Aiud
FOTO: Medalii pentru elevi de la Colegiul ”Titu Maiorescu” Aiud, la concursul național de fizică din tabăra de la Vatra Dornei
Patru elevi de la Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud au obținut medalii la Concursul Național de Fizică ”Marin Dacian Bica”. Acesta s-a desfășurat în cadrul Taberei Naționale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, în perioaa 3-7 ianuarie, la Vatra Dornei.
Pentru prima dată participanți la concurs, elevii au obținut următoarele medalii:
- Maria Moldovan (cls. a X-a B, profil matematică-informatică): Medalia de aur
- Andrei Suciu (cls. a VII-a): medalia de argint
- George Raul Gruiță-Avram (cls. a VI-a): medalia de bronz
La Concursul de Astronomie “Vintilă Șiadbey”, Alexandru Suciu (clasa a IV-a) a obținut mențiune.
Medaliile au fost acordate de Societatea Științifică ”Cygnus”.
Etapele concursurilor
Concursurile au cuprins următoarele etape:
- susținerea unei teze scrise la Fizică (3 ore), Astronomie (2 ore) – categoria prejuniori
- prezentarea unui referat științific (pregătit de acasă)
- prezentare de imagini/ picturi/fotografii/desene și susținerea pasiunii pentru disciplina aleasă
Tabăra Națională de Astronomie și Astrofizică ”Marin Dacian Bica”. Diplomă de excelență
Concursurile s-au desfășurat în cadrul Taberei Naționale de Fizică, Astronomie și Astrofizică ”Marin Dacian Bica”, ediția a XI-a, la Vatra Dornei, în perioada 3-7 ianuarie.
Evenimentul a fost organizat de:
- Inspectoratul Școlar Județean Suceava
- Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
- Societatea Ştiinţifică „Cygnus”- centrul UNESCO
- în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Școala Gimnazială ”George Voevidca” și Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.
Cei patru elevi de la Colegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud, pasionați de fizică și spațiul cosmic, au participat la activitățile taberei. Au fost însoțiți și coordonați voluntar de prof. fizică Ramona Humeniuc.
La tabără au participat circa 350 elevi din țară. S-au desfășurat sesiuni de pregătire pe clase, pentru disciplina Fizică și, pe ateliere, pentru secțiunea Astronomie și Astrofizică, în funcție de vârsta și pregătirea elevilor. Scopul taberei a fost de a organiza cursuri de Fizică, Astronomie și Astrofizică, atât pentru inițiere, cât și pentru performanță, transmite profesoara Humeniuc. Au fost organizate și proiecți de planetarium sau observații astronomice cu ajutorul lunetelor și telescoapelor performante.
Profesoara Ramona Humeniuc a activat în cadrul taberei ca evaluator și mentor, la solicitarea IȘJ Suceava. Aceasta a primit diplomă de excelență pentru merite deosebite în realizarea și susținerea unei lucrări științifice în cadrul secțiunii “Referate și comunicări științifice pentru profesori și mentori”.
Activități pentru elevi
Elevii au avut parte, în cadrul taberei, și de activități de relaxare, cu program artistic, activități sportive (săniuș, schi, patina), drumeţii, excursii. Aeștia au vizitat zona Dorna Arini și Parcul Național Călimani (arie protejată din România).
De asemenea, au văzut Muzeul Arta Lemnului (are singura colecție etnografică din România dedicată exclusive culturii și civilizației lemnului).
Au vizitat și Colegiul “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc (cel mai mare colegiu silvic din România; în 2024 a apărut îndocumentarul ”Romania unfolds – Educație de calitate” ca un model de educație incluzivă, echitabilă și actuală).
Tabăra Națională de Fizică, Astronomie și Astrofizică ”Marin Dacian Bica” este cuprinsă în calendarul activităţilor Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. A fost organizată sub egida Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News