Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Sărbătoare la Curtea de Apel Alba Iulia. 25 de ani de existență prin ochii celor care înfăptuiesc justiția


Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia la 25 de ani de existență. De obicei holurile instanței superioare din Alba Iulia te întâmpină cu grefieri ce împing cărucioare pline-ochi de dosare în care se află scrise cu cerneală neagră pedepse grele pentru inculpați și fapte care uneori șochează opinia publică.

Magistrații în robe intră dimineață în sala de ședințe și ies câteodată la apusul soarelui. Avocații așteaptă liniștiţi pe scaun cauza pe care o reprezintă, dar în ochii lor  ațintiți în gol se poate vedea cum, în forfota de oameni, își pregătesc apărarea.

Dar nu și astăzi. Atmosfera la intrarea în Curtea de Apel era relaxată, joi, în jurul prânzului. După ușile albe se auzeau discuții amicale și mare a fost surpriza când vedeai magistrați ce se îmbrățișau, râdeau și se bucurau de prezența colegilor vechi sau noi.

O tânără frumoasă, îmbrăcată în haine tradiționale românești, îi întâmpina pe cei prezenți cu pâine și sare.

curtea de apel

La 25 de ani de existență, sala principală a Curții de Apel Alba Iulia a îmbrăcat haina festivă. Boxa acuzaților s-a transformat în centru de sunet și imagine, iar locul în care de obicei judecătorii, procurorii și greferii înfăptuiesc actul de justiție s-a transformat în scenă.

curtea de apel

Și masa avocaților a dispărut, iar în locul ei au apărut scaune. La ora 13.00, sala era plină de avocați, magistrați, greferi și personal auxiliar care au activat sau activează în cadrul Curții. Din peisaj lipseau inculpații din boxă sau magistrații în robe.

Într-un cadru formal, la 25 de ani de existență a Curții de Apel Alba Iulia, imnul României a fost intonat pe ritmuri de vioară și nai.

curtea de apel

25 de ani. Oameni despre oameni

O retrospectivă a Curții nu se putea face fără oamenii care au activat de-a lungul timpului în cadrul instanţei. Un scurt film a sintetizat cei 25 de ani de activitate în câteva minute, iar la fiecare poza din cadrul clipului un zâmbet se așternea pe chipul celor prezenți.

curtea de apel

Președintele delegat al Curții de Apel Alba Iulia, Liviu Gheorge Odagiu, a fost cel care a deschis seria discursurilor de joi 13 decembrie.

Acesta ar fi vrut să le vorbească celor prezenți despre Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilante și despre mințiile luminate ale epocii în care aceștia au trăit și cum, la jumătatea secolului XVIII, au încercat să ierarhizeze sistemul judiciar și să stabilească sarcini concrete pentru fiecare act de justiție.

curtea de apel

De asemenea, după cum a și declarat, și-ar fi dorit să vorbească despre regulamente organice, despre evoluțiile istorice ulterioare a legilor judecătorești.

Dar a ales să vorbească despre ceva important, fără de care o instituție nu poate exista: despre nucleul și esența, despre oamenii care compun instituția Curții de Apel Alba Iulia.

”Până la urmă, o Curte de Apel rămâne o simplă clădire, dacă în ea nu există oamenii, cu trăirile, cu bucuriile, cu necazurile lor, cu durerile dar și cu marile lor împliniri. Oamenii reprezintă esența oricărei instituții”, a declarat Liviu Gheorghe Odagiu.

curtea de apel

Ioan Rus, avocat, senator și membru al Comisiei juridice a Senatului României la momentul adoptării Legii nr 92/1992 – prin care a fost înfințată Curtea de Apel Alba Iulia, a vorbit despre ”nașterea instituției”.

Rând pe rând, Nicolae Doțiu – primul președinte al Curții de Apel, Iulian Gîlcă, Alina Lodobă, Adriana Marcela Petrașcu și Alexandra Iuliana Rus – în prezent judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție – au vorbit despre perioada în care au fost președinții instanței superioare din Alba Iulia, despre oamenii cu care au lucrat și despre evenimentele la care au luat parte.

curtea de apel

Vicepreședintele Aurelian Gheorghe Mocan a prezentat Cartea de onoare a Curții de Apel Alba Iulia.

Grefierii au fost reprezentați la pupitrul vorbitorilor de către Ecaterina Guțu, prim grefier al curții între anii 1993-2015, alături de prim grefier Florina Ioana Boțan.

curtea de apel

Au mai luat cuvântul: președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel; procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iulia, Ilie Narița; decanii Baroului Alba, Sibiu, și Hunedoara – Mihai Baco, Nicoale Baier și Claudiu Roncioiu; judecătorul Mihail Gîlcă; președintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia, Ioan Hotoiu și vicepreședintele delegat al Curții de Apel Alba Iulia, Adrian Emil Hancaş.

curtea de apel

Scurtă istorie a clădirii Curții de Apel Alba Iulia. 

În dimineaţa zilei de 2 decembrie 1918, începând cu ora 9, în frumoasa clădire a Tribunalului, s-au reunit în prima şedinţă membrii Marelui Sfat Naţional, aleşi cu o zi înainte de Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi părţile ungureşti, după ce a proclamat unirea cu România în mijlocul unei mulţimi entuziaste de 100.000 de români veniţi din toate colţurile Transilvaniei.

În sala festivă a Palatului de Justiţie, cei 200 de reprezentanţi ai poporului, în mare majoritate avocaţi şi jurişti, au luat hotărâri esenţiale pentru punerea în practică a voinţei populare de unire, exprimată răspicat la 1 decembrie: au ales conducerea Marelui Sfat Naţional care îndeplinea rolul unui veritabil Parlament, componenţa Consiliului Dirigent al Transilvaniei care a asigurat timp de aproape 2 ani guvernarea provizorie a Transilvaniei până la unirea deplină cu România dar şi membrii delegaţiei care urmau să înmâneze regelui Ferdinand decizia de unire.

În aceeaşi clădire, 75 de ani mai târziu, în următoarea zi după festivităţile Zilei Naţionale desfăşurate în principal la Alba Iulia, joi 2 decembrie 1993 începea să funcţioneze Curtea de Apel Alba Iulia înfiinţată prin Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecătorească.

Pentru o zi, la 25 de ani de existență, Curtea de Apel Alba Iulia a fost ”îmbrăcată” în haine festive, de sărbătoare. De mâine, locul în care legea este pusă în practică va reveni la normal, la înfăptuirea actului de justiție.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidența COVID în fiecare localitate din județul Alba și situația internărilor. Ministerul Sănătății publică datele în premieră

Publicat

La mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a publicat toate datele legate de testarea COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară.

Datele au fost publicate pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice și pot fi consultate și descărcate de orice persoană.

Documentul poate fi descărcat de AICI: transparenta COVID_martie_2021

„Datele actualizate zilnic în acest format sunt extrase din aplicațiile Corona Forms, Alerte MS și RENV și publicate automat în format brut. Din acest motiv ele pot conține inadvertențe”, se precizează pe portalul guvernului.

Informațiile sunt actualizate zilnic, începând cu 1 martie.

Incidenta la 14 zile la nivel de UAT
UAT01-03-202102-03-202103-03-2021
ALBAC0,500,500,50
ALMAŞU MARE000
ARIEŞENI000
AVRAM IANCU000
BERGHIN3,642,603,12
BISTRA0,870,870,87
BLANDIANA1,081,091,09
BUCERDEA GRÂNOASĂ0,870,430,43
BUCIUM000
CÂLNIC0,490,490,49
CENADE000
CERGĂU1,221,221,22
CERU-BĂCĂINŢI7,097,270
CETATEA DE BALTĂ000
CIUGUD3,062,752,44
CIURULEASA000
CRĂCIUNELU DE JOS2,792,802,80
CRICĂU3,492,992,49
CUT1,561,561,56
DAIA ROMÂNĂ1,591,591,27
DOŞTAT2,933,913,91
FĂRĂU000
GALDA DE JOS1,111,111,11
GÂRBOVA0,930,930,93
GÂRDA DE SUS1,301,301,30
HOPÂRTA000
HOREA000,51
IGHIU1,131,561,56
ÎNTREGALDE000
JIDVEI0,180,370,56
LIVEZILE2,462,462,46
LOPADEA NOUĂ2,292,301,92
LUNCA MUREŞULUI1,932,703,09
LUPŞA0,670,680,34
METEŞ1,051,071,07
MIHALŢ6,107,067,36
MIRĂSLĂU0,500,501,51
MOGOŞ000
MUNICIPIUL AIUD1,651,651,77
MUNICIPIUL ALBA IULIA5,925,835,86
MUNICIPIUL BLAJ1,391,491,25
MUNICIPIUL SEBEŞ3,463,223,12
NOŞLAC1,091,091,09
OCOLIŞ1,781,791,79
OHABA000
ORAŞ ABRUD0,940,950,95
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ0,520,260,26
ORAŞ CÂMPENI0,670,670,67
ORAŞ CUGIR1,321,361,32
ORAŞ OCNA MUREŞ1,351,351,42
ORAŞ TEIUŞ3,573,162,47
ORAŞ ZLATNA0,370,370,50
PIANU2,502,232,50
POIANA VADULUI000
PONOR5,855,915,91
POŞAGA000
RĂDEŞTI2,302,312,31
RÂMEŢ000
RIMETEA0,990,991,99
ROŞIA DE SECAŞ0,610,610,61
ROŞIA MONTANĂ000
SĂLCIUA0,690,690
SĂLIŞTEA0,830,840,84
SÂNCEL0,380,761,14
SÂNTIMBRU1,971,641,31
SĂSCIORI1,381,221,22
SCĂRIŞOARA000
ŞIBOT2,052,462,46
SOHODOL000,59
ŞONA1,832,283,43
ŞPRING11,3811,4411,44
STREMŢ0,810,810,81
ŞUGAG1,041,041,04
UNIREA2,222,833,43
VADU MOŢILOR0,740,740,74
VALEA LUNGĂ1,892,532,53
VIDRA0,640,640,64
VINŢU DE JOS0,720,900,54

Situația internărilor în spitale

Număr persoane spitalizate / spital / zi
Spital01-03-202102-03-202103-03-2021
Spital Orasenesc Cugir121415
Spitalul Municipal Sebeș141415
Spitalul Municipal Blaj192017
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia393639
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud272729

Pe 21 februarie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19, solicitată de mai multe organizaţii din societatea civilă potrivit libertatea.ro

Ce solicitau organizaţiile din societatea civilă:

 • Incidența la 14 zile la nivel de UAT;
 • Numărul de persoane externate vindecate/județ/zi;
 • Numărul de persoane externate/județ/zi;
 • Numărul de persoane decedate/județ/zi;
 • Numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secțiile ATI/județ/zi și numărul total de pacienți ATI/județ/zi;
 • Numărul de cazuri active/județ/zi; Numărul de persoane aflate în carantină instituționalizată/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în autoizolare/județ/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi;
 • Tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporție din pacienții testați județ/zi;
 • Durata de timp între recoltarea de probe biologice-rezultat (zile) – exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Proveniența persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe județ;
 • Raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi;
 • Numărul de pacienți confirmați, dar asimptomatici sau cu forme foarte ușoare;
 • Proveniența persoanelor testate pozitiv (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute;
 • Perioada între rezultatul pozitiv și spitalizare (ore) – exprimată ca mediană, dacă nu se poate mai detaliat; Numărul de persoane spitalizate/județ/zi(ideal pe spital);
 • Tipul de transmitere pentru fiecare caz (comunitar/instituțional/focar cunoscut sau nou/internațional/etc.);
 • Caracteristici ale persoanelor spitalizate/decedate (grupa de vârstă/vârsta, sex, afecțiuni preexistente/tipul afecțiunilor – cu asigurarea faptului că pacienții nu pot fi identificați pe baza acestor informații) Numărul de persoane reinfectate/județ/zi;
 • Informații cu privire la focare (județ, locație, tip focar, număr de persoane confirmate, numărul potențial de persoane ce pot fi afectate);
 • Informații cu privire la centrele rezidențiale (informații la nivel de centru: total rezidenți, infectați, vindecați, decedați);
 • Raportarea corecțiilor efectuate la nivel de număr de cazuri/decese pe județe/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi, defalcate pe persoane vaccinate/persoane vaccinate cu rapel și tip de vaccin; Numărul de persoane programate pentru vaccinare și care nu se prezintă la centrul de vaccinare/județ/zi;
 • Numărul de persoane adăugate ad-hoc pentru că au mai rămas doze/județ/zi; Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/județ/zi, defalcate pe reacții comune/minore și reacții majore;
 • Numărul de doze de vaccinuri livrate/județ, defalcate pe tip de vaccin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate