Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: ”Tabăra urbană” de lângă Primăria Alba Iulia. Cu scaune pliante, pături, pizza și dosare, pentru locul de parcare


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHFWUSww"></script></p>


De luni au început înscrierile pentru aproximativ 450 de locuri de parcare în zona Cartierului Cetate din Alba Iulia. Oamenii s-au pus din nou la coadă încă de vineri, lângă Primărie, cu scaune pliante, umbrele, mâncare și haine groase și și-au făcut liste de prioritate la înscriere, ca să se asigure că prind un spațiu în care să-și lase mașinile personale.

Vineri, 27 septembrie, viceprimarul cu atribuții de primar Paul Voicu a venit să discute cu cetățenii aflați în zona Primăriei.

„Rândul nu-l face Primăria, rândul îl faceți dumneavoastră (…) Este o hotărâre de Consiliu Local care e lege. Veniți și spuneți cum să schimbăm legea. Am discutat cu mii de oameni, au fost numai idei de genul <faceți altfel>, dar nimeni nu a venit să spună cum să facem. (…) Am repartizat în tot orașul, sunt peste 9.000 de parcări repartizate. Nimeni care a luat o parcare nu mai trebuie să stea la rând, nu mai trebuie să reînnoiască contractul. (…)”, a spus Paul Voicu.

Oamenii au venit și cu câteva propuneri, printre care prelungirea sensului unic de pe strada Vasile Goldiș, între Bulevardul Revoluției 1989 și strada Francisca, pentru realizarea unor noi locuri de parcare și introducerea ca și parcări rezidențiale a celor aflate pe Bulevardul Transilvaniei, între B-dul Revoluției și strada Fântânele.

Nu este pentru prima dată când oamenii preferă să-și petreacă un weekend în fața primăriei ca să nu piardă locul în care să-și poată ține mașina. Iar situația nu a trecut neobservată de către locuitorii blocurilor din centrul orașului, de lângă sediul administrației locale.

O albaiuliancă a sesizat, pe rețeaua de socializare, atmosfera de „tabără urbană”.

”De câteva luni bune încoace, aproape săptămânal, de fiecare dată când ies pe balcon am o acută senzație că locuiesc într-o stațiune montană. Ceva cu tabără, camping, oricum. Și astfel, în fiecare seară de weekend aștept focul de tabără, iar la cât se face de frig peste noapte… cred că mult nu mai am de așteptat.

Primăria a stabilit un program pentru înregistrarea și distribuirea în această ordine a locurilor de parcare în oraș. Programul presupune câte o luni dimineață distinctă pentru fiecare cartier/grup de străzi. Oamenii vin la ora 8:00, cu dosărelele-n straiță, se înscriu pe listă, care prind loc e bine, care nu… își parchează autoturismul pe Olx, la vânzare. Nimic suspect, ba chiar exemplu de civilizație.

Ziceți? Ei bine, poate părea suspect dacă am presupune că nu știți treaba asta (cum nu o știam nici eu acum câteva luni) și vă treziți într-o vineri după masă cu o mare de oameni adunată în fața Primăriei. Și implicit, în fața blocului tău. Fără dosărele dar, în schimb, cu scaune pliante, pachețele de acasă, păturici și umbrele de campare.

Așa că, toate variantele au picat. Iar spre marea-mi surprindere, am observat cum oamenii se adună vineri după masă și dispar luni dimineața. Ca după un pufăit de baghetă magică. Și oricât de iubitor de weekend ai fi – așa încât să ieși în mijlocul orașului să-l celebrezi – totuși parcă noaptea ai împărți-o între patru pereți și o saltea.

(…)

De vineri se pregătește așezarea. Unii mai diligenți apar de joi, în inspecție. Verifică solul, terenul, poziția, starea vecinului de la 3 și capra ăluia de peste drum. Întreabă, dau din coate, scriu ceva pe niște liste și pleacă acasă să-și facă bagajele pentru weekendul în deplasare.

Ulterior apar primele scaune pliante, paturi mobile, saci de dormit sau corturi improvizate. Apoi se adună cetățenii. Cu pizza, reviste, tablete, cafele la pahar, sticle de suc, beri la doză, pilote și pături pufoase. Unii au radiouri mobile să le țină de urât. Alții au doar mâini în buzunare. Și buzunarele doldora de semințe. Majoritatea vin însă cu umbrele de ploaie sau de soare (după caz).

(…)

Noaptea participanții se împuținează. Și se liniștesc, prelingându-și umerii obosiți de piramida luminoasă de lângă Primărie. Am înțeles că și-au stabilit ture. Se schimbă la ora 3:00 am. Rezonabil zic. Asta doar în primele două nopți. Noaptea de duminică spre luni e mai solicitantă. Pe principiul “frate frate dar brânza e pe bani” toată lumea rămâne la posturi să își asigure înscrierea prioritară pe listele de parcare.
Vine iarăși luni, oamenii pleacă înscriși, și posibil fericiți, iar eu rămân din nou fără foc de tabără.

Drept e că m-am obișnuit cu zarva asta de “tabără urbană” la câțiva metri de locuința mea dar primitivismul și lipsa de sens a statului ăsta timp de 3 zile în fața unei instituții publice care ar tb să îți rezolve o problemă, nu să îți mănânce un weekend din viață, mi se pare mai mult o gestiune și organizare de tip “tarabă rurală”, a scris aceasta, pe rețeaua de socializare Facebook.

Reprezentanții Primăriei spun că luni, până la ora 11:30 erau înscrise deja 489 de dosare și peste 20 de persoane cu handicap. Aceleași surse spun că au fost și organizatori din partea cetățenilor, care au rămas până când ultima persoană din listă și-a depus dosarul și că oamenii s-au organizat ”exemplar”. Mai mult decât atât, acești reprezentanți ai oamenilor ar urma să fie invitați la repartizarea propriu-zisă a locurilor de parcare, ca observatori din partea cetățenilor.

Înscrierile s-au făcut pentru locuri de parcare pe străzile Vasile Goldiș, Gladiolelor, Bd Revoluției, Gh. Pop de Băsești, Bd. Transilvaniei.

În acest lot sunt incluse blocurile Bl.1AB, Bl.1C, Bl.2AB, Bl.3AB, Bl.3C CROSA, Bl.3D CROSA, Bl.3EFG, Bl.4G, Bl.5G, Bl.6ABC, BL.7ABC, Bl.8ABC, Bl.9ABC, Bl.10G, Bl.11G, Bl.12, Bl.G1ABCD, Bl.G2AB, Bl.G3AB, Bl.G4AB, Bl.G88AB, Bl.G140, Bl.V1ABCDEF, Bl.V2BC,  Bl.V3, Bl.V4AB,  Bl.V5,  Bl.V6, Bl.V7, Bl.V8, Bl.V9, Bl.VD1ABC,  Bl.VG1,Bl.62.

Vor mai fi înscrieri și pentru alte locuri de parcare, rezidențiale, și în alte zone din oraș, completări în zone în care deja au fost repartizate astfel de spații.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Brutus

  miercuri, 02.10.2019 at 10:14

  Rusine Primariei mun. Alba Iulia!
  Rusine, rusine, rusine!
  Nu sunt in stare sa rezolve aceasta problema de ani de zile.
  Am vazut cum sunt umiliti cetatenii municipiului si am vazut ce inseamna indolenta celor din primarie.
  Care-i motivul pentru care gesticuleaza Paul Voicu? A rezolvat ceva, sau ce?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: „Transalpina de Mamut”, „ruptă în două” de crăpături. Vegetația a străpuns asfaltul pistei de biciclete

Publicat

Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia, denumită și „Transalpina de Mamut”, pare „ruptă în două” de crăpăturile apărute în capătul dinspre Pâclișa, pe o porțiune de aproximativ 10 metri. 

Un cititor Alba24 a surprins în weekend crăpăturile apărute în asfaltul pistei, în zona dinspre Pâclișa.

„Cam așa se prezintă asfaltul pe <Transalpina de Mamut>, în capătul dinspre Pâclișa. În alte locuri vegetația a străpuns la propriu”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Problemele generate de deplasarea terenului au apărut pe pista de biciclete încă înainte de inaugurare. Autoritățile au încercat stabilizarea solului prin plantarea de puieți de molid și larice, însă în unele zone terenul a continuat să se deplaseze.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Colegiul Național Militar din Alba Iulia, singura instituție de profil din țară cu rată de promovare de 100% la Bacalaureat 2020

Publicat

Toți cei 116 absolvenți ai Promoției 2020 a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au promovat examenul național de Bacalaureat.

Colegiul militar albaiulian este singurul dintre toate colegiile naționale militare din țară care a obținut promovabilitate de sută la sută la examenul de Bacalaureat și singura instituție de învățământ liceal din județul Alba cu specializarea matematică – informatică la care toți absolvenții au fost declarați reușiți.

Vezi UPDATE: TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

Elevii militari au dovedit încă o dată că performanța se obţine cu multă muncă, ambiţie şi perseverenţă, transmit reprezentanții colegiului.

Cea mai mare medie obținută în acest an la BAC este 10, absolventa Mălina Avrămuț reușind să obțină nota maximă la toate cele trei probe ale examenului: limba și literatura română, matematică și fizică.

Vezi Mălina, eleva de 10 de la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia

58 de absolvenți au obținut medii mai mari sau egale cu 9,00. De asemenea, s-au obținut 27 de note de 10 la disciplinele: fizică – 16, matematică – 8 și limba și literatura română – trei note de 10.

Media examenului de Bacalaureat la nivelul colegiului militar albaiulian este, după contestații, 8,91.

„Speranțele noastre în această promoție au fost îndreptățite și iată că s-au adeverit acum la final. Toți merită felicitări, profesorii, cadrele militare și în special absolvenții pentru seriozitatea și implicarea de care au dat dovadă atât în timpul celor patru ani de liceu cât și la examenul de Bacalaureat. Performanțele școlare deosebite obținute de către absolvenți ne aduc satisfacție nouă, celor care ne-am ocupat de educația lor. Le urăm absolvenților mult succes în academiile militare și în viață”, a precizat comandantul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, colonel Marcel Domșa.

Vezi ADMITERE la școli militare 2020: LOCURILE la academii și universități de profil. Metodologie de admitere modificată în acest an

Admiterea absolvenților Promoției 2020 a colegiilor naționale militare în instituțiile de învățământ superior militar, în anul universitar 2020 – 2021 va avea loc în data de 9 iulie 2020 și se va realiza prin repartiție, centralizat, prin grija Direcției generale de management a resurselor umane, în ordinea strict descrescătoare a mediilor generale obținute la examenul de Bacalaureat și în funcție de opțiunile exprimate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânărul din Alba Iulia, suspect că a înșelat o femeie pretinzând că este agent SIE, a scăpat de arest. Prima reacție a lui Keops

Publicat

Groza Adrian, zis ”Keops”, tânărul din Alba Iulia, reținut la sfârșitul săptămânii trecute și cercetat pentru că ar fi înșelat mai multe persoane, nu a fost arestat preventiv. 

Mai exact, procurorul de caz a cerut arestare preventivă a acestuia, dar magistrații de la Judecătoria Alba Iulia au respins cererea. De asemenea, pe numele tânărului, procurorul de caz nu a cerut nici luarea controlului judiciar.

Până în acest moment, procurorii nu au făcut apel la decizia magistraților de la Judecătoria Alba Iulia. 

După ce a scăpat din reținerea de la IPJ Alba, tânărul a mers prin redacțiile ziarelor locale, care au publicat comunicatul prin care poliția anunța că acesta a fost reținut, pentru a distribui copia unei plângeri penale împotriva polițiștilor care anchetează cazul, semnate de una dintre persoanele din dosar.

Chira Ioan Mircea – parte vătămată în dosar a făcut o plângere adresată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

De asemenea, acesta a dat chiar și o declarație în fața unui notar în care spune că nu a fost prejudiciat în nici un fel de Groza și că nu vrea să depună vreo plângere împotriva acestuia.

O altă persoană, martor în dosar și iubita lui Groza, a scris cum s-au petrecut audierile la IPJ Alba.

CITEȘTE ȘI: ”Keops” din Alba Iulia: fals agent secret, polițist și funcționar la finanțe, REȚINUT. Cum a strâns peste 132.000 de lei

Reamintim că vineri polițiștii din Alba Iulia au reținut un bărbat care s-ar fi folosit de calități false pentru a obține sume de bani de la diverse persoane. S-a dat drept polițist, ofițer de informații SIE sau funcționar la finanțe și a reușit să obțină peste 132.000 de lei, au precizat polițiștii din Alba.

Potrivit IPJ Alba, la data de 2 iulie 2020, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au reținut pe un bărbat de 33 de ani, din Alba Iulia, zis ”Keops” care este cercetat pentru înșelăciune, uzurparea de calități oficiale și conducere fără permis.

Mircea Chira, patronul firmei la care lucrează Groza și persoană vătămată în dosar, este o figură cunoscută în Alba Iulia. Acesta a fost președinte PSD Alba Iulia între anii 2007 și 2008 și membru al Marii Loje Masonice din România. Într-o plângere penală adresată procurorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, Chira a evidențiat mai multe aspecte din timpul audierilor de la IPJ Alba.

De asemenea, iubita lui Groza a redactat și ea o scrisoare deschisă care a ajuns în posesia alba24.ro. În scrisoare, tânăra detaliază cum s-au petrecut audierile de la sediul Poliției din Alba Iulia.

Cei doi afirmă că nu au fost tratați cum trebuie la sediul IPJ Alba, că au fost transportați inadecvat până la instituție și că polițiștii le-ar fi sugerat ce ar fi trebuit să scrie în declarații.

Groza a mai avut în trecut probleme cu legea. Tânărul a fost condamnat definitiv la o pedeapsa cu închisoarea pentru înșelăciune, iar în prezent este cercetat în stare de libertate, tot pentru înșelăciune.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe din țară până marți. Zonele vizate

Publicat

Hidrologii au emis o nouă atenționare de inundații, valabilă până marți, la ora 24.00. În Alba, sunt vizați afluenții râului Mureș în aval de confluența Târnave și bazinul superior Târnava Mare.

COD GALBEN:  până marți, 7 iulie, ora 24:00

– pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare –  bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior (judeţul Bihor), Crişul Alb – bazin superior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Hunedoara, Sibiu şi Arad), Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita şi Mureş), Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba), Bega – bazin amonte S.H. Făget (judeţul Timiş), Timiş – bazin superior amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin superior, Bârzava, Caraş, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Timiş şi Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Gorj), Olt – bazin superior amonte S.H. Micfalău şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Argeş – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa – bazin superior, Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ şi Bacău), Buzău – bazin amonte S.H. Nehoiu (judeţele: Braşov, Covasna şi Buzău).

COD PORTOCALIU: până marți, 7 iulie, ora 24:00

– pe râul Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti, ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate