Connect with us
Advertisement

Eveniment

Festivalul Roman APULUM 2018: PROGRAMUL de astăzi. Jocuri în onoarea zeiței Flora, paradă şi lupte antice

roman

Publicat

Festivalul Roman Apulum continuă şi luni la Alba Iulia. Veţi avea ocazia să vedeţi din nou parada militară, demonstraţii cu gladiatori, dar şi dansuri antice şi jocuri în onoarea zeiței Flora. Toate acestea, la a VI-a ediție a evenimentului ce se desfăşoară în Cetatea Alba Carolina.

Ediția specială a festivalului din anul 2018, denumită în mod simbolic „Începuturi”, face trimiteri clare către începuturile poporului român și este axată în mod special pe perioada celor două războaie daco-romane și formarea poporului român. Peste 300 de reenactori și 13 asociații de profil au fost invitaţi la Alba Iulia pentru a reconstitui legendarul episod militar dintre împăratul roman Traian și regele dac Decebal, conflict care a stat la baza formării provinciei Dacia și la începutul procesului de etnogeneză daco-romană.

Civilizația daco-romană este prezentată publicului larg sub mai mult forme, printre care demonstrații militare daco-romane, ateliere interactive de profil, ghidaje tematice. Toate momentele sunt însoțite de explicații de specialitate și, cel mai important, puteți afla informațiile direct de la cei care pun în scenă aceste momente. Caracterul internațional al festivalului contribuie și mai multe la cunoașterea civilizației romane și dacice, în sensul că puteți afla și modul în care civilizațiile amintite au fost trăite și percepute în timpurile antice pe teritoriile din Spania, Germania, Italia, Ucraina, Republica Cehă și Bulgaria.

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Ce s-a întâmplat până acum la ediţia festivalului din 2018:

Citeşte FOTO-VIDEO: Echipamente ale legionarilor romani, prezentate la începutul Festivalului Roman Apulum

Vezi FOTO-VIDEO: Cum a  început Festivalul Roman APULUM 2018. Demonstrații militare, lupte de gladiatori și dansuri antice

Vezi FOTO-VIDEO Festivalul Roman APULUM 2018: Prezentări și demonstrații ale trupelor participante

Vezi FOTO-VIDEO Festivalul Roman APULUM 2018: Războaiele lui Domițian cu dacii, dansuri antice și paradă cu torțe

Luni, 30 aprilie

Orele 11.00 – 17.00  Tabere și a ateliere meșteșugărești meșteșugărești (prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, signacula, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, machete, scriptoria, fierărie, metaloplastie, antrenamente soldați, antrenamente gladiatori)
Platou strada Militari

Orele 12.00 – 12.30 Paradă militară
Strada Mihai Viteazul

Orele 13.00 – 13.20 Floralia – jocuri în onoarea zeiței Flora
Espalanada Catedralei Romano-Catolice

Orele 16.30 – 17.00 Dansuri
Espalanada Catedralei Romano-Catolice

Orele 17.00 – 18.00 Demonstrații militare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Orele 18.00 – 19.00 Jocuri de gladiatori
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Citește și Festivalul Roman APULUM 2018 – „Începuturi”: Peste 300 de reenactori, la Alba Iulia. PROGRAMUL complet

INVITAȚI

Civilta’ Romana (Roma, Italia) reconstituie elemente din viața antică, civilă și militară, din Peninsula Appenină. Trupa a luat naștere din dorința unor pasionați de a contribui la cunoașterea antichității romane, de a promova cultura și arta latină, dar și pentru a afla mai multe informații despre tehnologia și modul de organizare a civilizației romane și a felului în care s-a extins și manifestat pe întregul cuprins al Imperiului Roman.

Institutul Ars Dimicandi (Milano, Italia) este un adevărat pionier al arheologiei experimentale europene, aplicate în domeniul luptelor grecești, box și pankration, luptelor de gladiatori și armatei romane. A reconfigurat aceste domenii pe direcția artelor marțiale autentice, însă pe fundamente științifice. Între 2004 și 2006, liderul grupului, Dario Battaglia, a fost consultant istoric pe tematica armatei romane pentru serialul HBO „Rome”, iar în 2015 pentru filmul „Risen” (cu Joseph Fiennes).

Grupul „Legio X Gemina P. F. – Coh. VIII” (Mušov, Republica Cehă). Reconstituie cât mai fidel aspecte din viața militară a legionarilor și auxiliarilor din armata romană din cursul secolului II p.Ch.

Asociația „Cohors III Lucensium” (Lugo, Spania). Municipiul spaniol este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO datorită conservării excelente a fortificațiilor romane care protejau așezarea în urmă cu peste 1700 de ani. Prezintă aspecte ale vieții civile, religioase și militare din antica HispaniaRomana.

Grupul de reenactment istoric “Legio Prima Italica” (Svishtov, Bulgaria). Pune în valoare istoria antică și reconstituie activitatea Legiunii Prima Italica în castrul de la Novae (în prezent localitatea Svishtov), în perioada secolelor I-V d.Hr, dar se orientează și asupra unor perioade ulterioare.

Legio Prima Italica deține echipament autentic, lucrat manual. Sunt prezenți atât legionari și auxiliari romani, cât și infanteriști și călăreți traci, războinici goți, daci, senatori și patricieni ai Romei, nimfe și vestale, meșteri, fierari etc. Reenactorii provin din diferite domenii, activând în viața de zi cu zi ca jurnaliști, profesori, economiști, funcționari, informaticieni și diverși meseriași.

Asociația VEMI – Vexillatio Moesiae Inferioris (Odesa, Ucraina). Reconstituie atmosfera romană, civilă și militară, de la Nordul Mării Negre din secolele II-III p.Ch. Asociația numără peste 30 de voluntari și participă pentru prima dată la Festivalul Roman Apulum.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna (TDA, Cluj-Napoca). Prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul “Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimental

Nelipsite din campaniile militare ale Imperiului Roman, trupele de soldați auxiliari, recrutate de pe tot cuprinsul Imperiului, au jucat adeseori roluri importante în obținerea victoriilor pe câmpurile de luptă. La cea de a V-a ediție a Festivalului Roman Apulum puteți cunoaște o asemenea trupă – Numervs Singvlariorvm Britanicianorvm – care a fost detașată, în timpul împăratului Traian, din Britannia în Dacia, pentru a lua parte în războaiele cu regatul dac. Trupa a fost cantonată la Germisara (Cigmău, jud. Hunedoara).

Trupa de reconstituire istorică ”Milites Marisensis” (Târgu Mureș) a fost înfiinţată de către un grup de profesori și studenți ai Universității ”Petru Maior”. Aceștia readuc la viață formațiunea militară auxiliară Cohor I Alpinorum, care a staționat în castrul roman de la Călugăreni, propunându-și astfel să promoveze patrimoniul antic al județului Mureș și să contribuie la întregirea informațiilor despre provincia romană Dacia din secolele II-III p.Ch.

Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova (Iași). Prima trupă de reconstituire istorică antică din regiunea Moldovei. Până în prezent, trupa a participat la festivaluri și evenimente specifice în țară și în străinătate (Italia, Polonia și Rusia).

Asociația Veteres Milites (Sibiu). Reconstituie legiunea romană a VI-a Ferrata, precum și numeroase aspecte din viața civilă și religioasă a Daciei Romane.

Asociația Historia Renascita de la sud de Carpați (50 de voluntari din orașele Pitești, București și Constanța). Cu scopul principal de a promova patrimoniul antic al zonei amintite, aceștia reconstituie cu succes o formațiune de daci numită „Geto-dacii Sudcarpatici”, o trupă de celți numită „Celtae Bellatores” și cunoscuta legiune romană a IV-a Flavia Felix.

Asociația Culturală pentru Istorie Vie (Alba Iulia) – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Coordonează activitatea reenactorilor constituiți în „Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, „Lupii Apoulonului”, „Magna Nemesis” și „Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Austria, Belgia), promovând patrimoniul antic al orașului Alba Iulia și importanța acestuia în cunoașterea istoriei naționale.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume „s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Defilând adesea pe străzile unuia dintre cele mai vechi municipii din România și fără a ascunde mândria unei moșteniri de invidiat, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 15 legionari și cinci ofițeri în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassivs Proculeianvs și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marivs Martinvs Aquila.

Lupii Apoulonului

Sunt războinicii daci din străvechea cetate de la Apovlon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, furiei cuceritoare a romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele căpeteniei vajnicilor războinici este Maris, la fel ca râul care străjuiește, încă, aceste plaiuri binecuvântate și de zeii dacilor și de cei ai romanilor. În misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea părea imposibilă după sursele istorice, Maris este ajutat de experiența unor viguroși tarabostes precum Komozoi, de rugăciunile marelui preot Borza, de falxurile însângerate ale comaților Dara sau Ținto, de săgețile bine țintite ale lui Saris sau Eptala și de devotamentul tuturor celorlați războinici.

Ludus Apulensis

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care „Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianvs, Flama și Crixvs, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.

Magna Nemesis

Este denumirea sub care evoluează cele nouă dansatoare ale Asociației din Alba Iulia. Și la fel cum muritorii nu pot scăpa de justiția implacabilă a lui Nemesis, patroana și sursa de inspirație a dansatoarelor, tot așa, spectatorii nu vor putea rămâne indiferenți la grația și gingășia fetelor ce încearcă să înduplece, prin dans, vrerea zeiței. Firavele dansatoare sunt, totodată, sclavele împăratului Hadrian, cel care a dat o importanță fără precedent cultului zeiței Nemesis.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement