Actualitate
FOTO: Expoziție de artă plastică semnată Natalia Bardi la Centrul cultural „Liviu Rebreanu” Aiud
Cei care au intrat, vineri, în sala de expoziție a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu„ din Aiud nu au avut nimic de pierdut. Au avut ocazia să vadă 40 de lucrări de artă plastică semnate Natalia Bardi, care le-au încântat ochii şi sufletele.
Cei care nu au fost prezenți vineri la vernisajul expoziţiei mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a se putea delecta cu tablourile artistei Natalia Bardi, care are un palmares de invidiat pe piaţa de profil locală.
Natalia Bardi sau Natașa, așa cum îi spun prietenii, deși nu se laudă, are la activ 15 expoziţii „personale”, inclusiv cea prezentă, peste o sută de participări în cadrul unor expoziții colective, zeci de participări la tabere naționale de creatie și zeci de lucrări aflate în colecții particulare din țară și străinătate.
Găzduită de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” și organizată împreună cu Despărțământul ASTRA „Ovidiu Hulea” din Aiud, expoziția cu peste 40 de lucrări semnate de Natașa a fost deschisă de către primarul Horațiu Josan și președintele despărțământului aiudean al ASTRA, prof. Despina Stanciu.
Cei aproximativ 150 de oameni care au învins frigul și lapovița cernută de norii plumburii pentru a participa la eveniment au avut parte de o seară consistentă în trăiri estetice. Linia, forma, compoziția și culoarea sunt, pentru Natalia Bardi, puncte de ancorare în spațiul artei contemporane, pe care a demonstrat că le stăpânește cu multă dibăcie și se pare că tehnica „ulei pe pânză” îi vine ca o mănușă. Foloseşte cu dibăcie această tehnică, ce dă atât impresia de opacitate, cât și de transparență sau un aspect „apos”, rezultată din execuții, fine ori aspre, în funcție de pensulele folosite. Temele abordate și paleta cromatică au impus stări de tristețe, gravitate, pesimism, dramatism, melancolie, dar și opusul acestora, în rândul publicului prezent.
În totalitatea lor peisaje sau flori, lucrările prezentate de Natașa Bardi pot fi caracterizate drept emoţionante. Folosind uneori o paletă sobră de verde, brunuri și griuri, cu unele discrete prezențe de albastru-bleu, autoarea reușește să învăluie într-o undă de poezie majoritatea subiectelor. Astfel, cel care privește infinitul întinderilor mării, copacii, câmpurile cu flori sălbatice sau lanurile de grâu cu maci ori lacurile cu nuferi redate în cromatici uneori grave poate să constate că artista a reușit să înnăbușe tristețea sigurătății, chiar dacă peisajele sunt lipsite total de personaje. Locul sentimentelor triste și dezolante este excelent înlocuit cu liniștea, melancolia unei contemplări senine și echilibrate sufletește.
Dorel LAZĂR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News