Eveniment
FOTO-VIDEO: PROTEST la Alba Iulia. Sindicaliştii cer din nou, în stradă, rezolvarea problemei salariilor
Sindicaliştii nu renunţă la proteste, cerând în continuare rezolvarea problemei contribuţiilor sociale trecute de la angajator la angajat. Joi, în jurul orei 16.00, reprezentanţi din Alba ai Blocului Naţional Sindical s-au strâns din nou în faţa Prefecturii, într-un miting autorizat.
“Acțiunile de protest au ca temă centrală transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”, potrivit BNS.
Mitingul este autorizat să se desfăşoare până la ora 17.00.
De altfel, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a depus o sesizare la Avocatul Poporului cu privire la modificările Codului Fiscal în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Un protest similar a fost organizat de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, la Alba Iulia, la sfârşitul lunii octombrie, cu aceleaşi solicitări.
Citeşte şi VIDEO: Blocul Național Sindical a pichetat Prefectura Alba. Vezi solicitările
Confederațiile sindicale reprezentative la nivel național au cerut, miercuri, Avocatului Poporului, să sesizeze Curtea Constituțională și să ridice excepția de neconstituționalitate în ce privește prevederile OUG 79/2017 ce vizează transferul contribuțiilor sociale aproape exclusiv în sarcina salariaților.
Potrivit sindicaliştilor, peste 65.000 de persoane ce au semnat petiția BNS pentru stoparea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
“Dorim să atragem atenția asupra faptului că sesizarea Curții Constituționale se impune a fi făcută cu maximă celeritate având în vedere efectele potențiale ale aplicării Titlului V – Contributii sociale obligatorii din OUG 79/2017. Astfel, atât înainte de data de 1 ianuarie 2018, cât mai ales după data de 1 ianuarie 2018, efectele acestui act normativ vor fi de amploare și vor viza întreaga situație economică și socială din România, având de asemenea un puternic impact asupra bugetului de stat și al celui de asigurări sociale.
Pe cale de consecință apreciem că este imperativ necesar să existe o solutie a Curții Constituționale cât mai urgent cu putință și este de dorit ca o astfel de soluție să fie în orice caz anterioară datei de 1 ianuarie 2018, astfel încât să se poată preîntâmpina orice situație în care declararea neconstituționalității ar afecta atât angajatorii și angajații dar și bugetul de stat și cel de asigurări sociale.
Precizăm că OUG nr.79/2017 este un act normativ susceptibil de a fi supus controlului de constituționalitate fiind deja publicat în Monitorul Oficial.
Atragem atenția totodată că efectele adoptării OUG 79/2017 sunt deja efective, având în vedere că aceste modificări normative influențează pregătirea proiectului bugetului de stat și bugetului de asigurări sociale pe anul 2018. În plus, până la 1 ianuarie 2018, pentru a pregăti implementarea acestor modificări legislative, având în vedere că acestea afectează relația dintre angajatori și angajați, milioane de acte adiționale la contractele individuale de muncă vor trebui încheiate în vederea atenuării impactului modificărilor legislative asupra salariului net. În egală măsură modificările legislative propuse de OUG 79.2017 vor afecta negocierile colective ce urmează a fi purtate în perioada imediat următoare la nivelul companiilor și societăților, dar și contractele deja încheiate, în special din mediul privat.
Apreciem că adoptarea OUG 79/2017 s-a facut cu încălcarea prevederilor Constituției României în ce privește modificările aduse Codului Fiscal, Titlului V – Contribuții sociale obligatorii, respectiv punctele 40 – 91 din OUG 79 /2017, încălcând în mod evident în opinia noastră prevederile art.1, alin.(3) și (5), art.11, art. 20, art 56, alin.(2) și art 115 din Constituție”, se arată în sesizarea transmisă Avocatului Poporului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News