Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Filiala Biblioteca Batthyaneum a Bibliotecii Naționale a României are un nou director interimar

Publicat

Pentru a marca un început de drum bun pentru valoroasa instituție de cultură, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, Carmen Mihaiu participă joi, 1 aprilie 2021, la instalarea lui Ștefan Stanciu ca director interimar al Filialei Biblioteca Batthyaneum.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Naționale a României, strategia pe termen scurt și mediu prin care Biblioteca Batthyaneum va revendica locul binemeritat al patrimoniului său inestimabil în cultura națională este principalul subiect pe agenda discuțiilor din următoarele zile.

Ștefan Stanciu s-a alăturat echipei Bibliotecii Naționale a României prin detașare de la Biblioteca Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Studiile de licență și master în istorie, cursurile postuniversitare și de formare profesională, alături de o experiență de peste 15 ani în biblioteconomie au contribuit la decizia de numire a sa în această poziție.

Doctoratul urmat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul căruia a susținut teza cu titlul ”Carte spaniolă în biblioteci din Transilvania (sec. XVII-XIX)”, coordonată de prof. univ. dr. Iacob Mârza (2013-2015) și prof. univ. dr. Eva Mârza (2015-2016), precum și publicațiile sale, reflectă foarte bună cunoaștere a culturii scrise transilvănene, un aport necesar în echipa Bibliotecii Naționale angajată în atingerea obiectivului său strategic de stimulare a interesului societății pentru cunoașterea patrimoniului cultural național.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei, Ignác Batthyány (1741-1798). Biblioteca a fost gândită inițial ca un institut de cercetare. Acesta a fost amenajat în clădirea fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia, construită în stil baroc între 1719-1738.

Fondul-tezaur al Bibliotecii Batthyaneum îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyány Ignác, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Donațiile ulterioare au îmbogățit continuu colecțiile filialei, făcând din aceasta una dintre cele mai importante și valoroase biblioteci din România și Europa. Din 1962, a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax