Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Asistență medicală comunitară pentru 33 de localități din județul Alba. Activități de monitorizare a sănătății populației, consiliere și educare

Publicat

19511351_687301501457741_9100333852791805915_n Un număr de 33 de localități din județul Alba au beneficiat în primele șase luni ale anului 2017 de asistență medicală comunitară, coordonată de Direcția de Sănătate Publică. Astfel, s-au derulat mai multe activități care au avut ca scop informarea cetățenilor cu privire la factorii de risc și de protecție pentru sănătate, monitorizarea stării de sănătate a populației în comunități și activități de consiliere și educație pentru sănătate.

În județul Alba activează 51 de asistenți medicali comunitari, în 33 de comunități, (9 urban, 24 rural), care sunt angajați ai unităților administrativ-teritoriale (primării) a căror activitate este finanțată de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică.
Asistenții comunitari își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu medicii de familie, iar în primele șase luni ale anului au supravegheat starea de sănătate a populației din comunitățile pe care le deservesc. Asistenții comunitari activează în localitățile în care primarii au cerut DSP-urilor înființarea acestor posturi, iar Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea, considerând că sunt necesare aceste servicii.

19429697_444101615965303_8726530812585468211_n În acest an, DSP Alba prin Compartimentul Evaluare de Promovare a Sănătății a implementat patru tipuri de activități: Campanii cuprinse în calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, Intervenții destinate priorităților de sănătate specifice locale, Intervenții pentru alimentație sănătoasă și activitate fizică la copii și adolescenți și intervenții pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Coordonatorul Programului Evaluare și Promovare a Sănătății, medic primar doctor Olimpia Candrea, a avut ateliere de lucru lunare în cadrul cărora asistenții medicali comunitari au fost instruiți și le-au fost transmise mesajele care trebuie să fie diseminate în comunități, în funcție de campaniile care se desfășurau în perioada respectivă.

Toate activitățile sunt creditate cu puncte de educație medicală continuă de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și și Asistenților Medicali din România, filiala Alba, motivând astfel personalul medical. Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului încheiat în OAMGMAMR și DSP Alba.

”Apreciez foarte mult activitatea asistenților medicali comunitari și efortul lor de a face lunar naveta la Alba Iulia din zone îndepărtate ale județului pentru a participa la atelierele noastre de lucru. O parte dintre ei vin chiar din inima Munților Apuseni”, a spus medic primar medicină generală Olimpia Candrea.

”Încurajez cât mai multe primării să facă demersurile necesare pentru înființarea de posturi de asistenți medicali comunitari, mai ales pe cei din zonele în care serviciile de sănătate sunt mai greu accesibile. DSP Alba își reafirmă angajamentul pe care și l-a asumat prin strategia județeană de sănătate și vom face tot ce depinde de noi pentru ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale de calitate. Asistența medicală comunitară este o activitate coordonată de DSP Alba pe care dorim să o dezvoltăm constant pentru ca pacienții să beneficieze de servicii medicale optime adaptate la nevoile comunităților”, a spus directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.

Astfel, asistenții comunitari au derulat campanii de prevenire a cancerului de col uterin, de monitorizare a stării de sănătate la sate, de luptă împotriva tuberculozei, de informare privind depresia, de promovare a vaccinării, de prevenire a bolilor cardiovasculare, de îmbunătățire a igienei mâinilor, de prevenție în cazul mușcăturilor de căpușă, de măsurare a tensiunii arteriale, a glicemiei, de informare privind obezitatea, de riscuri asupra consumului de droguri (inclusiv tutun și alcool), de promovare a vaccinării, sportului și alimentației sănătoase sau de monitorizare a sănătății populației vârstnice pe timp de caniculă.
Conform legislației în vigoare, fiecare asistent medical comunitar are obligația să deservească minim 500 de beneficiari în fiecare an.

Asistenții medicali comunitari își continuă activitatea și în al doilea semestru din an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement