Actualitate
FOTO-VIDEO: Peste 1000 de copii s-au prins într-o horă, de 1 iunie la Alba Iulia „Capitala Străjerilor Unirii”
Peste o mie de copii ocrotiţi în aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au devenit „Străjeri ai Unirii”, într-un proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia dedicat Anului Centenar. Proiect s-a finalizat pe 1 Iunie cu evenimentul intitulat „Ziua Copilului în culori” „1 iunie – Alba Iulia – Capitala Copiilor, Capitala Străjerilor Unirii” unde peste 1000 de copii îmrăcați în straie populare s-au prins într-o horă.
Prin acest eveniment, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a dosit să creeze un moment special în contextul Centenarului Marii Uniri. La eveniment au fost invitați și copii din școlile și parohiile din municipiul Alba Iulia, numărul total de participanți ridicându-se la aproape două mii de persoane.
În cadrul proiectului au fost „mobilizaţi” Străjerii Unirii prin instalarea unui steag tricolor în fiecare centru social/sală de clasă și s-a pus la dispoziția fiecărui grup de copii o banderolă cu inscripția „Străjerii Unirii”, care va fi anexată steagului. Din acel moment fiecare centru/clasă a devenit, metaforic, o „Cetate a Străjerilor Unirii”.
Pentru început copiii au participat la o slujbă de Te Deum oficiată în Catedrala Reîntregirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei care le-a pus apoi la suflet copiilor un cuvânt de învăţătură. Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit copiilor despre modele demne de urmat: sfinții români și elitele autohtone, a căror educație avea la bază credința și cultura, responsabilitatea și comuniunea.
,,Educația creștină și patriotică este necesară în familie, în școală și în Biserică. Părinții, profesorii și preoții au datoria să insufle copiilor și tinerilor imboldul de a fi credincioși și virtuoși, în mijlocul unei societăți secularizate și degradate. Dar, pe lângă credință și evlavie, este folositor să le sădim în suflete patriotismul luminat, fiindcă numai așa vor putea ei contribui efectiv la binele neamului nostru românesc.
Filosoful grec Epictet spunea: «Conducători ai cetății, nu vă îngrijiți de construirea cetății! Construiți mai întâi oameni și toate se vor rezolva de la sine». Înțelegem, deci, cât de importantă este formarea spiritual-morală și patriotic-cetățenească. O astfel de formare au avut sfinții români și elitele autohtone, a căror educație era bazată pe credință și cultură, pe responsabilitate și comuniune. Iată, dragi copii, modelele adevărate pe care trebuie să le urmați în acest veac al zeităților false” a spus în cuvântul său de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.
Copiii au pornit apoi într-o paradă prin fața Catedralei Reîntregirii până pe esplanada de lângă Poarta a IV-a a Cetăţii unde s-au prins într-o mare Horă a Străjerilor Unirii. Voluntarii au format harta României iar copiii și ceilalți participanți s-au așezat în jurul României, au cântat Imnul Străjerilor, creat pentru acest eveniment, au dansat Hora Străjerilor și au depus steaguri tricolore personalizate pe granița României. Copiii au rostit și un „jurământ” simbolic prin care au promis să păstreze „armele” și „virtuțile” creștine de Străjeri ai Unirii. Această activitate a fost acompaniată de Fanfara Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.
Timp de mai bine de o lună, copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale şi centrele educaţionale din judeţele Alba şi Mureş, care formează Eparhia de Alba Iulia, s-au pregătit să devină „Străjeri ai Unirii”. Astfel, sub coordonarea pedagogilor sau a profesorilor au participat la mai multe activități şi ateliere de lucru pentru dezvoltarea abilităților de viață în folosirea armelor Străjerilor Unirii, în legătură directă cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu” (Efeseni 6.11), pentru a ne întări „în Domnul şi întru puterea tăriei Lui” (Efeseni 6.10).
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia este o organizaţie non-guvernamentală a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, având 17 ani de experienţă şi câteva mii de beneficiari. Dintre aceştia peste o mie de beneficiari sunt copii ocrotiţi în case de tip familial, centre educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar. Asociaţia coordonează cea mai mare reţea socială din Patriarhia Română şi este model de bune practici în activitatea socială dar şi în zona educaţională prin centrele educaţionale de prevenire a abandonului şcolar. Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia este organizaţie de utilitate publică și membru fondator al Federației Filantropia. Centrele în care sunt beneficiari copii funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri precum Fundaţia HEKS Elveţia şi Fundaţia FAER Reghin.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News