concurenții au trebuit să menționeze încă cel puțin 5 titluri de cântece pe care le cunosc bine și le pot interpreta la cererea juriului.
Acompaniamentul, în cadrul ambelor secțiuni, va fi asigurat de către Orchestra „Jidvei România”, dirijor Radu Dinescu.
Din dorința de a continua demersurile inițiate în cadrul edițiilor anterioare, de a impulsiona și sprijini păstrarea tradițiilor, cântecului și graiului românesc în comunitățile de români din afara țării (Voivodina, Valea Timocului – Serbia, Valea Timocului – Bulgaria, Cernăuți, Ținutul Herța și Transcarpatia – Ucraina, Republica Moldova și Kazahstan), și anul acesta, soliști vocali și instrumentiști amatori din aceste comunități vor putea participa la preselecție conform cerințelor și criteriilor stabilite în Regulamentul Festivalului.
Program orientativ:
- Alba Iulia – Prima zi de concurs și recitaluri – miercuri, 4 septembrie 2024
- Alba Iulia – A doua zi de concurs și recitaluri – joi, 5 septembrie 2024
- Alba Iulia – Gala Laureaților și recitaluri – vineri, 6 septembrie 2024
- Jidvei – Ecoul Galei Laureaților și recitaluri – duminică, 8 septembrie 2024
”Tot acasă este cel mai bine. Iar când se apropie luna septembrie, știm că Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” devine „acasă” pentru toți iubitorii de folclor românesc.
Între 4 și 8 septembrie, suntem pregătiți să sărbătorim folclorul muzical din toată țara, dar și pe tinerii interpreți care ne vor fi alături, pe scena festivalului.
O parte dintre aceștia au fost laureați, iar astăzi se regăsesc pe afiș și invitați în recital.
Deși nu este întotdeauna ușor, îi susținem și ne bucurăm văzându-i cum, prin muncă și pasiune, contribuie la păstrarea unor tradiții reprezentative pentru istoricul cultural al României” au transmis organizatorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News