Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: „Roata” lui Horea și Cloșca a revenit în Cetatea Alba Carolina. Monumentul a fost așezat în fața Catedralei Reîntregirii

Publicat

Monumentul-rotor, simbol al martiriului lui Horea și Cloșca de pe Dealul Furcilor, a revenit în Cetatea Alba Carolina, după mai bine de doi ani de absență. Este vorba despre obiectul metalic cu „dinți” de roată, care, până în 2011, și-a avut locul în apropierea zidurilor din partea de Nord a Cetății, pe o mică platformă lângă Hotel Cetate. 

Monumentul „Roată”, expus în memoria eroilor revoluției de la 1784-1785, Horea și Cloșca, a fost reamplasat pe șanțul de nord al Cetății Alba Carolina, într-un spațiu lateral pietonalei din interiorul traseului.

Execuția lui Horea și Cloșca s-a întâmplat în 28 februarie 1785, în locul numit „La Furci”, în partea de sud a orașului, în prezența a mii de țărani iobagi, aduși cu forța să privească acest supliciu. Frângerea cu roata, sau Rota Fragendos era cea mai aspră pedeapsă din Codul Penal Terezian la acea vreme și însemna ruperea oaselor începând de jos până spre partea superioară a corpului cu lovituri la aproximativ 2 minute. Primul executat a fost Cloșca, sub privirile lui Horea, care a ajuns în mâinile călăului în scurt timp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. mihai

    joi, 25.07.2013 at 16:25

    Pentru asta au facut groapa din fata catedralei Riintregirii acolo unde s-au strans 100000 de romani pentru a afirma constiinta de neam si tara a Romaniei(rusine urmasilor care asa le cinstesc memoria si jertfele de sange!

  2. Mircea hva

    joi, 25.07.2013 at 18:18

    :))) Irigaaaaaaaatiiiii

  3. citizen

    joi, 25.07.2013 at 22:20

    iarasi n-au invatat arhitectii vietii o chestie simpla referitoare la asazisele spatii verzi ce le tot amenajeaza ei prin oras
    daca va uitati la cantitatea de pamant ce este depozitata acolo se vede usor ca nivelul pamantului depaseste cu mult ninvelul maxim al zidurilor ce il sustin
    si asa la rpima ploaie mai serioasa va curge namolul peste minunatia de pavelo havele din jur …
    nu inteleg de ce se insista atata cu dealuri de pamant , de parca n-ar creste iarba tot asa de bine pe pamantul drept?!?!?!
    noroc ca vine seceta si pana se intzeleesta pamantul ala nu o sa ploua torential.

    cred ca remorcile de pamant sunt in compensarea vegetatiei abundente dinaintea amanajarii santurilor : nu mai avem verdeata dar avem pamant frate mai ceva ca pe ogoare.
    NOI VREM PAMANT!
    luati din santuri ca e destul.

  4. gospodar plecat din tara

    vineri, 26.07.2013 at 13:34

    Bai frate,iarasi o insulita de pamant (cu ceva foarte straniu pe ia) si un ocean de betoane cat vezi cu ochii. Ma intreb cum se respira vara acolo pe fundul santului sau este poate inchis publicului cand afara e soare si peste 30 de grade.

  5. Ovidiu

    vineri, 26.07.2013 at 20:09

    Hava si-a luat-o in cap. Face ce vrea ca doar e orasul lui.
    Nici macar nu e nascut in Alba.

  6. Pingback: ROATA lui Horea, Cloşca şi Crişan, în Cetatea Alba Carolina. Era cea mai aspră pedeapsă | HotNews

  7. mihai

    sâmbătă, 27.07.2013 at 21:07

    Cand se va redeschide accesul neingradit la catedrala Reintregirii, ca acum este restrictionast pe un spatiu foarte mic pe unde circula si masinile si poate fi supravegheat ca pe vremea lui Ceausescu.

  8. mihai

    luni, 29.07.2013 at 00:50

    Desi parcul Unirii este atractia estivala pentru un pic de umbra si racoare, primaria l-a scos din functiune intrucat fantana arteziana numai functioneaza,seara este bezna lucie in timp ce in santuri arde lumina fara rost inclusiv noaptea iar havelele nu fac umbra ci numai bani pentru unii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement