Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: „Nuanțări pertinente ale educației interculturale” la Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj, de Ziua Mondială a Educației

Publicat

 

Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Național „I. M. Clain” din Blaj au sărbătorit în data de 4 octombrie 2019 Ziua Internațională a Educației printr-o serie de activități integrate în cadrul Proiectului „Nuanțări pertinente ale educației interculturale”. Această zi importantă a fost marcată la prestigiosul colegiu blăjean printr-o manifestare amplă, organizată în sala festivă, la care au participat numeroși elevi și profesori.

Printre invitați s-au aflat: prof. univ. dr. Ion Buzași, insp. școlar Codruța Lodroman, viceprimarul mun. Blaj, prof. Lucia Mureșan, regizor Anca Berlogea-Boariu, jurnalist și scriitor Ion Moldovan, prof. dr. Angela Groza și directorii școlilor din Blaj: prof. Angela Moșneag de la Liceul Teologic Gr.-Catolic „Sf. Vasile cel Mare”, prof. Ioan Lațiu – Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” și prof. Ioan Marcu – Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea”.

„Societatea actuală, societate a competiției și a competenței, are nevoie de oameni care să se remarce prin ceea ce știu și ce pot face, oameni care și-au valorificat înclinațiile și, prin exercițiu sistematic, le-au transformat în aptitudini și calități. În aceste condiții, educaţiei îi revine un rol esenţial în dezvoltarea societății contemporane, importanţa actului educaţional fiind demonstrată în orice moment şi în orice domeniu al vieţii sociale şi personale. Cu siguranță, felul în care va arăta societatea viitorului depinde în mare măsură de eficiența și calitatea reformei educaționale actuale. Caracterul prospectiv al fenomenului educațional presupune astfel existența unei duble acțiuni de modelare: a educației de către societate și a societății prin educație.

 

Cuvântul de deschidere i-a revenit directorului prof. Ioan Tomoiagă, care a evidențiat însemnătatea Zilei Educație, punctând două evenimente importante pentru Școlile Blajului. Acesta a menționat că în anul 2019 se împlinesc 90 de ani de la înființarea Institutului Recunoștinței, actuala clădire a colegiului blăjean și 265 de ani de la deschiderea primelor școli sistematice românești din Transilvania. Apoi insp. școlar, prof. Codruța Lodroman a prezentat mesajul din partea ISJ Alba, al Inspectorului Școlar General, prof Eugenia Marcela Dărămuș, accentuând rolul fundamental al cadrelor didactice și al elevilor în dezvoltarea societății. „Conducerea ISJ Alba salută rezultatele profesorilor și elevilor din județul Alba și apreciază dăruirea, implicarea și eforturile pe care dascălii și le asumă, devenind îndrumători devotați ai elevilor pe drumul cunoașterii.” Prof. Lucia Mureșan a transmis din partea Primăriei Mun. Blaj, cuvântul primarului, ec. Gheorghe Valentin Rotar, asigurând o bună colaborare între instituții în vederea realizării unui învățământ de calitate.

Proiectul de activitate extracurriculară, coordonat de director adj. prof. Iulia Tarko s-a desfășurat pe două secțiuni, una de comunicări științifice și programul artistic, susținut de elevi ai colegiului. La prima secțiune prof. dr. Angela Groza a susținut o comunicare interesantă cu tema „Educația – factor activ în formarea tinerilor pentru viață”. Prof. univ. dr. Ion Buzași a prezentat importanța Școlilor Blajului în formarea unor personalități ale culturii și literaturii române. Acesta a afirmat că școala rămâne principalul factor de educație, pentru că școala are două componente importante: instrucția și educația. Rolul școlii este nu numai de a transmite o serie de informații din diferite domenii, ci, în primul rând, de a modela caractere, iar omul ca să fie bun, să se înțeleagă unul pe altul, are nevoie de educație creștină. Regizoarea Anca Berlogea-Boariu a apelat la un mijloc inedit de educare prin intermediul proiectului ,,Blaj într-un minut”. Jurnalistul Ion Moldovan a prezentat rolul dascălului în societate, iar prof. Romanța Ghiță a ilustrat importanța Educației STEM, prin implicarea cu Echipa de robotică a Colegiului Național „I. M. Clain” – RUBIX, în proiectul BRD FIRST Tech Challenge. Mentorul echipei de robotică a surprins în cadrul prezentării Power Point munca depusă cu dăruire și talent de elevii școlii care s-au calificat la Campionatul Național de Robotică.

La această manifestare au contribuit și elevii din ciclul primar care au realizat o expoziție de pictură, cu titlul: „Școala te luminează”. Grupul de majorete „Steluțe”, coord. de prof. înv. primar Neli Benchea a avut o prestație deosebită, stârnind un ropot de aplauze.

Ansamblul coral al colegiului, coordonat și dirijat de prof. Alexandra Băcilă, a interpretat cu această ocazie piese din repertoriul românesc: ,,Dăscălița”, de Tiberiu Ceia, „Doamne, ocroteşte-i pe români”, „Bădiță de pe Târnavă”, reuşind să transmită puternice sentimente celor prezenți. Momentul de muzică instrumentală a fost susținut la chitară de elevul: Țetcu Rareș (VIII B). Programul artistic s-a încheiat într-o atmosferă umoristică, prin sceneta „Un elev de școală veche”, în care au interpretat elevii Szekeli Ștefania și Todea Emanuel, cl. a VI-a A, coordonați de prof. dr. Claudia Oancea-Raica. La finalul manifestării au fost acordate diplome de excelență invitaților.

Dorim să transmitem un sincer „La mulți ani!” tuturor cadrelor didactice, adevărați deschizători de drumuri și de idealuri, care au oferit generațiilor de elevi lumina științei și încrederea în educație”, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. Claudia Oancea-Raica.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate