Administrație
FOTO-VIDEO: ”Tabăra urbană” de lângă Primăria Alba Iulia. Cu scaune pliante, pături, pizza și dosare, pentru locul de parcare
De luni au început înscrierile pentru aproximativ 450 de locuri de parcare în zona Cartierului Cetate din Alba Iulia. Oamenii s-au pus din nou la coadă încă de vineri, lângă Primărie, cu scaune pliante, umbrele, mâncare și haine groase și și-au făcut liste de prioritate la înscriere, ca să se asigure că prind un spațiu în care să-și lase mașinile personale.
Vineri, 27 septembrie, viceprimarul cu atribuții de primar Paul Voicu a venit să discute cu cetățenii aflați în zona Primăriei.
„Rândul nu-l face Primăria, rândul îl faceți dumneavoastră (…) Este o hotărâre de Consiliu Local care e lege. Veniți și spuneți cum să schimbăm legea. Am discutat cu mii de oameni, au fost numai idei de genul <faceți altfel>, dar nimeni nu a venit să spună cum să facem. (…) Am repartizat în tot orașul, sunt peste 9.000 de parcări repartizate. Nimeni care a luat o parcare nu mai trebuie să stea la rând, nu mai trebuie să reînnoiască contractul. (…)”, a spus Paul Voicu.
Oamenii au venit și cu câteva propuneri, printre care prelungirea sensului unic de pe strada Vasile Goldiș, între Bulevardul Revoluției 1989 și strada Francisca, pentru realizarea unor noi locuri de parcare și introducerea ca și parcări rezidențiale a celor aflate pe Bulevardul Transilvaniei, între B-dul Revoluției și strada Fântânele.
Nu este pentru prima dată când oamenii preferă să-și petreacă un weekend în fața primăriei ca să nu piardă locul în care să-și poată ține mașina. Iar situația nu a trecut neobservată de către locuitorii blocurilor din centrul orașului, de lângă sediul administrației locale.
O albaiuliancă a sesizat, pe rețeaua de socializare, atmosfera de „tabără urbană”.
”De câteva luni bune încoace, aproape săptămânal, de fiecare dată când ies pe balcon am o acută senzație că locuiesc într-o stațiune montană. Ceva cu tabără, camping, oricum. Și astfel, în fiecare seară de weekend aștept focul de tabără, iar la cât se face de frig peste noapte… cred că mult nu mai am de așteptat.
Primăria a stabilit un program pentru înregistrarea și distribuirea în această ordine a locurilor de parcare în oraș. Programul presupune câte o luni dimineață distinctă pentru fiecare cartier/grup de străzi. Oamenii vin la ora 8:00, cu dosărelele-n straiță, se înscriu pe listă, care prind loc e bine, care nu… își parchează autoturismul pe Olx, la vânzare. Nimic suspect, ba chiar exemplu de civilizație.
Ziceți? Ei bine, poate părea suspect dacă am presupune că nu știți treaba asta (cum nu o știam nici eu acum câteva luni) și vă treziți într-o vineri după masă cu o mare de oameni adunată în fața Primăriei. Și implicit, în fața blocului tău. Fără dosărele dar, în schimb, cu scaune pliante, pachețele de acasă, păturici și umbrele de campare.
Așa că, toate variantele au picat. Iar spre marea-mi surprindere, am observat cum oamenii se adună vineri după masă și dispar luni dimineața. Ca după un pufăit de baghetă magică. Și oricât de iubitor de weekend ai fi – așa încât să ieși în mijlocul orașului să-l celebrezi – totuși parcă noaptea ai împărți-o între patru pereți și o saltea.
(…)
De vineri se pregătește așezarea. Unii mai diligenți apar de joi, în inspecție. Verifică solul, terenul, poziția, starea vecinului de la 3 și capra ăluia de peste drum. Întreabă, dau din coate, scriu ceva pe niște liste și pleacă acasă să-și facă bagajele pentru weekendul în deplasare.
Ulterior apar primele scaune pliante, paturi mobile, saci de dormit sau corturi improvizate. Apoi se adună cetățenii. Cu pizza, reviste, tablete, cafele la pahar, sticle de suc, beri la doză, pilote și pături pufoase. Unii au radiouri mobile să le țină de urât. Alții au doar mâini în buzunare. Și buzunarele doldora de semințe. Majoritatea vin însă cu umbrele de ploaie sau de soare (după caz).
(…)
Noaptea participanții se împuținează. Și se liniștesc, prelingându-și umerii obosiți de piramida luminoasă de lângă Primărie. Am înțeles că și-au stabilit ture. Se schimbă la ora 3:00 am. Rezonabil zic. Asta doar în primele două nopți. Noaptea de duminică spre luni e mai solicitantă. Pe principiul “frate frate dar brânza e pe bani” toată lumea rămâne la posturi să își asigure înscrierea prioritară pe listele de parcare.
Vine iarăși luni, oamenii pleacă înscriși, și posibil fericiți, iar eu rămân din nou fără foc de tabără.
Drept e că m-am obișnuit cu zarva asta de “tabără urbană” la câțiva metri de locuința mea dar primitivismul și lipsa de sens a statului ăsta timp de 3 zile în fața unei instituții publice care ar tb să îți rezolve o problemă, nu să îți mănânce un weekend din viață, mi se pare mai mult o gestiune și organizare de tip “tarabă rurală”, a scris aceasta, pe rețeaua de socializare Facebook.
Reprezentanții Primăriei spun că luni, până la ora 11:30 erau înscrise deja 489 de dosare și peste 20 de persoane cu handicap. Aceleași surse spun că au fost și organizatori din partea cetățenilor, care au rămas până când ultima persoană din listă și-a depus dosarul și că oamenii s-au organizat ”exemplar”. Mai mult decât atât, acești reprezentanți ai oamenilor ar urma să fie invitați la repartizarea propriu-zisă a locurilor de parcare, ca observatori din partea cetățenilor.
Înscrierile s-au făcut pentru locuri de parcare pe străzile Vasile Goldiș, Gladiolelor, Bd Revoluției, Gh. Pop de Băsești, Bd. Transilvaniei.
În acest lot sunt incluse blocurile Bl.1AB, Bl.1C, Bl.2AB, Bl.3AB, Bl.3C CROSA, Bl.3D CROSA, Bl.3EFG, Bl.4G, Bl.5G, Bl.6ABC, BL.7ABC, Bl.8ABC, Bl.9ABC, Bl.10G, Bl.11G, Bl.12, Bl.G1ABCD, Bl.G2AB, Bl.G3AB, Bl.G4AB, Bl.G88AB, Bl.G140, Bl.V1ABCDEF, Bl.V2BC, Bl.V3, Bl.V4AB, Bl.V5, Bl.V6, Bl.V7, Bl.V8, Bl.V9, Bl.VD1ABC, Bl.VG1,Bl.62.
Vor mai fi înscrieri și pentru alte locuri de parcare, rezidențiale, și în alte zone din oraș, completări în zone în care deja au fost repartizate astfel de spații.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Brutus
miercuri, 02.10.2019 at 10:14
Rusine Primariei mun. Alba Iulia!
Rusine, rusine, rusine!
Nu sunt in stare sa rezolve aceasta problema de ani de zile.
Am vazut cum sunt umiliti cetatenii municipiului si am vazut ce inseamna indolenta celor din primarie.
Care-i motivul pentru care gesticuleaza Paul Voicu? A rezolvat ceva, sau ce?