Actualitate
FOTO|Raportul IPJ pe anul trecut, prezentat în faţa autorităţilor judeţene. Nicolae Căbulea: Anul 2014 va fi o adevărată provocare pentru poliţiştii din Alba
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au prezentat, miercuri, evaluarea rezultatelor obţinute în anul 2013, în prezenţa şefilor de servicii şi compartimente, ai poliţiilor municipale, orăşeneşti, rurale şi comunale. Au participat în calitate de invitaţi reprezentanţii CJ Alba, instanţelor, SRI, DIICOT, BCCO, SIPI, jandarmi şi alte servicii sau instituţii. A fost prezentată, în cifre, activitatea poliţiştilor, iar invitaţii au făcut aprecieri privind colaborarea cu aceştia.
Din analiza activităţii prezentate la şedinţa de miercuri, reiese că a crescut numărul infracţiunilor descoperite în flagrant şi că la Câmpeni au fost constatate cele mai multe infracţiuni în mediul rural. Faţă de anul trecut, sunt mai multe persoane cercetate pentru diferite fapte, numărul acestora fiind mai mare cu 14,3%, iar infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 43% din totalul celor constatate.
Poliţiştii de investigare a fraudelor organizat, printre altele, patru acţiuni de amploare pentru combaterea evaziunii fiscale, cu percheziţii în trei judeţe.
De asemenea, au fost deschise 10 dosare penale pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice. Vă prezentăm în continuare evaluarea activităţii IPJ, aşa cum a fost transmisă de reprezentanţii instituţiei:
Strategia de combatere a criminalităţii
În 2013, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe contracararea infracţionalităţii economico-financiare, pe reducerea infracţiunilor grave săvârşite contra persoanei, precum şi asupra activităţii de prevenire şi combatere a criminalităţi stradale.
În această perioadă au fost înregistrate 11.604 sesizări de infracţiuni, cu 1,1% mai multe faţă de anul 2012.
După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 0,5% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi creşteri cu 4,5% în mediul rural.
Numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a crescut faţă de 2012 cu 22,6% (de la 1.303 la 1.597 infracţiuni).
La nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, cele mai multe infracţiuni au fost constatate de Alba Iulia (1.016), Sebeş (460), Cugir (326), Blaj (275) şi Aiud (221)
În mediul rural, cele mai multe infracţiuni s-au constatat de Secţia nr. 9 de Poliţie Rurală Cîmpeni (378 infracţiuni), Secţia nr. 2 de Poliţie Rurală Vinţu de Jos (366 infracţiuni), Secţia nr. 1 de Poliţie Rurală Galda de Jos (299 infracţiuni).
Numărul persoanelor cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni a crescut cu 14,3% (de la 4.295 în cursul anului 2012 la 4.911 în 2013)
Poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 275 persoane (cu 30 mai multe faţă de anul trecut), dintre care 99 persoane au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.
Un număr de 17 persoane au fost încarcerate cu mandat direct de arestare preventivă, fără a se emite ordonanţă de reţinere în prealabil.
În anul 2013 au fost constatate 25 de infracţiuni grave comise cu violenţă, reprezentând 0,85% din infracţionalitatea judiciară şi 0,35% din totalul infracţionalităţii constatate.
Au fost înregistrate creşteri la infracţiunile de omor (de la 1 la 3), de tentativă de omor (de la 8 la 9), de vătămare corporală gravă (de la 3 la 5).
Numărul infracţiunilor grave, comise cu violenţă, situează judeţul Alba mult sub media pe ţară.
Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.
Infracţiunile contra patrimoniului (3.078) reprezintă 43% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba.
Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (56%).
Infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 41 la 27 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.
Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în anul 2013 au fost înregistrate 10 dosare penale şi soluţionate 6, în cadrul cărora au fost cercetate 16 persoane.
În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv 5 inculpaţi, au fost recuperate 244 monede din aur şi argint, 22 artefacte din fier şi o statuie din marmură.
Infracţiuni economico-financiare
Au fost constatate 2.232 de infracţiuni de natură economico-financiară, cu 35,4% mai multe decât în 2012. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 1.540 de persoane.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a primit un număr de 515 sesizări de natură economică de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii in Agricultură, reprezentând 23,4% din infracţionalitatea economico-financiară sesizată. Dintre acestea, 375 sesizări au fost de infracţiuni de fals în declaraţii, iar 140 sesizări au fost de infracţiuni de înşelăciune economică.
S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 96 de dosare complexe.
În anul 2013, poliţiştii de investigare a fraudelor au soluţionat 1.326 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evazuinii fiscale, dintre care 4 de amploare, cu percheziţii în 3 judeţe.
De asemenea, ofiţeri din cadrul SIF Alba, sub coordonarea procurorilor DIICOT Alba, au destructurat o grupare formată din 11 membri ce acţiona pe raza mai multor judeţe, săvârşind infracţiuni de cămătărie, şantaj, înşelăciune, lipsire de libertate şi evaziune fiscală.
Infracţiuni stradale: furturi din maşini
Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.
În anul 2013, au fost sesizate 253 de infracţiuni stradale cu 15% mai puţine faţă de anul 2012), reprezentând 2,2% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea, 94,5% au fost comise în mediul urban iar 5,5%, în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infracţiuni stradale privesc furturi din auto şi de componente auto.
În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 2.434 infracţiuni.
Cele mai multe infracţiuni constatate în mediul rural sunt infracţiunile de furt (28,6% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).
Scutul Pădurii 2013: peste 300 de dosare penale
Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în anul 2013, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „Scutul pădurii 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.
Au fost aplicate 536 sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 7.365 mc material lemnos şi 1.479 pomi de Crăciun.
Volumul materialului lemnos confiscat în judeţul Alba în 10 luni din 2013 a crescut semnificativ comparativ cu anul 2012 (+ 5.907 mc).
În urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 314 dosare penale şi au fost soluţionate 219.
De asemenea, infracţiunile silvice constatate au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut de 120 la 192 infracţiuni.
Persoane dispărute
În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 148 persoane aflate în urmărire.
La începutul anului 2013 existau în lucru 34 cazuri de persoane dispărute (dintre care 3 minori), 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.
Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 86 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 71 minori şi 15 majori. Nu au fost înregistrate cadavre cu identitate necunoscută.
Au fost soluţionate 84 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 69 minori.
La sfârşitul anului 2013 au rămas în evidenţă 36 persoane dispărute, din care 5 minori, pentru 3 existând date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.
Apeluri la 112: scandaluri, accidente, furturi
Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2013 au fost înregistrate 21.123 evenimente, cu 10% mai puţine faţă de anul 2012.
Dintre acestea, 14.453 (68,4%) apeluri au fost din mediul urban, iar 6.670 (31,6%) din mediul rural.
Cele mai multe apeluri au fost efectuate în intervalul orar 16.00-23.00 (48,9%), iar cele mai puţine apeluri au fost efectuate între orele 5.00-6.00.
Cele mai multe sesizări au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte (6,3%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier (17,9%), de sesizările referitoare la fapte cu violenţă (11,6%) şi de sesizările privind săvârşirea de infracţiuni de furt (9,8%).
Accidente grave de circulaţie, şoferi sub influenţa alcoolului şi amenzi pentru viteză
Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2013, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.
În cursul anului 2013 s-a reuşit reducerea numărului accidentelor grave cu 2 (de la 157 la 155), al răniţilor grav cu 9 (de la 158 la 149) şi menţinerea la acelaşi nivel a numărului decedaţilor (27).
Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum,neacordare prioritate vehicule şi pietoni, depăşirea neregulamentară şi traversare neregulamentară.
În mediul urban s-au produs 71 accidente, soldate cu 11 morţi, 64 răniţi grav şi 25 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 49 de accidente, soldate cu 7 morţi, 52 răniţi grav şi 25 răniţi uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 34 de accidente, soldate cu decesul a 9 persoane, rănirea gravă a 32 persoane şi rănirea uşoară a altor 28.
Pe autostrada A1 s-a produs un accident soldat cu rănirea gravă a unei persoane.
Au fost constatate 1.054 infracţiuni, din care 613 la regimul circulaţiei şi 441 de altă natură.
Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 226 infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 271 infracţiuni.
S-au aplicat 56.940 sancţiuni contravenţionale, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 21.882 contravenţii, din care 81 pentru viteză de peste 50 km/h.
Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 2.274 permise de conducere şi au fost retrase 1.645 certificate de înmatriculare.
Efectivele de poliţie rutieră au ridicat în vederea confiscării produse cosmetice, produse industriale, îmbrăcămite, mere, materiale de construcţii, material lemnos, deşeuri feroase şi neferoase, produse de panificaţie, ţigarete, în valoarea totală de 65.364 lei.
Au fost identificate 6 autovehicule reclamate ca fiind furate.
Colaborarea cu alte instituţii: Parchete, SRI, Finanţe, Mediu, Romsilva
Din analiza prezentată a rezultat că şi în anul 2013 s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, SRI – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – ISV Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.
Reprezentanţii IPJ Alba transmis că, în intervenţiile pe care le-au avut în timpul şedinţei de prezentare a activităţii, invitaţii au apreciat rezultatele preponderent pozitive obţinute de poliţiştii din Alba în anul 2013 şi şi-au exprimat convingerea că astfel de rezultate vor fi obţinute şi în anul 2014.
La această şedinţă, în calitate de invitaţi, au participat: Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba; Cornel Murg – subprefectul Judeţului Alba; Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia; Marius Augustin Motolea – vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia; Marius Ungureanu – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba; Ioan Mureşan – procuror şef al Serviciului Teritorial Alba – DIICOT; Dan Andrei Popescu – prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia; colonel Ioan David – şeful Direcţiei Judeţene Alba a Serviciului Român de Informaţii. Au mai participat şi reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, DGA – Serviciul Teritorial Alba, Serviciului pentru Imigrări Alba, Serviciului de Protecţie şi Pază Alba, Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Centrului Medical Judeţean Alba, Serviciului Public Comunitar pentru evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor simple şi ai Serviciului Public comunitar Regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
Reprezentanţii Ministerului Public s-au declarat mulţumiţi de buna colaborare şi rezultatele activităţilor desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului 2013 şi au subliniat importanţa intensificării colaborării dintre structurile poliţiei judiciare şi unităţile de parchet, mai ales în contextul intrării în vigoare, la data de 1 februarie 2014 a prevederilor noilor Coduri, penal şi de procedură penală, precizează sursele citate.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr “a apreciat dinamismul şi adaptabilitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba la evoluţia societăţii şi tendinţele fenomenului infracţional. A evidenţiat buna colaborare cu poliţiştii şi în special cu cei care au participat la activităţile judiciare privind infracţionalitatea din domeniul protejării patrimoniului cultural naţional. Şi-a exprimat convingerea că în anul 2014 poliţiştii vor depune eforturile necesare pentru îndeplinirea la un nivel calitativ ridicat a lucrărilor pentru care sunt delegaţi şi vor fi preocupaţi, în permanenţă, de creşterea nivelului de pregătire profesională”, se mai arată în comunicatul IPJ.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Ungureanu, a remarcat o creştere a calităţii muncii poliţiştilor în anul 2013, fapt care a contribuit la îmbunătăţirea indicatorilor privind finalitatea judiciară. În continuare a arătat disponibilitatea unităţilor de parchet pentru colaborarea cu poliţiştii şi analizarea împreună a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, aplicabile de la data de 1.02.2014, pentru aplicarea corectă a acestora.
“Cooperarea foarte bună cu poliţiştii a fost remarcată şi de procuror şef al DIICOT – Serviciului Teritorial Alba, Ioan Mureşan, aceasta materializându-se şi în rezultatele obţinute de unitatea de parchet pe care o conduce. Totodată, a apreciat eforturile poliţiştilor depuse pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţeni”, mai precizează reprezentanţii IPJ Alba.
Subprefectul Cornel Murg a apreciat modul în care poliţiştii din Alba s-au organizat şi în anul 2013, în folosul siguranţei cetăţeanului şi a protejării patrimoniului şi i-a îndemnat pe polițiști să fie în continuare fermi în aplicarea legii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel i-a asigurat pe poliţişti de tot sprijinul administraţiei publice pentru realizarea, în continuare, de parteneriate, atât în proiectele educative cât şi în proiectele ce vizează creşterea operativităţii în intervenţiile la evenimente şi combaterea infracționalității.
Mesajul şefului IPJ: Anul 2014 va fi o adevărată provocare pentru poliţiştii din Alba
Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, chestor principal Ioan Nicolae Căbulea a evidenţiat eforturile depuse de poliţişti în anul 2013 şi le-a mulţumit celor prezenţi pentru buna colaborare.
„Anul 2013 nu a fost unul uşor iar anul 2014 va fi o adevărată provocare pentru poliţiştii din Alba, având în vederea intrarea în vigoare prevederilor noilor coduri, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală dar şi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale ce vor avea loc în acest an”.
Cu toate acestea, a dat asigurări că poliţiştii din Alba sunt pregătiţi, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată. „Pentru anul 2014, rămâne ca prioritate creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor iar o atenţie deosebită va fi acordată, în continuare, siguranţei în şcoli”.
În continuarea pus accent pe necesitatea intensificării activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare precum şi pe importanţa recuperării prejudiciilor rezultate din astfel de fapte.
A adresat mulţumiri tuturor reprezentaţilor instituţiilor cu atribuţii în aplicarea legii, dar şi reprezentanţilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba şi administraţiei publice, şi în special preşedintelui CJ Alba pentru sprijinul acordat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News