Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Inspectori IȘJ Alba, specializați în Germania și Italia, pentru promovarea învățământului profesional

Publicat

profesori isj alba in germania

Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Alba au participat recent la sesiuni de schimb de experiență și formare în Germania și Italia. Obiectivul activităților a fost creşterea atractivității învățământului profesional și tehnic pentru elevi și părinţi.

În perioada 5-10 februarie, o delegație IȘJ Alba, formată din inspector școlar general adjunct, prof. Monalisa Borza, inspector școlar pentru proiecte educaționale, Laura Staicu și inspector școlar pentru proiecte educative, Codruța Lodroman, s-a deplasat în Germania, pentru a participa la programul de formare tip ”short-term joint staff training events”, din cadrul Proiectului Erasmus+ KA2 VET „TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET”, organizat la Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk – Germania.

Tema programului de formare a fost „Tehnici de consiliere și orientare în carieră”.

isj alba in germania

În acest proiect, Inspectoratul Școlar Județean Alba, prin inspector școlar general, prof. Marcela Dărămuș, este coordonator, având ca parteneri Consiliul Județean Alba, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj și patru organizații de formare profesională din Germania și Italia.

Obiectivul general al proiectului a fost creşterea atractivității învățământului profesional și tehnic pentru elevi și părinţi. Activitatea a fost organizată de către Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk, Pritzwalk, Germania, partener în proiect și s-a adresat persoanelor responsabile cu promovarea imaginii școlii și a învățământului profesional și tehnic (ÎPT).

formare isj germania

Activităţile de formare s-au axat pe următoarele subiecte: promovarea ÎPT în comunitate cu scopul de a creşte numărul elevilor interesaţi de acest domeniu; instrumente de consiliere și orientare profesională şi metode utilizate în Germania; relaţia cu întreprinderile şi autorităţile locale având ca scop dezvoltarea ÎPT şi atragerea tinerilor în învățământul profesional și tehnic; utilizarea instrumentelor TIC în promovarea ÎPT.

Metodele utilizate în activitatea de formare au fost prezentări, vizite de studiu, ateliere de lucru, dezbateri. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile, iar tematica de studiu a fost în concordanță cu obiectivele proiectului. Temele abordate au fost: comunicarea; analiza potențialului viitorilor elevi VET; asistență inițială pentru orientarea în carieră; cum și când se comunică cu elevii și părinții lor și cine face aceste demersuri; promovarea profesiilor în era digitală; modalități pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei, dar și consilierea părinților lor; activitatea ”Zi deschisă/ târg de promovare a carierei”: Cum pot găsi companiile participante? Ce ar trebui să ofere companiile? Cum promovez activitatea? Cum organizez activitatea; digitizarea formării în învățământul profesional și tehnic; analiza pieței muncii; profilul de competență al formatorilor/ profesorilor VET în contextual evoluțiilor economice, sociale, ocupaționale și educaționale actuale; cerințele tehnice și modul în care sunt implementate în „sistemul dual” din Germania.

Evaluarea activității de învățare s-a făcut atât pe parcursul desfășurării cursurilor, prin activități practice, cât și prin completarea unui chestionar de evaluare. La finalul celor cinci zile de curs, profesorii participanţi au primit două certificate: Europass Mobility şi Certificatul de participare.

Tot în cadrul acestui proiect, dar în intervalul 12-17 noiembrie 2018, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba: inspector școlar general prof. Marcela Eugenia Dărămuș, inspector școlar prof. Delia Gheorghiță, inspector școlar prof. Ramona Cucea și inspector școlar prof. Codruța Lodroman au luat parte la o activitate de formare tip ”short-term joint staff training events”, din cadrul Proiectului Erasmus+ KA2 VET ”TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET”, organizată la Umbria Training Center – Italia pe tema tehnici de marketing pentru promovarea învățământului profesional și tehnic.

Prin intermediul temelor dezvoltate (promovarea EFP în comunitate pentru creșterea numărului de elevi interesați în acest domeniu, instrumentele și metodele de consiliere vocațională utilizate, relațiile cu întreprinderile și autoritățile locale pentru dezvoltarea VET și atragerea tinerilor pentru a învăța aceste profesii, utilizarea TIC în promovarea educației vocaționale) activitatea de învățare a contribuit la realizarea obiectivelor și a rezultatelor (Planul de acțiune și Ghidul Proiectului).

Activitățile de formare au vizat aspecte importante privind dezvoltarea și promovarea educației vocaționale (VET). Învățând despre strategiile de promovare a VET, participanții și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la abilitățile și know-how-ul de a face educația tehnică și profesională mai atrăgătoare pentru tineri, transmite IȘJ Alba.

Schimbul de bune practici a avut loc in situ, organizatorii au oferit expertiză, locuri de muncă, precum și excursii de formare, astfel încât participanții să dobândească cunoștințe despre cum să adopte și să adapteze diferite strategii de marketing în cadrul organizațiilor și comunităților lor.

Proiectele derulate de Inspectoratul Școlar Județean Alba pun în valoare, prin activitățile de diseminare derulate, schimbul de bune practici, propunând să dezvolte rezultate inovatoare.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. ab2000

  vineri, 15.03.2019 la 18:24

  Daca pozele sunt de la aceasta intrunire, cum se face ca si personal de la Consiliul Judetean a participat.

 2. pilu

  sâmbătă, 16.03.2019 la 13:48

  Ca si pricepe Daramusa ceva ! Mai trebuie sa priceapa si Abramburica, dar ea e batrana si depasita. Vai de el invatamant.

 3. pilu

  duminică, 17.03.2019 la 19:10

  Alo ! Sunteti pe receptie ? Cat va ia sa publicati textul ? Iar va faceti ca ploua.Nu prea convine cuiva comentariul ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident la Cisteiu de Mureș. O persoană a rămas încarcerată după ce s-a răsturnat cu mașina

Publicat

Detașamentul de pompieri Aiud în cooperare cu SAJ Ocna Mureș intervin cu o autospecială și o ambulanță la un accident rutier cu un autoturism răsturnat pe raza localității Cisteiu de Mureș.  O victimă încarcerată. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

PROGRAMUL OFICIAL al vizitei Papei Francisc în România. Cât va sta la Blaj și care este programul zilei de 2 iunie

Publicat

p

Programul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România a fost făcut public de Administrația Prezidențială. Sfântul Părinte se va afla la la Blaj în data de 2 iunie, duminică. Acesta va sosi pe Câmpia Libertății în jurul orei 10,30 și va oficia Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici. Va ține apoi o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZULTATE Simulare EVALUARE Naţională 2019 în ALBA: Aproape 60% dintre elevi nu au luat 5 la Matematică. 2 medii de 10

Publicat

educatie

Inspectoratul Școlar Județean Alba a centralizat rezultatele înregistrate la sesiunea de Simulare a examenului de Evaluare Naţională 2019. Testările au fost organizate pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, iar în premieră, în acest an, au luat parte şi elevi din clasele a VII-a. Au participat la toate probele 2695 de elevi de clasa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LISTA oficială a PSD pentru alegerile Europarlamentare. Reprezentantul județului Alba, Victor Negrescu, pe loc eligibil

Publicat

negrescu

PSD a anunțat astăzi lista candidaților la alegerile Europarlamentare din acest an. Județul Alba are un reprezentant pe locurile elegibile: este vorba despre Victor Negrescu, europarlamentar în acest mandat și fost ministru. Negrescu este foarte apropiat de organizația județeană a acestui partid. Acesta este pe locul 9 al listei, având, potrivit sondajelor, toate șansele să […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate