Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: ”Tabăra urbană” de lângă Primăria Alba Iulia. Cu scaune pliante, pături, pizza și dosare, pentru locul de parcare

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHFWUSww" defer> </script></p>


De luni au început înscrierile pentru aproximativ 450 de locuri de parcare în zona Cartierului Cetate din Alba Iulia. Oamenii s-au pus din nou la coadă încă de vineri, lângă Primărie, cu scaune pliante, umbrele, mâncare și haine groase și și-au făcut liste de prioritate la înscriere, ca să se asigure că prind un spațiu în care să-și lase mașinile personale.

Vineri, 27 septembrie, viceprimarul cu atribuții de primar Paul Voicu a venit să discute cu cetățenii aflați în zona Primăriei.

„Rândul nu-l face Primăria, rândul îl faceți dumneavoastră (…) Este o hotărâre de Consiliu Local care e lege. Veniți și spuneți cum să schimbăm legea. Am discutat cu mii de oameni, au fost numai idei de genul <faceți altfel>, dar nimeni nu a venit să spună cum să facem. (…) Am repartizat în tot orașul, sunt peste 9.000 de parcări repartizate. Nimeni care a luat o parcare nu mai trebuie să stea la rând, nu mai trebuie să reînnoiască contractul. (…)”, a spus Paul Voicu.

Oamenii au venit și cu câteva propuneri, printre care prelungirea sensului unic de pe strada Vasile Goldiș, între Bulevardul Revoluției 1989 și strada Francisca, pentru realizarea unor noi locuri de parcare și introducerea ca și parcări rezidențiale a celor aflate pe Bulevardul Transilvaniei, între B-dul Revoluției și strada Fântânele.

Nu este pentru prima dată când oamenii preferă să-și petreacă un weekend în fața primăriei ca să nu piardă locul în care să-și poată ține mașina. Iar situația nu a trecut neobservată de către locuitorii blocurilor din centrul orașului, de lângă sediul administrației locale.

O albaiuliancă a sesizat, pe rețeaua de socializare, atmosfera de „tabără urbană”.

”De câteva luni bune încoace, aproape săptămânal, de fiecare dată când ies pe balcon am o acută senzație că locuiesc într-o stațiune montană. Ceva cu tabără, camping, oricum. Și astfel, în fiecare seară de weekend aștept focul de tabără, iar la cât se face de frig peste noapte… cred că mult nu mai am de așteptat.

Primăria a stabilit un program pentru înregistrarea și distribuirea în această ordine a locurilor de parcare în oraș. Programul presupune câte o luni dimineață distinctă pentru fiecare cartier/grup de străzi. Oamenii vin la ora 8:00, cu dosărelele-n straiță, se înscriu pe listă, care prind loc e bine, care nu… își parchează autoturismul pe Olx, la vânzare. Nimic suspect, ba chiar exemplu de civilizație.

Ziceți? Ei bine, poate părea suspect dacă am presupune că nu știți treaba asta (cum nu o știam nici eu acum câteva luni) și vă treziți într-o vineri după masă cu o mare de oameni adunată în fața Primăriei. Și implicit, în fața blocului tău. Fără dosărele dar, în schimb, cu scaune pliante, pachețele de acasă, păturici și umbrele de campare.

Așa că, toate variantele au picat. Iar spre marea-mi surprindere, am observat cum oamenii se adună vineri după masă și dispar luni dimineața. Ca după un pufăit de baghetă magică. Și oricât de iubitor de weekend ai fi – așa încât să ieși în mijlocul orașului să-l celebrezi – totuși parcă noaptea ai împărți-o între patru pereți și o saltea.

(…)

De vineri se pregătește așezarea. Unii mai diligenți apar de joi, în inspecție. Verifică solul, terenul, poziția, starea vecinului de la 3 și capra ăluia de peste drum. Întreabă, dau din coate, scriu ceva pe niște liste și pleacă acasă să-și facă bagajele pentru weekendul în deplasare.

Ulterior apar primele scaune pliante, paturi mobile, saci de dormit sau corturi improvizate. Apoi se adună cetățenii. Cu pizza, reviste, tablete, cafele la pahar, sticle de suc, beri la doză, pilote și pături pufoase. Unii au radiouri mobile să le țină de urât. Alții au doar mâini în buzunare. Și buzunarele doldora de semințe. Majoritatea vin însă cu umbrele de ploaie sau de soare (după caz).

(…)

Noaptea participanții se împuținează. Și se liniștesc, prelingându-și umerii obosiți de piramida luminoasă de lângă Primărie. Am înțeles că și-au stabilit ture. Se schimbă la ora 3:00 am. Rezonabil zic. Asta doar în primele două nopți. Noaptea de duminică spre luni e mai solicitantă. Pe principiul “frate frate dar brânza e pe bani” toată lumea rămâne la posturi să își asigure înscrierea prioritară pe listele de parcare.
Vine iarăși luni, oamenii pleacă înscriși, și posibil fericiți, iar eu rămân din nou fără foc de tabără.

Drept e că m-am obișnuit cu zarva asta de “tabără urbană” la câțiva metri de locuința mea dar primitivismul și lipsa de sens a statului ăsta timp de 3 zile în fața unei instituții publice care ar tb să îți rezolve o problemă, nu să îți mănânce un weekend din viață, mi se pare mai mult o gestiune și organizare de tip “tarabă rurală”, a scris aceasta, pe rețeaua de socializare Facebook.

Reprezentanții Primăriei spun că luni, până la ora 11:30 erau înscrise deja 489 de dosare și peste 20 de persoane cu handicap. Aceleași surse spun că au fost și organizatori din partea cetățenilor, care au rămas până când ultima persoană din listă și-a depus dosarul și că oamenii s-au organizat ”exemplar”. Mai mult decât atât, acești reprezentanți ai oamenilor ar urma să fie invitați la repartizarea propriu-zisă a locurilor de parcare, ca observatori din partea cetățenilor.

Înscrierile s-au făcut pentru locuri de parcare pe străzile Vasile Goldiș, Gladiolelor, Bd Revoluției, Gh. Pop de Băsești, Bd. Transilvaniei.

În acest lot sunt incluse blocurile Bl.1AB, Bl.1C, Bl.2AB, Bl.3AB, Bl.3C CROSA, Bl.3D CROSA, Bl.3EFG, Bl.4G, Bl.5G, Bl.6ABC, BL.7ABC, Bl.8ABC, Bl.9ABC, Bl.10G, Bl.11G, Bl.12, Bl.G1ABCD, Bl.G2AB, Bl.G3AB, Bl.G4AB, Bl.G88AB, Bl.G140, Bl.V1ABCDEF, Bl.V2BC,  Bl.V3, Bl.V4AB,  Bl.V5,  Bl.V6, Bl.V7, Bl.V8, Bl.V9, Bl.VD1ABC,  Bl.VG1,Bl.62.

Vor mai fi înscrieri și pentru alte locuri de parcare, rezidențiale, și în alte zone din oraș, completări în zone în care deja au fost repartizate astfel de spații.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Brutus

  miercuri, 02.10.2019 at 10:14

  Rusine Primariei mun. Alba Iulia!
  Rusine, rusine, rusine!
  Nu sunt in stare sa rezolve aceasta problema de ani de zile.
  Am vazut cum sunt umiliti cetatenii municipiului si am vazut ce inseamna indolenta celor din primarie.
  Care-i motivul pentru care gesticuleaza Paul Voicu? A rezolvat ceva, sau ce?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cum își pot vedea elevii, lucrările de la BAC 2022. Model de cerere: unde și când trebuie depusă

Publicat

sediul ISJ Alba

Elevii care au susținut probe la BAC își pot vizualiza lucrările în 12 și 13 iulie, dar, atenție, cererile trebuie depuse în perioada 4-5 iulie (luni și marți) la unitățile de învățământ care au fost centre de examen. 

Elevii își vor putea vedea lucrările scanate după corectarea de către profesori și le vor primi în format fizic.

Model de cerere pentru vizualizarea lucrărilor la Bacalaureat, aici.

Potrivit Edupedu.ro, în completarea cererii, acolo unde sunt lăsate spațiile pentru probele la care candidații vor să vizualizeze lucrările, în primele spații trebuie completate literele probelor, iar în al doilea spațiu disciplinele.

Probele sunt următoarele, conform metodologiei:

proba E.a) probă scrisă la limba şi literatura română;

proba E.b) probă scrisă la limba şi literatura maternă;

proba E.c), matematică sau istorie;

proba E.d), fizică, chimie, biologie sau informatică ori geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Doi pompieri din Alba, în misiunea de sprijin a României pentru Grecia. Proiect pilot de pregătire pentru incendiile de vară

Publicat

Doi subofițeri de la ISU Alba, dintr-un total de 28 de pompieri români participă de sâmbătă la o misiune de sprijin pentru colegii lor din Grecia, țară care s-a confruntat anul trecut cu incendii masive de vegetație. 

Din Alba, la misiune participă plutonier major Andrei Brad Andrei și plutonier adjutant Alexandru.

Citește și: VIDEO: ”Dragi frați români, nu vom uita niciodată ajutorul vostru!” Populația din Grecia, impresionată de pompierii români

Personalul modulului național specializat de stins incendii de pădure trimis de România a participat sâmbătă la ceremonialul de deschidere al programului pilot de pre-poziționare, organizat în incinta Academiei de Pompieri din Atena.

La această activitate a participat o delegație din cadrul Ministerului Crizei Climatice și Protecției Civile, condusă de ministrul Christos Stylianides și viceministrul Evangelos Tournas, precum și reprezentanți din cadrul Corpului de Pompieri Eleni.

După finalizarea activității, pompierii români vor executa o recunoaștere în teren cu un efectiv constituit din 21 de forțe (3 ofițeri și 18 subofițeri) și 5 mijloace de intervenție.

Începând cu ora 11:00 modulul specializat poate fi alocat la intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: 9 cazuri de COVID, descoperite în ultimele 24 de ore. Situația cazurilor active, pe localități

Publicat

DSP Alba a anunțat 9 noi cazuri de COVID, descoperite în județ în ultimele 24 de ore. 4 dintre acestea sunt în Alba Iulia, 3 la Sebeș și câte unul la Aiud și Vințu de Jos. 

Cele 9 cazuri au fost descoperite în urma a 27 de teste PCR și a 134 de teste rapide.

În județ sunt în prezent 50 de cazuri active, înregistrate atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Lista localităților și numărul cazurilor active de COVID – 2 iulie 2022

CERU-BĂCĂINŢI 1
POIANA VADULUI 1
RĂDEŞTI 1
VALEA LUNGĂ 2
CIUGUD 2
STREMŢ 1
MUNICIPIUL BLAJ 8
CETATEA DE BALTĂ 1
SÂNTIMBRU 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 19
ORAŞ CUGIR 6
ŞONA 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 3
VINŢU DE JOS 1
ORAŞ CÂMPENI 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 1

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

MAE: Avertizare de călătorie în Bulgaria. Au fost introduse noi taxe de drum, iar cele vechi au fost majorate

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulația autovehiculelor de marfă și pasageri.

Începând cu data de 1 iulie, drumurile naționale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă și pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi și drumurile naționale de categoria I va fi majorat în două etape.

Vezi și: Concediu în Bulgaria 2022: Ghid de călătorie cu mașina. La ce trebuie să fii atent acolo și cum să ieși din situații neprevăzute

Astfel, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 și, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 6 și 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Toți cei interesați pot obține informații relevante, după cum urmează:

• privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL – www.bgtoll.bg/ro/;

• privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;

• privind starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de Internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

• privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției “Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;

Cetățenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza documentului de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport electronic).

Drumul prin Bulgaria este preferat de cei mai mulți români, mai ales de cei din zona sudică a țării, datorită distanțelor mai mici.

Pe întreaga porțiune se circulă relativ bine, chiar și în lipsa autostrăzilor, dar trebuie să fiți atenți la timpii de așteptare în vămi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax