Actualitate
FOTO: Inspectori IȘJ Alba, specializați în Germania și Italia, pentru promovarea învățământului profesional
Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Alba au participat recent la sesiuni de schimb de experiență și formare în Germania și Italia. Obiectivul activităților a fost creşterea atractivității învățământului profesional și tehnic pentru elevi și părinţi.
În perioada 5-10 februarie, o delegație IȘJ Alba, formată din inspector școlar general adjunct, prof. Monalisa Borza, inspector școlar pentru proiecte educaționale, Laura Staicu și inspector școlar pentru proiecte educative, Codruța Lodroman, s-a deplasat în Germania, pentru a participa la programul de formare tip ”short-term joint staff training events”, din cadrul Proiectului Erasmus+ KA2 VET „TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET”, organizat la Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk – Germania.
Tema programului de formare a fost „Tehnici de consiliere și orientare în carieră”.
În acest proiect, Inspectoratul Școlar Județean Alba, prin inspector școlar general, prof. Marcela Dărămuș, este coordonator, având ca parteneri Consiliul Județean Alba, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj și patru organizații de formare profesională din Germania și Italia.
Obiectivul general al proiectului a fost creşterea atractivității învățământului profesional și tehnic pentru elevi și părinţi. Activitatea a fost organizată de către Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk, Pritzwalk, Germania, partener în proiect și s-a adresat persoanelor responsabile cu promovarea imaginii școlii și a învățământului profesional și tehnic (ÎPT).
Activităţile de formare s-au axat pe următoarele subiecte: promovarea ÎPT în comunitate cu scopul de a creşte numărul elevilor interesaţi de acest domeniu; instrumente de consiliere și orientare profesională şi metode utilizate în Germania; relaţia cu întreprinderile şi autorităţile locale având ca scop dezvoltarea ÎPT şi atragerea tinerilor în învățământul profesional și tehnic; utilizarea instrumentelor TIC în promovarea ÎPT.
Metodele utilizate în activitatea de formare au fost prezentări, vizite de studiu, ateliere de lucru, dezbateri. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile, iar tematica de studiu a fost în concordanță cu obiectivele proiectului. Temele abordate au fost: comunicarea; analiza potențialului viitorilor elevi VET; asistență inițială pentru orientarea în carieră; cum și când se comunică cu elevii și părinții lor și cine face aceste demersuri; promovarea profesiilor în era digitală; modalități pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei, dar și consilierea părinților lor; activitatea ”Zi deschisă/ târg de promovare a carierei”: Cum pot găsi companiile participante? Ce ar trebui să ofere companiile? Cum promovez activitatea? Cum organizez activitatea; digitizarea formării în învățământul profesional și tehnic; analiza pieței muncii; profilul de competență al formatorilor/ profesorilor VET în contextual evoluțiilor economice, sociale, ocupaționale și educaționale actuale; cerințele tehnice și modul în care sunt implementate în „sistemul dual” din Germania.
Evaluarea activității de învățare s-a făcut atât pe parcursul desfășurării cursurilor, prin activități practice, cât și prin completarea unui chestionar de evaluare. La finalul celor cinci zile de curs, profesorii participanţi au primit două certificate: Europass Mobility şi Certificatul de participare.
Tot în cadrul acestui proiect, dar în intervalul 12-17 noiembrie 2018, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba: inspector școlar general prof. Marcela Eugenia Dărămuș, inspector școlar prof. Delia Gheorghiță, inspector școlar prof. Ramona Cucea și inspector școlar prof. Codruța Lodroman au luat parte la o activitate de formare tip ”short-term joint staff training events”, din cadrul Proiectului Erasmus+ KA2 VET ”TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET”, organizată la Umbria Training Center – Italia pe tema tehnici de marketing pentru promovarea învățământului profesional și tehnic.
Prin intermediul temelor dezvoltate (promovarea EFP în comunitate pentru creșterea numărului de elevi interesați în acest domeniu, instrumentele și metodele de consiliere vocațională utilizate, relațiile cu întreprinderile și autoritățile locale pentru dezvoltarea VET și atragerea tinerilor pentru a învăța aceste profesii, utilizarea TIC în promovarea educației vocaționale) activitatea de învățare a contribuit la realizarea obiectivelor și a rezultatelor (Planul de acțiune și Ghidul Proiectului).
Activitățile de formare au vizat aspecte importante privind dezvoltarea și promovarea educației vocaționale (VET). Învățând despre strategiile de promovare a VET, participanții și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la abilitățile și know-how-ul de a face educația tehnică și profesională mai atrăgătoare pentru tineri, transmite IȘJ Alba.
Schimbul de bune practici a avut loc in situ, organizatorii au oferit expertiză, locuri de muncă, precum și excursii de formare, astfel încât participanții să dobândească cunoștințe despre cum să adopte și să adapteze diferite strategii de marketing în cadrul organizațiilor și comunităților lor.
Proiectele derulate de Inspectoratul Școlar Județean Alba pun în valoare, prin activitățile de diseminare derulate, schimbul de bune practici, propunând să dezvolte rezultate inovatoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ab2000
vineri, 15.03.2019 at 18:24
Daca pozele sunt de la aceasta intrunire, cum se face ca si personal de la Consiliul Judetean a participat.
pilu
sâmbătă, 16.03.2019 at 13:48
Ca si pricepe Daramusa ceva ! Mai trebuie sa priceapa si Abramburica, dar ea e batrana si depasita. Vai de el invatamant.
pilu
duminică, 17.03.2019 at 19:10
Alo ! Sunteti pe receptie ? Cat va ia sa publicati textul ? Iar va faceti ca ploua.Nu prea convine cuiva comentariul ?