Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cercetări la Ghețarul Scărișoara. Au fost montați senzori pentru dozarea radonului, o substanță radioactivă ce poate cauza cancer


Publicat

Inegalabilul Ghețar Scărișoara ofera în continuare teme deosebite de cercetare. De curând s-a efectuat o cercetare reprezentând dozarea radonului, un element radioactiv ce se găsește în această peșteră și s-au instalat diverși senzori pentru dozarea radonului. Aceasta este o substanță gazoasă frecvent întâlnită în peșteri, dar care, într-o concentrație ridicată poate să aibă efecte catastrofale, cum ar fi cancerul de plămâni, în special pentru persoane care petrec multe ore în interiorul peșterii.

Președinte Asociației Speologige Sfinx, dr. Christian Ciubotărescu, ne-a transmis un comunicat de presă și fotografii, despre cercetările ce au loc în această perioadă în peștera scărișoara.

Vă prezentăm comunicatul:

Dificultatea realizării de cercetări în rezervațiile Ghețarului Scărișoara, constă în faptul ca ele se află la peste 60 m adâncime. Accesul se face numai pe coardă și cu mult efort fizic. Asociația Speologică Sfinx a oferit sprijin tehnic pentru acces în Rezervația Mare a acestei peșteri.

„Peșterile reprezintă un teren extraordinar de cercetare. De curând între Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității Babeș Bolyai a început o colaborare care vizează studiul concentrațiilor de Radon în câteva peșteri din România. Radonul este un element radioactiv care se formează prin dezintegrarea radioactivă a elementelor din seria Uraniului, elemente care se găsesc din belșug în rocile vulcanice în primul rând, roci care apar în zonele cu peșteri, în jurul peșterilor, la adâncime, iar pe rețeaua de fisuri, radonul care este un gaz incolor, inodor, se ridica și în spațiile închise se acumulează.

Ca urmare, pentru speologi care intră și ies nu este un mare pericol, însa acolo unde avem de a face cu peșteri turistice, unde personalul administrativ, ghizii și alții care intră și petrec mai multe ore în interiorul peșterii, prezența radonului într-o concentrație ridicată poata să aiba un efect nociv, și rezultatul cel mai nociv ar reprezenta dezvoltarea în timp a cancerului la plamâni. Până să ajungem acolo trebuie sa știm cam care este concentrația, iar pentru aceasta în cadrul acestei colaborări am selectat 7 peșteri din Romania, am selectat peșteri turistice, peșteri neturistice, am selectat peșteri orizontale cu ventilație bidirecțională sau unidirectională, am selectat peșteri descendente precum Izvorul Tăușoarelor, Ghețarul Scărișoara, acolo unde de la suprafață trebuie să cobori o sută, două sute, sau trei sute de metri, și unde te apropii de sursa prin care radonul ajunge în peșteră.

Acești senzori pe care îi montăm, sunt de dimensiunea unei cutiuțe de film, ele sunt lăsate în interiorul peșterii în diverse puncte, la diverse distanțe și adâncimi, în sezon estival și în sezonul de iarna. Se bănuiește că între sezonul de vara și sezonul de iarna ar putea să existe diferențe în ceea ce privește acumularea, și aceasta se poate datora și procesului în sine de ridicare din adânc, și de acumulare în spațiul închis al peșterii, dar și datorită sistemului de ventilație al peșterii.

Așa cum menționam am ales 7 peșteri. Ele sunt în partea central-vestică a României, din Munții Rodnei, Munții Pădurea Craiului, Munții Bihor, avem o peștera în zona Văii Cernei și Peștera Muierii. În fiecare din acestea am lăsat între 5 și 10 senzori pentru radon, pe care urmează să-i recuperăm, să developam filmul din cutiuțe ca să vedem concentrația.

Pe plan european, concentrațiile care sunt admisibile, în spații închise, și aici nu ne referim strict la peșteri pentru că ceea ce a interesat mai mult au fost măsuratorile în clădiri în care oamenii lucrează, în zone care sunt cunoscute, în regiuni în care se știe că rocile vulcanice și celelalte tipuri de roci care aflorează la suprafață sau în adâncime, au conținuturi ridicate de uraniu și alte elemente radioactive, și atunci în aceste clădiri, și în aceste spații s-au făcut măsuratori sistematice. Concentrația care spuneam că este nedăunătoare, până la care se consideră că personalul este în afara oricarui pericol este undeva la nivelul de 800 de Bequerel pe metru cub. Urmeză să vedem dupa ce am developat aceste filme cam pe unde ne situăm în peșterile noastre.

În câteva peșteri turistice cum este „Carlsbad” în New Mexico în Statele Unite, cum sunt o serie de peșteri turistice din Franța, din Cehia, sau din Ungaria, s-au făcut astfel de măsurători, și s-a ajuns la concluzia că în anumite sectoare ale peșterii, turistice fiind, concentrația depășea de două, trei, patru sau chiar cinci ori această barieră de 800 de Bequerel pe metru cub.

În astfel de condiții administrația peșterii trebuie să ia niște decizii foarte clare, și ghidul nu are voie să intre mai mult de două ori pe zi, nu are voie să stea mai mult în subteran de o oră, și o serie de alte condiții astfel încat personalul să nu fie expus unei doze care să-i afecteze în timp sănătatea”, a explicat prof. dr. Bogdan Petroniu Onac, de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității „Babeș Bolyai” Cluj Napoca.

„Având în vedere că sunt în ultimul an și trebuie să-mi pregătesc lucrarea de licență, am mai lucrat cu domnul Onac, am mai colaborat pentru diverse congrese internaționale și naționale, am ajuns la concluzia, din discuție în discuție, luând parte și prof. Cosma de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, am ajuns la concluzia că am putea să facem un studiu despre Radon, în peșteri, fiind primul studiu de acest gen din România.

S-au mai facut câteva studii în spații închise, dar înspecial în locuințe. Deci este primul studiu care are  loc în peșteri. Am hotărât  să luăm 7 peșteri, de pe teritoriul României, pentru a avea o distribuție cât de cât uniformă, să cuprindem un areal cât mai mare posibil, printre care se numără și Scărișoara. Am montat în  jur de 7-8 senzori pentru a înregistra cantitatea de radon din interiorul peșterii în vederea depistării cam care ar fi sursa de radon, care ar fi legătura dintre ventilația peșterii și cantitatea înregistrată de senzorii noștri, și bineînțeles dacă tectonica și rocile din jur pot influența această cantitate.

După ce vom avea rezultatele, vom face și un studiu în cea ce privește modul în care ar putea afecta această cantitate sănătatea ghizilor. În cazul Scărișoara nu cred că va fi nevoie pentru că senzorii au fost instalați undeva în Rezervația Mare, care este accesată doar în scopuri științifice.

În legătură cu rezultatele, am primit o invitație pentru un viitor congres care va fi în anul 2014. Sperăm să publicăm și un articol într-o revistă de specialitate”, a declarat Monica Călugăr, studentă în anul IV la Facultatetea de Geologie și Biologie, la specialitatea Inginerie Geologică-Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO Eroi la datorie: Doi polițiști din Jidvei au salvat, alături de localnici, o femeie care a căzut într-o fântână

Publicat

Doi polițiști din comuna Jidvei au salvat, alături de alți localnici, o femeie de 72 de ani care a căzut într-o fântână.

Povestea eroilor a fost publicată pe pagina de Facebook a Poliției Române. 

„Hai să dăm mână cu mână!

Oameni MARI, lucruri MARI!

<< Ziua a început normal… deplasări în teren, discutat cu localnicii, până la un moment:

112: – Urgent! O persoană, de 72 de ani, a căzut într-o fântână din comuna Jidvei.

Oameni buni, nici nu știu cum am urcat în mașină și am demarat spre locație. Aveam aproximativ 10 km de parcurs, timp suficient pentru ca Alin să afle mai multe despre caz.

Odată ajunși, am găsit 3 localnici… nu localnici… OAMENI CU SUFLET, care încercau să o salveze pe femeie.

Un OM intrase deja în fântână, agățat de lanțul de care era legată o găleată.

Am reușit să schimbăm câteva cuvinte și să aflăm că doamna nu suferise traumatisme grave, iar fântâna era secată, imediat am sunat colegii pompieri.

Dar nu am apucat să comunic foarte mult cu ei, când l-am auzit pe Alin:

– Vino repede! Am reușit să o prindem cu o funie! Reușim să o scoatem!

Am lăsat telefonul imediat și am început toți să tragem de funia care o cuprindea pe femeie.

Unul dintre localnici era la manivela fântânii, răsucind concomitent cu noi, pentru a-l scoate pe cel care coborâse în fântână, sprijinind femeia.

Nu pot să vă explic emoțiile trăite, mai ales când au ajuns aproape de gura fântânii.

Să nu cumva să nu se mai țină de funie… să se dezechilibreze…

Dar… am reușit! Toți! Mână cu mână! >> – Marcel, colegul nostru.

Au acceptat cu greu fotografia!

Dar merită să îi cunoașteți!

Marcel și Alin, polițiști ai Secției 6 Poliție Rurală Jidvei, județul Alba

Ne pare rău că nu avem avem o fotografie și cu ceilalți eroi!

Vă mulțumim, români frumoși!” au scris reprezentanții Poliției Române, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Doi adulți și o fetiță, răniți într-un accident rutier pe Autostrada A1, Sebeș-Sibiu

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți dimineață, în jurul orei 8.40, pe autostrada A1, Sebeș-Sibiu. Potrivit polițiștilor, în urma coliziunii între două TIR-uri și un autoturism trei persoane au fost rănite. 

Potrivit Centrului Infotrafic, pe Autostrada A1 Sibiu-Deva, la kilometrul 242 de metri, în zona mun. Sibiu, județul Sibiu, s-a produs o coliziune față-spate între 2 TIR-uri și un autoturism, pe sensul de mers către Sibiu.

Au rezultat 2 victime din autoturism (un copil și conducătoarea auto) cu fracturi la picioare, din primele investigații. Totodată, unul dintre conducătorii de TIR acuza dureri în zona pieptului. Traficul este blocat pe prima bandă și cea de urgență ale direcției către Sibiu, circulându-se doar pe cea de-a doua bandă.

La fața locului Serviciul de Ambulanță Sibiu, a trimis de urgenta doua echipaje de tip C si B. În urma accidentului au rezultat 3 victime. Echipajele SAJ au acordat asistenta medicala unei femei de 33 ani ,după ce a fost descarcerata de echipajele ISU.

Femeia a prezentat traumatism de bazin cu suspiciune de fractură  și traumatisme de membre inferioare. A mai fost asistată o fețita de 7 ani care a suferit fracturi la membrul inferior și alte traumatisme. A treia victima a fost transportata la UPU de către un echipaj ISU.

Polițistii rutieri desfășoară cercetări în vederea stabilirii cauzelor exacte care au dus la producerea accidentului. În prezent, traficul se desfășoară îngreunat, pe banda a doua.

Reprezentații ISU Sibiu au transmis că minora de 7 ani a primit asistență medicală și a fost transportată la spital cu traumatism cranio cerebral și traumatism membru inferior.

Totodată un bărbat, de aproximativ 45 de ani (șoferul unuia dintre TIR – uri) a fost evaluat medical și transportat la UPU Sibiu cu traumatism abdominal.

sursă foto, video: DRDP, SAJ Sibiu, ISU Sibiu INFO TRAFIC județul Sibiu.

sursă info: Centrul Infotrafic, SAJ Sibiu, ISU Sibiu.

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare MAE pentru românii care merg în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, revizuite de autorități

Publicat

Autoritățile britanice au revizuit condițiile de intrare în țară, în contextul pandemiei, a anunțat Ministerul Afacerilor Extene. Astfel, de marți, toate persoanele, chiar și cele vaccinate, trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Potrivit MAE, începând cu data de 7 decembrie 2021, ora 4:00 GMT (6:00, ora României), toate persoanele, inclusiv persoanele vaccinate cu schemă completă, care intenționează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul britanic certificatul care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire.

Sunt exceptați de la obligativitatea prezentării certificatului care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 copiii în vârstă de până la 11 ani inclusiv.

„Astfel, începând cu data de 7 decembrie 2021, ora 04:00 GMT (6:00, ora RO), intrarea în Regatul Unit va fi permisă cu respectarea următoarelor condiții:

– completarea, în prealabil (cu maximum 48 de ore înainte de sosire), a Formularului de Localizare (Passenger Locator Form), disponibil la: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;

– prezentarea, la intrarea pe teritoriul britanic, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie;

Suplimentar:

– pentru persoanele vaccinate: efectuarea unui test tip PCR în ziua a doua de la sosire și autoizolarea la domiciliu până la primirea rezultatului testului. În cazul în care testul va fi pozitiv, persoana respectivă va trebui să continue autoizolarea pentru o perioada de 10 zile. În cazul unui rezultat negativ, se încheie perioada de izolare. În categoria persoanelor vaccinate sunt incluse persoanele cărora le-a fost administrată schema completă de vaccinare (două doze – pentru vaccinurile care prevăd administrarea a două doze – sau o singură doză pentru cele care prevăd administrarea unei singure doze – de exemplu Johnson/Janssen) și în cazul cărora au trecut cel puțin 14 zile de la administrarea ultimei doze. Pentru persoanele cărora le-a fost administrată doza a treia (booster-ul) nu sunt reglementări speciale. Tipul de vaccin administrat trebuie să fie din lista celor recunoscute în Regatul Unit: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Johnson/Janssen, Sinovac-CoronaVac; Sinopharm Beijing; Covaxin. Detalii despre tipurile de vaccin și certificatele de vaccinare recunoscute în Regatul Unit sunt disponibile aici: https://www.gov.uk/guidance/countries-with-approved-covid-19-vaccination-programmes-and-proof-of-vaccination

– pentru persoanele nevaccinate: rezervarea și achitarea, anterior sosirii, a efectuării a 2 teste COVID-19 tip PCR (pentru ziua a 2-a ziua a 8-a de la sosire) și autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile la adresa de domiciliu/adresa declarată la sosire”, a transmis MAE, potrivit Mediafax.

Ministerul le recomandă românilor să se informeze anterior deplasării în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și să consulte paginile de internet ale autorităților cu privire la informațiile despre regulile de sosire.

sursa: mae.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Motivul pentru care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comparat testele de salivă cu cele de sarcină sau tăierea unghiilor

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat luni seara, la postul TV, Digi24, de ce nu există sancțiuni pentru raportarea falsă de către părinți a rezultatelor la testele de salivă ale copiilor.

Acesta a spus că nici veridicitatea rezultatului unui test de sarcină sau tăierea unghiilor nu sunt verificate.

Ministrul Educației a fost întrebat ce pățesc părinții care mint în privința rezultatului testului, care nu spun că copilul lor a fost testat pozitiv.

„Testarea pe bază de salivă nu se raportează în Corona Forms. Testarea pe bază de salivă nu e un act medical, deci el poate fi administrat și de către persoane fără competențe medicale, cum sunt eu de exemplu. Testarea pe bază de salivă este un act pe care îl putem asemăna cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea rezultatului unui test de sarcină făcut de o anumită persoană sau tăierea unghiilor. Aș vrea să înțelegem toți: prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite”, a răspuns Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate