Connect with us
Publicitate

Aiud

FOTO: POLUAREA cu ulei industrial pe râul Mureş. Un nou baraj va fi montat în judeţul Alba, zona Şibot

Publicat

Autorităţile din Alba, alertate de vineri de poluarea accidentală pe râul Mureş, provenită de termocentrala Iernut, au continuat şi sâmbătă mobilizarea în teren, pentru îndepărtarea uleiului industrial deversat în apă şi purtat de curenţi. Dimineaţa, o parte din „viitură” ajunsese în zona Teiuş – Căpud – Peţelca, iar la intrarea în judeţ erau semnalate deja alte pete de ulei în apă, pe suprafaţă mai mare, astfel încât a fost luată decizia de a fi montat un nou baraj cu materiale absorbante şi în zona Şibot – Blandiana.

Din datele ISU Alba, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă, dar autorităţile au alertat populaţia să nu folosească apa din râul Mureş, pentru alimentaţie sau igienă personală.

Absorbţia uleiului deversat se dovedeşte a fi o acţiune dificilă, având în vedere debitul mare al râului.

Sâmbătă după-amiaza, de la ISU Alba, erau mobilizaţi pe teren pentru această acţiune, 21 de ofiţeri şi subofiţeri, care operau cu şase autospeciale şi o barcă, la punctele: Ciumbrud (Aiud), Căpud (Teiuş), Şibot.

UPDATE: Precizări de la Romgaz:

“SNGN Romgaz SA informează că vineri, 13.04.2018, echipele specializate ale companiei au intervenit pentru etanșeizarea unei instalații e evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conținând cca. 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureș.

Compania subliniază că operațiunea de remediere a situației s-a realizat în prezența reprezentanților Gărzii de mediu Mureș, fiind închisă instalația respectivă şi utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situații. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureș.

Romgaz colaborează în continuare cu reprezentanții I.S.U. Mureș, ai Apelor Române şi ai Gărzii de Mediu Mureș pentru verificarea râului Mureș în aval.

O defecțiune a separatorului de ulei care etanșeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea Centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală. Cantitatea de ulei scursă accidental nu conține substanțe toxice pentru mediu (PCB – produși bifenili policlorurați), așa cum rezultă din fișele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut.

Conducerea Companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalațiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut şi va continua colaborarea cu autoritățile competente pentru prevenirea oricăror situații care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător”.

UPDATE1: Comunicatul ISU Alba:

“În contextul evenimentului produs pe râul Mureş, prefectul judeţului Alba, Dănuţ-Emil Hălălai, a convocat astăzi, 14 aprilie, începând cu ora 12.00, în şedinţă extraordinară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, pentru a stabili măsuri imediate.

Având în vedere dinamica evenimentului, s-au stabilit următoarele:

– instituţiile judeţene cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba vor continua măsurile stabilite anterior, până la remedierea situaţiei apărute

– s-a dispus realizarea celui de-al doilea baraj absorbant în zona localităţii Şibot, pentru preluarea parţială a petelor de ulei mineral; acesta este asigurat de către echipa de intervenţie comună formată din personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Administraţia Bazinală Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şibot

– forţele participante vor urmări şi vor monitoriza cursul de apă pe întreg teritoriul judeţului Alba, până la dispariţia petelor de ulei.

Conform Raportului operativ al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş şi fişei tehnice, produsul petrolier deversat nu este toxic, este ulei mineral şi astfel nu au fost afectate flora şi fauna acvatică, iar populaţia şi animalele din zonă nu sunt în pericol”.

Potrivit CJSU Alba, măsuri de intervenţie vor fi şi în judeţele Hunedoara şi Arad.

UPDATE 2: Comunicatul Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (ANAR) – s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.

„În data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K), pe râul Mureş, aval 100 m de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş. Cantitatea estimată este de circa o tonă. Personalul specializat AN ‘Apele Române’- ABA Mureş (GMPRA şi Inspecţia SGA Mureş) s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe. S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului”.

Potrivit sursei citate, poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de aproximativ 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş a instalat, în cursul nopţii, un baraj absorbant de 80 m lăţime, în zona localităţii Teiuş. În ceea ce priveşte barajul absorbant în aval la Şibot, în zona bacului, va avea o lăţime de 120 metri liniari.

Alt baraj, de 200 de metri liniari, va fi instalat în amonte de barajul Mintia, în zona captării. De asemenea, va fi instalat un baraj de 300 m liniari şi la Bătuţa, judeţul Arad, lângă Săvârşin.

Potrivit ANAR, pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureş (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în poziţie este dificilă.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat telefonic partea ungara – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral.

Reamintim că o poluare accidentală s-a produs vineri, pe râul Mureş, în zona termocentralei de la Iernut, în amonte de judeţul Alba. Potrivit ISU Mureş, a fost deversat, accidental, ulei de transformator.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Cristian Bratanovici, a declarat pentru Agerpres că vineri, în urma fisurării bazinului unui transformator de la Termocentrala Iernut, aparţinând SNGN Romgaz, în râul Mureş a ajuns aproximativ o tonă de ulei. Potrivit sursei citate, unitatea nu a anunţat incidentul, ce s-ar fi produs în intervalul orar 11.00-12.00, astfel că autorităţile au aflat mai târziu.

Citeşte şi FOTO: ALERTĂ pe râul Mureş. POLUARE cu ulei industrial. Desfășurare de forțe la Teiuș în așteptarea viiturii

În zona Iernut – Luduş au acţionat, încă de vineri după-amiaza, echipaje de la Detaşamentul Târgu Mureş, în colaborare cu Garda de Mediu şi reprezentanţi de la Gospodărirea Apelor. La Teiuș intervin în continuare echipaje din Alba de la ISU, SGA, Garda de Mediu, coordonați de prefectul de Alba.

Potrivit ISU Alba, în data de 13.04.2018, s-a constatat de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, la cca 100 m în aval de barajul industrial de captare apă, în dreptul localității Iernut, existența unui canal prin care se evacuau produse petroliere provenite de la Termocentrala Iernut. Reprezentanții unității declară că au executat lucrări de reparații. Peliculele și irizațiile de produse petroliere s-au întins pe cca 10 km lungime.

În jurul orei 22.27, unda de viitură a ajuns în dreptul localității Noșlac, situația fiind monitorizată permanent prin sprijinul Serviciului Voluntar Noșlac.

Sub coordonarea Prefectului Județului Alba Dănuț-Emil Hălălai, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba și a Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba – col. Cornel Oprișa, la ora 23.00 (vineri) se lucra pentru montarea cordoanelor plutitoare și a materialelor absorbante în dreptul localității Teiuș.

În jurul orei 3.00, barajul era deja amplasat în această locaţie.

Revenim cu amănunte:

Mai jos, imagini de la intervenţiile din judeţul Mureş – sursa: ISU Mureş.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate