Actualitate
FOTO: Simulare în caz de CUTREMUR la Colegiul Tehnic ,,Apulum” Alba Iulia. Exerciţiu ISU cu evacuarea din sediu a elevilor şi profesorilor
Elevii şi profesorii de la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia au fost evacuaţi din sălile de clasă, marţi, în cadrul unui exerciţiu de simulare a intervenţiilor în caz de cutremur, realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Acţiunea face parte din campania naţională “Nu tremur la cutremur”, lansată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Obiectivul de bază al acesteia este informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui seism major.
Potrivit ISU Alba, marţi, la Colegiul Tehnic ,,Apulum” din Alba Iulia a avut loc un exerciţiu de simulare a producerii unui seism, urmat de evacuarea elevilor şi cadrelor didactice.
Pe timpul acestei activităţi, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au abordat aspecte legate de cunoaşterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanşării unui cutremur, modalităţile de protecţie individuală şi colectivă în timpul cutremurului, necesitatea pregătirii individuale şi colective şi importanţa educaţiei anti-cutremur, atrăgând atenţia, în special, asupra necesităţii informării participanțiilor cu privire la comportamentul pe timpul şi după producerea unui cutremur.
Speclialiştii ISU au pus accent pe informarea participanțiilor cu privire la comportamentul ce trebuie adoptat înaintea, în timpul şi după producerea unui cutremur.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba dorește să reamintească cetățenilor câteva reguli de comportament de urmat în cazul producerii unui cutremur:
Păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur!
Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu ieşiţi şi nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul!
Îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni.
Închideţi sursele de foc.
Protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid. După terminarea cutremurului, verificaţi cu atenţie scările; mişcarea seismică poate afecta rezistenţa acestora.
Dacă vă aflaţi în exterior, îndepărtaţi-vă pe cât este posibil de clădiri, stâlpi şi cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot vătăma.
Verificaţi locuinţa pentru a depista eventualele avarii. În cazul în care simţiţi miros de gaze, deschideţi ferestrele, închideţi robinetele de alimentare şi evitaţi utilizarea surselor de foc şi a instalaţiei electrice.
Evitaţi blocarea reţelei telefonice. Folosiţi telefonul numai pentru a anunţa serviciile de urgenţă.
Urmăriţi posturile publice naţionale de radio şi televiziune şi urmaţi instrucţiunile transmise de autorităţi prin intermediul acestora.
Cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba vor continua, pe parcursul acestui an, să informeze populaţia despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat înainte, pe durata şi după producerea acestuia.
În acest sens, inspectorii vor continua să desfăşoare exerciţii şi lecţii de informare în şcoli cu copiii şi cadrele didactice şi vor distribui pliante cu reguli de comportare în situaţii de urgenţă, pe parcursul tuturor activităţilor organizate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News