Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Volumul „Nimicitorul” de Aurel Pantea și o culegere de studii ale poeziei sale, lansate la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Literatură și un pic de muzică. De aceste două specii ale artei au avut parte cei care s-au strâns vineri seară în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia începând cu ora 18.00, unde a avut loc lansarea volumului Nimicitorul de Aurel Pantea și Aurel Pantea. Ultimul taliban. Poetica neantului, volum-culegere de comentarii și studii ale poeziei lui Aurel Pantea, coordonat de prof. univ. dr. Iulian Boldea.

Evenimentul a început cu un scurt recital de vioară susținut de Liviu Cernat și Adriana Jurcă, după care directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, le-a dat cuvântul invitaților lui Aurel Pantea, criticii literari și scriitorii Ion Pop și Al. Cistelecan, care au vorbit despre poet și cele două volume.

„În ciuda unei prezențe poetice majore în peisajul liric românesc actual, Aurel Pantea este o prezență mai degrabă discretă. L-am urmărit de la început pe Aurel Pantea, a fost unul dintre oamenii cei mai promițători ai grupării Echinox, cu un nonconformism evident, chiar cu o anumită violență sarcastică, cu un gest care se ridica împotriva metaforizării excesive, a unui limbaj edulcorat. […] Pe de o parte există un fond reflexiv foarte acut și care împinge reflecția chiar la limita extremă a abstracțiunii și pe de altă parte există un enorm val ca un fel de alunecare teribilă de terenuri lingvistice care face ca această reflecție să fie înecată, îmbrăcată, reîncarnată și violent afirmată în spațiul poeziei și al imaginarului liric. S-a vorbit despre un fel de viziune infernală. Dacă mai adăugăm acestei poezii și o componentă surprinzător-interesant-neobișnuit religioasă, atunci vom observa că avem de-a face cu o poezie care câștigă un plus de complexitate pentru că se avântă înspre niște orizonturi mult mai înalte. […] Sunt foarte mândru că există Aurel Pantea, că a existat lângă mine și eu lângă el”, a spus criticul literar și scriitorul Ion Pop din Cluj-Napoca.

Volumul Nimicitorul se află la cea de-a doua ediție, după ce a fost publicat pentru prima dată în anul 2012.

„Aurel Pantea este față în față cu o emanație a neantului. Limbajul pe care îl folosește este o astfel de emanație. Eu cred că Aurel nu a terminat de scris poezia pentru că mai are, cel puțin în schița pe care i-o fac eu, de scris un volum. Poate că va fi unul de implozie a acestui neant. […] Este o poezie care te contaminează de angoasa aceea foarte concretă, de mortificarea lentă prin care trece poetul. Te contaminează de condiția umană”, a precizat Al. Cistelecan.

Cea de-a doua carte care a fost lansată vineri seară, Aurel Pantea. Ultimul taliban. Poetica neantului, este o culegere de text puse împreună de Ionel Bordea, în dialog cu Aurel Pantea și conține „unele dintre cele mai semnificative comentarii care s-au scris despre poezia lui Aurel Pantea”, potrivit lui Al. Cistelecan. „Parcurgându-le, se vede cât de nuanțată este această poezie, care este de fapt un monolit. Se vede cum sensibilitatea fiecărui critic scoate la iveală alte și alte valențe. Sunt multe fațete la care se poate uita oricine”, a mai comentat Cistelecan.

După prezentarea celor două cărți, Aurel Pantea a recitat câteva poeme. Vă invităm să vedeți fragmente mai jos, în video.

Aurel Pantea este autorul următoarelor volume: Casa cu retori (1980), Persoana de după-amiază (1983), La persoana a treia (1992), Negru pe negru (1993, 2005), O victorie covârșitoare, Aceste Veneții, aceste lagune (1999), Nimicitorul (2012, 2014), Recviem pentru tăceri și nimiciri (2013).

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. responsabil

    duminică, 02.03.2014 at 18:30

    …domnule presedinte, de cine sunt platite toate aceste ,,jafuri” …carti lansate..???
    cat este bugetul alocat pentru aceste carti lansate….???
    cat este bugetul pentru achizitii ….jafuri” in biblioteca…????…cheltuieli deplasari….etc???
    cat mai suportati aceste scurgeri de bani…???
    luati pulsul bibliotecilor comunale…orasenesti……municipale…
    toate aceste lansari sa se faca pe BUGETUL celor care isi doresc sa se lanseze….toti sunt pensionari….salariati…etc
    PE CAND O ALTA INSTITUTIE…..LA STANDARDE EUROPENE???
    …Dupa pensinarea ,,DOAMNEI” …..???!!!!..e bine si asa…
    DOAMNE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate