Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Operații pe creier în Neolitic, practici magico-religioase, leacuri antice și moderne, prezentate într-o expoziție la Muzeul Unirii


Publicat

Cea mai veche operație pe creier efectuată în epoca neolitică și descoperită pe teritoriul județului Alba, ritualurile magico-religioase practicate de marii preoți daci cu plante halucinogene, instrumente medicale antice, rețete romane pentru diverse boli, primele atestări ale unei farmacii, atelier stomatologic în județul Alba sau interesul preoților în starea de sănătate a populației sunt elementele principală care compun expoziția „Sub zodia tămăduirii”, o sinteză a două milenii de medicină pe teritoriul județului Alba, vernisată miercuri la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția „Sub zodia tămăduirii” a fost prezentată de către directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, muzeograful Gabriela Mircea și cercetătoarea Ioana Rustoiu. Aceasta conține elemente din cele mai veci timpuri (mileniul 3 î. Hr.) până în perioada postbelică.

Craniu cu trepanație din anii 2700 î. Hr, descoperit la Livezile

Într-unul dintre cuburile expoziției este prezentat un craniu cu trepanație de la Livezile, din perioada 2700 – 2500 î. Hr. Cea mai veche operație pe creier efectuată în neolitic și descoperită în județul Alba a fost făcută cu o lamă de silex și are o lungime de aproape 11 cm. În urma analizelor s-a descoperit că pacientul a supraviețuit cel puțin un an după intervenție. Operația s-a făcut sub anestezie, cu plante halucinogene.

Practici magico-religioase la daci

Dacii cunoșteau foarte bine plantele medicinale și puterilor lor. Cel mai mare preot îi introducea pe discipoli în tainele medicinei. La sfârșitul secolului I d. Hr. apar și medicii romani. Din expoziție fac parte truse de instrumente chirurgicale descoperite la Sarmisegetuza și la Piatra Craivei și recipiente în formă de bulb de mac pentru prepararea substanțelor potrivite pentru inducerea în stări de transă pentru cei care sufereau intervenții chirurgicale, a povestit Gabriel Rustoiu.

Medicină în epoca romană în Alba

În epoca romană, medicina se practica în tempele dedicate lui Esculap și Higiei. Un astfel de templu cu inscripții realizate de medici a fost descoperit în zona Cetății. „Avem și o ștampilă a unui medic oculist, în care sunt descrise patru rețete de picături pentru ochi, pentru diferite stadii de conjuctivită. Instrumentele medicale din această perioadă sunt mult mai ample, avem bisturie, spatule, ace, biberoane de sticlă pentru bebelușii care nu mai puteau fi alăptați la sân”, a mai spus Rustoiu.

Prima farmacie din Alba exista la jumătatea secolului al XVII-lea

Potrivit muzeografului Gabriela Mircea, prima farmacie din județul Alba este cunoscută de la jumătatea secolului al XVII-lea, însă, oficial, documentele atestă existența unei farmacii un secol mai târziu: „Avem atestări de medici foarte, foarte vechi în județul Alba. Ei erau certificați în Transilvania cu numele de physicus. Este puțin probabil ca Alba Iulia, mai ales după ce a fost capitală, să nu fi avut numeroși medici locali și chiar farmacii. Se știe că o farmacie a existat în timpul lui Gheorghe Racozi II, la jumătatea secolului al XVII-lea, dar la jumătatea secolului al XVIII-lea, este atestată documentar prima farmacie din Alba Iulia, în 1751-1752”.

Prima farmacistă, la Teiuș. Primele stomatoloage, la Abrud

„Printr-o cercetare dificilă făcută în teren, a fost reconstituit istoricul farmaciei contemporane din Teiuș și destinul plin de încercări al vieții farmacistei Victoria Mitrea, născută Neagoe, din celebra familie Neagoe de Stremț.

Din arhiva Valentinei Achim din Alba Iulia, am reușit să reconstituim ceva din destinul primei femei stomatolog activă în Abrud, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Vilma Pap. Fiica ei, Iudita, fost tehnician dentar, a devenit celebră înainte de 1918, având un cult pentru Avram Iancu și a refuzat să cânte imnul oficial al vremii respective, condiționând de cântarea unei melodii de-a lui Iancu, motiv pentru care a fost exmatriculată din toate școlile din județ. Lucra împreună cu mama ei în atelierul stomatologic din Abrud. S-a căsătorit cu Traian Achim, profesor la Liceul Mihai Viteazul din Alba Iulia. În expoziție este prezentat și un desen realizat de Traian Achim”, a povestit Gabriela Mircea.

Medicina și Biserica: Era nevoie de credincioși sănătoși care să poată munci să-și plătească daniile

În acea perioadă, Biserica avea un interes direct în sănătatea populației: era nevoie de credincioși puternici, care să muncească pentru a-și plăti dările. „Preoților li se cerea să anunțe epidemiile, să controleze sănătatea credincioșilor, dintr-o rațiune clară și de înțeles pentru acea vreme: trebuia să aibă credincioși sănătoși, care să poată munci pentru ei. În cazul în care izbucnea o epidemie lipicioasă, ei erau obligați să verifice starea copiilor la clasă, să anunțe medicul dacă li se părea ceva suspect. Se verifica curățenia, dacă erau sălile aerisite, dacă învățătorul era sănătos. Au fost cazuri de învățători tuberculoși, care au fost dați afară din învățământ, pentru că îmbolnăveau copiii”, a spus Ioana Rustoiu.

Părinți îndemnați de preoți să își ducă pruncii la medic, la „bubat”

Preoții îi trimiteau pe părinți cu copiii vaccinare, care se numea atunci la „altuit”, sau la „bubat”. În registrele de stare civilă apare și o rubrică în care se trecea dacă pruncul a fost „altuit” sau nu. Mortalitatea infantilă fiind foarte ridicată, preotul trebuia să îi convingă pe părinți să își vaccineze copiii. Tot preoții îi convingeau pe credincioși să meargă la medic sau să apeleze la moașe calificate”, a mai povestit Ioana Rustoiu.

Raport ginecologic din 1882, necesar în procesul de divorț

Din expoziție face parte și Raportul unui medic arhidiecezan de la Blaj, realizat în urma unui control ginecologic efectuat asupra unei femei pe nume Amalia Grama în 8 februarie 1882, ale cărui rezultate constau în desfășurarea procesului de divorț. Soții acuzau femeile de tot felul de defecte pentru a avea motiv de divorț și atunci ele erau controlate de medici, de cele mai multe ori femei. În cazul în care soțul insinua, la divorț, că ea „nu e femeie”, medicul întocmea acest raport, și se decidea dacă se putea continua căsnicia sau nu.

Săptămâna igienei în anii 1940

Pentru că foarte multe boli erau cauzate de lipsa de igienă, se organiza, în colaborare cu preoții, Săptămâna Igienei. Preotul era parte din echipa medicală și avea rolul de a merge din casă în casă pentru a verifica dacă este curat, dacă oamenii și-au spălat rufele, etc. Săptămâna Igienei este atestată și în ziare ca fiind un succes, iar la un moment dat, se organiza în fiecare lună. Româncele erau acuzate că nu știu să gătească, să combine alimentele, se găseau tot felul de acuze pentru îmbolnăvirea populației.

Reclame în ziare, la medicamente bune la toate bolile

După ce biserica a pierdut din influență în domeniul medicinei, acest domeniu a fost preluat cu forță, de ziare. Reclame la cabinete medicale, anunțuri despre „bubat”, rețete la tot felul de boli, știri medicale, sunt doar câteva dintre informațiile ce se făceau publice prin presă. „Se făceau reclame la medicamente bune la toate bolile, medicamente care vindecau durerile de dinți, de spate, tot felul de alte boli. Reclama era la același medicament, se schimbau doar indicațiile terapeutice”, a spus Ioana Rustoiu.

Între popular și științific, medicina ocupa un loc special în ziarele vremii. Pentru că leacurile băbești erau mult mai populare decât cele ale medicinei tradiționale, ziarele au început să publice rețete bazate pe plante medicinale, atestate de profesorii de biologie. Se scria despre sinucideri, nașteri ciudate, medicamente.

Expoziția „Sub zodia tămăduirii” a fost realizată la inițiativa soților Gabriel și Ioana Rustoiu și reprezintă o premieră de cercetare în zonă. Aceasta poate fi vizitată gratuit până în data de 31 ianuarie 2014.

Vedeți mai jos câteva fotografii:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  BLAJ

  FOTO: Incendiu la o gospodărie din Feisa: o șură de 200 de metri pătrați s-a făcut scrum. Intervenție a pompierilor din Blaj

  Publicat

  Pompierii din Blaj au intervenit vineri spre sâmbătă noaptea pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din Feisa. 

  ”Arde generalizat o șură, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați.

  La momentul de față se lucrează la limitarea incendiului din cauză că există posibilitatea de extindere la casă” au transmis reprezentanții ISU Alba, în jurul orei 2,00.

  La fața locului au fost trimise mai multe mașini de intervenție.

  Sursă informații și foto: ISU ALBA

  În actualizare

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EDUCAȚIE

  CINCI grădinițe și un liceu din ALBA, în scenariul roșu. LISTA CJSU cu activitatea în unitățile de învățământ din județ

  Publicat

  Cinci grădinițe și un liceu din Alba sunt în scenariul roșu, adică activități doar online, potrivit celei mai recente decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU)  Alba.

  Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Dealul Lămășoi (comuna Albac), Grădinița cu Program Normal Tibru (comuna Cricău), Grădinița cu Program Normal Galtiu (comuna Sântimbru), Grădinița cu Program Normal Oiejdea (comuna Galda de Jos), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 13 Alba Iulia, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia – care vor avea doar activități online în perioada 21-25 septembrie, fiind în scenariul 3 (roșu), fără activitate în sedii.

  Vezi și TOP localități în Alba după incidența cazurilor de COVID în ultimele 14 zile. LISTA prezentată de Direcția de Sănătate Publică

  Unitățile din scenariul doi (galben, hibrid), vor avea participarea zilnică (față-în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

  IȘJ Alba a transmis Hotărârea nr. 27 a CJSU Alba cu privire la scenariile de funcționare a școlilor pentru săptămâna 21-25 septembrie în județ.

  ALBA IULIA – rata incidenței COVID-19 de 2,22 unități în scenariul 3 (roșu/online), 17 unități în scenariul 2 (galben/hibrid)

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia – 3

  Grădinița cu Program Prelungit Nr. 13 Alba Iulia – 3

  Colegiul Național „Horea Closca și Crișan” Alba Iulia – 2

  Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 2

  Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia – 2

  Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia – 2

  Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – 2

  Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia – 2

  Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia – 2

  Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia – 2

  Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – 2

  Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia – 2

  Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia – 2

  Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia – 2

  Școala Postliceală „Henri Coandă” Alba Iulia – 2

  Școala Postliceală Sanitară Alba Iulia – 2

  Grădinița cu Program Prelungit „Scufita Roșie” Alba Iulia – 2

  Grădinița cu Program Prelungit Step By Step Nr. 12 Alba Iulia – 2

  Grădinița cu Program Prelungit Nr.16 Alba Iulia – 2 (nou)

  Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia – 1

  Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia – 1

  Liceul Teoretic „Sfântul Iosif” Alba Iulia – 1

  Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Alba Iulia – 1

  Grădinița cu Program Normal „Emanuel” Alba Iulia – 1

  Grădinița cu Program Normal „Licurici” Alba Iulia – 1

  Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunata” Alba Iulia – 1

  Grădinița cu Program Prelungit Nr. 11 Alba Iulia – 1

  Gradinita „Lumea Strumfilor” Alba Iulia – 1

  Școala Postliceală de Afaceri Alba Iulia – 1

  Școala Postliceală FEG Alba Iulia – 1

  AIUD – rata incidenței COVID-19 de 0,28 – 3 unități scenariu hibrid (2)

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul Tehnologic Aiud – 2

  Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud – 2

  Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud – 2

  Colegiul Național „Bethlen Gabor” Aiud – 1

  Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud – 1

  Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Aiud – 1

  Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pasi” Aiud – 1

  BLAJ – rata incidenței COVID-19 de 0,63 – o unitate în scenariu hibrid (2)

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfantul Vasile Cel Mare” Blaj – 2

  Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj – 1

  Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” Blaj – 1

  Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” Blaj – 1

  Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj – 1

  Școala Gimnazială „Toma Cocisiu” Blaj – 1

  Școala Postliceala Sanitară Blaj – 1

  CUGIR – rata incidenței COVID-19 de 0,31 – o unitate în scenariul hibrid (2)

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – 2

  Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir – 1

  Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir – 1

  Școala Gimnazială ” Iosif Pervain” Cugir – 1

  Școala Gimnazială Nr.3 Cugir – 1

  Școala Postliceala „Med-Farm Speranta” Cugir – 1

  CÂMPENI – rata incidenței COVID-19 de 0,54 -2  unități scenariu hibrid (2)

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni – 2

  Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” Câmpeni -2

  Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni – 1

  Școala Gimnazială Câmpeni – 1

  Școala Postliceala „Henri Coanda” Câmpeni – 1

  ABRUD

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud – scenariul 1

  Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud – scenariul 1

  BAIA de ARIEȘ – rata incidenței COVID-19 de 0,26

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – 1

  OCNA MUREȘ – rata incidenței COVID-19 de 0,07 – 2 unități în scenariu hibrid (2)

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș – 2

  Școala Postliceală „Med Farm Speranța” Ocna Mureș – 2

  Gradinita Adventistă cu Program Prelungit „Emanuel” Ocna Mureș – 1

  Liceul Tehnologic Ocna Mureș – 1

  Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș – 1

  ZLATNA – rată incidență COVID de 0.76

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna -2

  SEBEȘ – toate unitățile în scenariu verde

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeş – 1

  Gradinita „Heidi” Sebeş – 1

  Gradinita „Sfantul Nicolae” Sebeş – 1

  Liceul cu Program Sportiv ” Florin Fleseriu” Sebeş – 1

  Liceul German Sebeş – 1

  Liceul Tehnologic Sebeş – 1

  Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş – 1

  Școala Gimnazială Nr. 2 Sebeş – 1

  Școala Postliceala ”Henri Coandă” Sebeş – 1

  Școala Gimnazială Petresti-Sebeș – 1

  TEIUȘ – rata incidenței COVID 1,1

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Scenariu

  Liceul Teoretic Teiuş – 2

  Mediul rural

  Unitatea de Învățământ / Localitate / Rata incidenței COVID / Scenariu

  Școala Gimnazială Ciugud (1.28) – 2

  Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud – 2

  Școala Gimnazială Mirăslău- 0- 2

  Școala Gimnazială „Simion Barnutiu” Tiur Blaj – 2

  Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vinţu de Jos- 0.55- 2

  Școala Gimnazială Şona- 0 – 2

  Liceul Tehnologic „Țara Motilor” Albac – 1.49- 1

  Școala Gimnazială Almaşu Mare – 1

  Liceul Tehnologic de Turism și Alimentatie Arieşeni- 1

  Școala Gimnazială „Avram Iancu” Avram Iancu- 1

  Școala Gimnazială Berghin – 1

  Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra – 0.22- 1

  Școala Gimnazială Blandiana – 1

  Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu” Bucerdea Grânoasă – 1

  Școala Gimnazială „Ion Agarbiceanu” Bucium – 0.7- 1

  Școala Gimnazială Câlnic – 1

  Școala Gimnazială „Ion Agarbiceanu” Cenade – 1

  Școala Gimnazială „Aron Cotrus” Cergău Mare – 1

  Școala Gimnazială „Stefan Cel Mare” Cetatea de Baltă – 0.32- 1

  Școala Gimnazială Ciuruleasa – 1

  Școala Gimnazială Crăciunelu de Jos- 1

  Școala Gimnazială „Decebal” Cricău- 3.95 – 1

  Școala Gimnazială „Septimiu Albini” Cut – 1

  Școala Gimnazială Daia Română – 1.93- 1

  Școala Gimnazială Doştat – 1

  Școala Gimnazială Drașov – Șpring – 0.4- 1

  Școala Gimnazială Fărău – 1

  Școala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos – 1.14- 1

  Școala Gimnazială Gârbova – 1.91- 2

  Școala Gimnazială „Emil Racoviță” Gârda de Sus – 0.64- 1

  Școala Gimnazială Hopârta – 1

  Școala Gimnazială „Horea” Horea – 1

  Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu – 0.14- 1

  Școala Gimnazială Întregalde – 1

  Liceul Tehnologic Jidvei – 1

  Școala Gimnazială Livezile – 1

  Școala Gimnazială Lopadea Nouă – 1

  Școala Gimnazială „Simion Lazar” Lunca Mureşului – 0.4- 1

  Școala Gimnazială „Dr. Petru Span” Lupşa – 1

  Școala Gimnazială Meteş – 1

  Școala Gimnazială „Ion Breazu” Mihalţ – 0.93- 1

  Școala Gimnazială Mogoş – 1

  Școala Gimnazială Noşlac – 1

  Școala Gimnazială Ocoliş – 1

  Școala Gimnazială Ohaba-  1

  Școala Gimnazială Pianu de Sus – 1

  Școala Gimnazială „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Beleiu” Poiana Vadului – 1

  Școala Gimnazială Ponor – 1

  Școala Gimnazială Poşaga de Jos- 0- 1

  Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădeşti – 0.78- 1

  Școala Gimnazială „Sebes Pal” Râmetea – 0.99- 1

  Școala Gimnazială Râmeţ – 1

  Școala Gimnazială Roşia de Secaş- 1

  Școala Gimnazială „Simion Balint” Roşia Montană- 1.09- 1

  Școala Gimnazială „Simion Pantea” Sălciua – 0.71- 1

  Școala Gimnazială „David Prodan” Săliştea – 0- 1

  Școala Gimnazială Săsciori – 0.16- 2

  Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel – 0.38- 1

  Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru – 1.69- 1

  Școala Gimnazială Scărişoara – 1

  Școala Gimnazială Sohodol – 0.59- 1

  Școala Gimnazială Stremţ – 0- 1

  Școala Gimnazială „Iosif Sârbu” Şibot – 1

  Școala Gimnazială Şugag- 0- 1

  Școala Gimnazială „Avram Iancu ” Unirea – 0.75- 1

  Școala Gimnazială Vadu Moţilo r- 1

  Școala Gimnazială „Ion Bianu” Valea Lungă – 0 – 1

  Școala Gimnazială Vidra – 1

   

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Se închide circulația pe Transalpina, în weekend, între Novaci și Rânca, pentru Campionatul Național de Viteză în Coastă

  Publicat

  Circulația rutieră pe Transalpina (DN67C) se închide, sâmbătă și duminică, între Novaci și Rânca, pentru a fi permisă desfășurarea concursului auto Transalpina Challenge, penultima etapă din cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă.

  ”Sâmbătă, 19 septembrie și duminică, 20 septembrie, se închide circulația rutieră pe Transalpina (DN67C) între Novaci și Rânca  (km 17+000 – km 22+000), în vederea desfășurării concursului de automobilism sportiv Transalpina Challenge Rânca 2020, astfel:

  În data de 19.09.2020, între orele: 08:00-18.00, cu deschidere între orele 13:00 – 14:00

  În data de 20.09.2020,  între orele: 08:00 – 17:00, cu deschidere între orele 12:30 -13:30

  Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360”, transmite CNAIR.

  La startul competiției auto s-au înscris 94 de concurenți, un număr record, potrivit Federației Române de Automobilism Sportiv.

  Runda a fost inclusă în ultimul moment în calendarul competițional, pentru a înlocui etapa de la Câmpulung.

  Etapa de pe Transalpina va fi comună cu runda din cadrul diviziei a doua a Campionatului Național de Viteză în Coastă 2, acolo unde sunt un total de 26 de participanți.

   

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EDUCAȚIE

  TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Monica Anisie: Cursurile vor fi continuate online

  Publicat

  Toate școlile își suspendă cursurile fizic timp de 3 zile, înainte și după alegeri, anunță ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit StirileProTV. Orele vor continua online, a precizat Anisie.

  Cursurile din instituțiile de învățământ, adică școli, grădinițe și licee vor fi suspendate vineri, 25 septembrie, luni 28 septembrie și marți, 29 septembrie.

  Prin închiderea școlilor, practic acestea vor funcționa la fel ca în scenariul roșu, cu toate cadrele didactice acasă, toți elevii acasă și cursuri desfășurate online.

  Urmează ca luni dimineață să fie stabilit dacă această măsură de supendare a cursurilor fizice va fi luată și pentru ziua de joi, 24 septembrie, a mai spus ministrul.

  Luni și marți cursurile fizic rămân suspendate pentru a se igieniza și dezinfecta toate sălile în care a avut loc procesul electoral.”

  Sursă: Edupedu.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate