Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc. Sportivii au alergat pe traseul de 52 de km, de la Blaj la Alba Iulia

Publicat

Sâmbătă, 25 noiembrie, s-a desfășurat a XIII-a ediție a evenimentului Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Blaj – Alba Iulia. Pe traseul de 52 de kilometri, menit să refacă simbolic drumul românilor spre Marea Adunare de la Alba Iulia, au alergat 10 maratoniști din țară, dar și o sportivă japoneză.

Evenimentul a făcut parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România si istoria ei”. Acesta a avut pentru a marca împlinirea a 105 ani de la Marea Unire a românilor, din 1 Decembrie 1918.

Vezi și 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia: Programul OFICIAL pentru Ziua Națională

La acest maraton au participat 10 maratoniști din București, Adjud, Codlea, Brașov, Galați, Aiud, Valea Lungă, Blaj și Alba Iulia. Acestora li s-a alăturat și sportiva japoneză Hiroko Ogawa.

Maratoniștii au plecat, în regim de ștafetă, în jurul orei 07:30, de pe Câmpia Libertății din Blaj. Este locul din care, în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvaneni au strigat pentru prima oară: “Noi vrem să ne unim cu țara”.

Aceștia au purtat cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul, un steag al dacilor și un steag al aviatorilor militari în rezervă.

Alergătorii au traversat satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secas, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar, într-un traseu de 52 km, care leagă Blajul de Alba Iulia.

Astfel, a fost refăcut simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918.

Inițiatorul maratonului, Ilie Roșu, a explicat pentru Alba24 cum s-a desfășurat evenimentul:

La sosirea în Cetatea Alba Iulia, maratoniștii au fost întâmpinați de către oficialitati ale administrației locale și județene, organizatori și susținători, care au oferit concurenților diplome, medalii, cupe și simboluri.

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc a avut drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea Istoriei României, spun organizatorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement