Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Documente de arhivă despre Ocna Mureş, oraş balnear şi fotografii la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor. Expoziţia poate fi vizitată până în 20 iunie

Publicat

Joi, la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, în prezenţa primarului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler a fost prezentată expoziţia „Ocna Mureş – oraş balnear”. Fotografii din colecţia particulară a lui Cristian Florin Bota și documente de arhivă care provin de la fondul arhivistic Oficiul Local de Cură şi Turism Ocna Mureş din perioada 1936-1948 pot fi văzute până în 20 iunie. Staţiunea balneară de la Ocna Mureş era vizitată anual, în sezon, de un număr destul de mare de vizitatori datorită băilor sărate de putină, băi sărate de aburi şi baia liberă (ştrand), benefice pentru tratarea reumatismului şi afecţiunilor ginecologice.

Oficiul Local de Cură şi Turism Ocna Mureş, a luat fiinţă în anul 1936, ca urmare a Legii pentru organizarea turismului, promulgată cu înaltul decret regal nr. 322 din 29 februarie 1936 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 50, partea I din 29 februarie 1936. Conducerea oficiului era exercitată de un comitet compus din: un preşedinte, membrii (un arhitect sau inginer, un medic, un reprezentant al hotelurilor şi pensiunilor, un reprezentant al proprietarilor de vile şi case din staţiune, un reprezentant al comercianţilor, primarul şi o persoană desemnată de consiliul comunal).

Un număr destul de mare de vizitatori mergeau anual la Ocna Mureş datorită băilor sărate de putină, băi sărate de aburi şi baia liberă (ştrand), benefice pentru tratarea reumatismului şi afecţiunilor ginecologice.

Conform datelor informative asupra staţiunii balneare şi climaterice Ocna Mureş, turiştii aveau la dispoziţie 1 medic balneolog, 5 medici de alte specialităţi, un spital al Casei de Asigurări Sociale cu 50 de paturi, un dispensar şi 2 farmacii.

Mijloacele de transport care deserveau staţiunea erau: transportul feroviar şi rutier. Numărul localurilor de consum fiind de 5 restaurante, 2 bodegi, 10 cârciumi şi 2 cofetării, iar unităţile de alimentaţie publică erau: 2 brutării, 6 băcănii şi 10 măcelării.

În restaurantele şi pensiunile din staţiune se puteau consuma meniuri diversificate (ex. aperitive, mâncăruri calde, fripturi, brânzeturi, salate, deserturi, sifoane, ape minerale, băuturi alcoolice, etc).

Pentru agrementul turiştilor, anual, era angajată prin contract câte o formaţie de muzică pe toată perioada sezonului, care interpreta bucăţi muzicale, stabilite la încheierea contractului cu acordul Societăţii Compozitorilor Români. De asemenea, turiştii mai aveau la dispoziţie parcuri publice şi terenuri de sport (fotbal, handbal, atletism, volei şi tenis).

Veniturile şi cheltuielile O.L.T era stabilite pentru fiecare an financiar printru-un buget aprobat de ONT.

Veniturile erau obţinute din: taxa de cură, taxa de muzică, subvenţie, venituri din legi speciale.

În ceea ce priveşte cheltuielile OLT Ocna Mureş, acestea erau mult prea mari comparativ cu veniturile, cheltuind aproape toată suma încasată pentru plata muzicii angajată pe perioada sezonului, fiind nevoiţi ca pentru suplimentarea fondului balnear să perceapă o serie de taxe suplimentare.

La data de 01 ianuarie 1949, ca urmare a unei circulare a ONT, se dispune suspendarea activităţii OLT Ocna Mureş, până la noi dispoziţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement