Connect with us
Advertisement

Economie

VIDEO: Blocul Național Sindical a pichetat Prefectura Alba. Vezi solicitările

Publicat

Zeci de sindicaliști aparținând Filialei Alba a Blocului Național Sindical au pichetat, luni după-amiaza, de la ora 15.00 Prefectura Alba. Revendicările acestora vizează trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și modificarea legii dialogului social.

Acțiunea de protesta obținut autorizație între orele 15.00 – 16.00. Oamenii, foarte gălăgioși, s-au adunat în fața instituției cu câteva minute mai devreme.

Aceştia au solicitat întâlnire cu prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai.

“Vrem să sensibilizăm Guvernul, prin organele sale în teritoriu, asupra acestei problematici. În speță vorbim despre transferul de la angajator către angajat al CAS-ului și modificarea legii ajutorului social. La ce venituri avem noi acum, înseamnă o reducere (…) Aici, la Prefectura Alba, am găsit înţelegere, în Comisia de Dialog Social, au fost transmise mesajele noastre mai departe. Dorim să atragem atenţia Guvernului, să vină la dialog”, a spus preşedintele BNS Filiala Alba, Crăciun Herlea.

UPDATE: Prefectul Dănuț – Emil Hălălai a transmis că s-a întâlnit cu protestatarii şi a informat delegația sindicaliștilor că revendicările acestora vor fi transmise cu celeritate Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Totodată, a propus și organizarea unei întâlniri la sediul Instituției Prefectului cu parlamentarii din județul Alba, în cadrul cărora liderii sindicalii să prezinte și să dezbată împreună cu autoritățile locale și deputați și senatori, revendicările pe care aceștia le solicită. Prefectul a asigurat delegația sindicală că reuniunea va fi organizată în cel mai scurt timp, urmând ca Instituția Prefectului să stabilească detaliile organizatorice.

Proteste similare s-au desfăşurat, luni, în mai multe zone din ţară.

”Județele în care se desfășoară acțiunile de protest sunt: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București”, anunță BNS.

„Cetățenii români sunt forțați să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume!

De la 1 ianuarie, faţă de angajații proprii, angajatorul mai are o singură obligație, cea de plată a celor 400 de euro – salariul minim brut promis de la 1 ianuarie 2018.

Bolile profesionale, pierderea capacității de muncă, ca urmare a unui accident de muncă sau ca urmare a unei îmbolnăviri cauzate de condițiile de muncă inadecvate, pierderea locului de muncă, ca urmare a deciziei angajatorului de a-și optimiza costurile, toate sunt riscuri ce vor fi suportate integral de către salariat, statul și angajatorul au decis să renunțe la astfel de responsabilități”, susţin protestatarii.

Sindicaliştii precizează că securitate socială înseamnă plasă de siguranță pentru riscuri precum: îmbătrânire, boală, pierderea locului de muncă sau pierderea temporară a capacității de muncă şi că oriunde în lume, pentru asigurarea acestor riscuri, finanțarea se asigură de angajator și angajat împreună.

„Finanțarea colectivă presupune punerea laolaltă a resurselor individuale pentru binele comun. Efectul este, de obicei, o redistribuire a veniturilor între generații și de la membrii mai bogați ai societății către cei care câștigă sau au câștigat mai puțin.

Guvernul vrea:

Ca Tu, salariatule, să preiei toate riscurile și problemele sistemului public de pensii și ale istemului public de sănătate!

Ca TU, salariatule, să fii responsabil pentru colectarea contribuțiilor sociale în locul statului!

Populația României îmbătrânește, migrarea forței de muncă în afara țării accentuează acest process; azi, sistemul public de pensii, ca și cel public de sănătate supraviețuiesc cu subvenții de la bugetul de stat. Azi, salariații și angajatorii lor asigură 80% din resursele fondului public de sănătate, dar salariații reprezintă mai puțin de 30% din numărul beneficiarilor. Această povară va fi dusă de la 1 ianuarie doar de către salariați.

Se mută astfel problema colectării contribuțiilor sociale de la ANAF către angajat; dacă va vrea să primească drepturile pentru care A CONTRIBUIT, salariatul trebuie să-l oblige pe patron să plătească.

Raportul de forțe este însă unul net în favoarea angajatorului”, se mai arată în comunicatul privind protestul de luni.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement