Eveniment
FOTO: Cabinet pentru diagnosticarea epilepsiei, deschis la spitalul din Sebeș. Examinări cu aparat videoEEG de mare performanță
Spitalul din Sebeș a devenit al 11-lea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG din țară, unde pacienții cu epilepsie pot fi diagnosticați, cu ajutorul unui aparat videoEEG de mare performanță.
Prin centrul de telemedicină, pacienții au acces la examinări complete, fără a mai fi nevoiți să meargă în centre universitare și beneficiază de dosare medicale cu istoricul afecțiunii.
Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere experiența în domeniu.
Inițiativa de la Sebeș aparține Asociației Cluburilor Lions România și rețelei de Telemedicină în Epilepsie și a fost posibilă cu sprijinul Star Assembly.
Centrul funcționează în cadrul Spitalului Municipal Sebeș – compartiment Neurologie, pe strada Aviator Olteanu.
Aparatul videoEEG de mare performanță, în valoare de 25.000 euro, ce a intrat în dotarea cabinetului de la Sebeș va fi folosit pentru un diagnostic complet și corect al pacienților cu epilepsie din județul Alba și regiunile alăturate. Va permite totodată supervizarea în timp a evoluției afecțiunii.
Până acum, reţeaua de telemedicină în epilepsie era la dispoziția pacienților din orașele București, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău, Sibiu, Craiova, Timișoara, Brașov și Miercurea Ciuc.
Centrele sunt conectate atât între ele, cât și cu centrele universitare din țară și din străinătate, facilitând schimbul de opinii între specialiști și stabilirea celei mai bune abordări legate de tratament, transmit inițiatorii.
„E o mare bucurie să fie inaugurat cel de-al unsprezecelea Centru de Epilepsie, în cadrul Spitalului Municipal Sebeș, care a înțeles utilitatea proiectului și dinamica telemedicinei. Impactul pozitiv cel mai mare este la nivelul pacienților, care vor putea beneficia de examinări complete fără a mai fi nevoiți să parcurgă drumuri costisitoare și obositoare până la cel mai apropiat centru universitar. Vor beneficia astfel de consultanță medicală de cel mai înalt nivel, chiar la ei acasă. Și pentru această mare realizare le suntem recunoscători finanțatorilor, fără de care nu am fi putut anunța această veste importantă”, spune dr. Bogdan Florea, medic neurolog, fondatorul și coordonatorului rețelei Telemedicină în Epilepsie din România.
„Suntem onorați că Spitalul Municipal Sebeș este al unsprezecelea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG în cadrul proiectului Telemedicină în Epilepsie inițiat de Cluburile Lions. Din donația Star Assembly oferită organizației Lions Club, în spitalul nostru a fost pus în funcțiune un aparat EEG-performant, în valoare de 25 mii de euro, care va ajuta la diagnosticarea și îngrijirea pacienților cu epilepsie.
Ne bucurăm să contribuim la extinderea proiectului și să facilităm astfel accesul unui număr mai mare de persoane cu epilepsie la diagnostic și tratament corect”, a declarat Anca Franchini, manager Spitalul Municipal Sebeș.
Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală. Între crize, pacienţii se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 300.000.
Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții beneficiază de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere experiența în interpretarea datelor.
Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.
Telemedicina în Epilepsie nu înlocuiește actul medical, scopul său fiind facilitarea examinării celor care suferă de această boală și optimizarea timpului lor și al familiilor acestora. Medicii și asistenţii medicali din centre participă cu regularitate la cursuri de perfecţionare.
Despre Star Transmission și Star Assembly
Locațiile de producție din Romania, respectiv compania Star Transmission cu sediul în Cugir și compania Star Assembly cu locația în Sebeș, sunt subsidiare deținute integral de Mercedes-Benz AG. Ambele sunt parte importantă a rețelei globale de producție powertrain Mercedes-Benz autoturisme.
La Sebeș sunt asamblate transmisii pentru Mercedes-Benz.
Locația Cugir găzduiește producția de roți, axe, țevi de înaltă presiune și componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii și sisteme de direcție, precum și un centru tehnologic unde sunt produse, printre altele, prototipuri.
Cu sprijinul guvernului român, Star Transmission este una dintre primele companii românești care oferă un sistem de învățământ dual bazat pe modelul german din Baden-Württemberg. În calitate de parteneri ai acestui program, Star Transmission și Star Assembly oferă instruire practică în fiecare din cele două unități de producție.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News