Actualitate
Programul prin care elevi din 50 de şcoli primesc masă caldă, extins şi în 2019. Valoare majorată cu 3 lei pe zi
Guvernul aprobă continuarea programului-pilot rin care preşcolari şi elevi din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat primesc gratuit alimente la şcoală. Din judeţul Alba, vor beneficia de acest sprijin alimentar elevii de la Şcoala Gimnazială “Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă.
“Majorăm cu aproximativ 40% valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază fiecare copil, de la 7 lei, cât a fost până acum, la 10 lei. Astfel, bugetul alocat programului creşte de la 30,7 milioane lei la 46,7 milioane lei”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, la începutu şedinţei de guvern de vineri.
Bugetul stabilit prin ordonanţă de urgenţă pentru şcoala din judeţul Alba este de 684.000 lei din care 206.000 lei în 2018 şi 478.000 lei în 2019.
Prin acest program, până la sfârşitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din unităţile-pilot selectate, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz.
AICI, variante de meniu.
În proiectul de OG se mai aminteşte că, “la cererea motivată a părinţilor/ tutorilor legali, formulată în scris şi susţinută de document-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/ elevul, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute”.
De asemenea, pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor, în cadrul Programului – pilot se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
Programul – pilot a fost implementat în anul şcolar 2016 – 2017, respective anul şcolar 2017 – 2018, iar, “în scopul realizării unei evaluări de impact a acestei măsuri, se impune o perioadă mai mare de timp, fiind necesară continuarea pilotării cel puţin un ciclu de învăţământ, în unităţile de învăţământ din comunităţile în care autorităţile locale s-au implicat în mod corespunzător în anul şcolar anterior”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit sursei citate, “din rapoartele realizate de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București, ca urmare a monitorizării modului de implementare a programului pilot, în anul școlar 2017 -2018, rezultă și o estimare a unui grad ridicat de satisfacție al beneficiarilor, precum și recomandarea de continuare a Programului în școlile – pilot, având în vedere aportul acestuia la crearea motivării pentru învățare și asigurarea igienei muncii intelectuale la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite”.
Potrivit indicatorilor de măsurare a gradului de satisfacție privind calitatea serviciilor din cadrul Programului – pilot, 95% din beneficiari le-au apreciat ca fiind excelente, mai precizează iniţiatorii.
Se mai aminteşte că, din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți, astfel: dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3% , ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%.
Propunerile de optimizare a programului amintite sunt creşterea valorii zilnice alocate/ elev, implementarea programului pe an calendaristic, iar nu pe an şcolar, în scopul simplificării procedurii de selecţie a furnizorilor, măsură ce ar avea un efect pozitiv asupra elevilor, beneficiind, astfel, de o perioadă mai mare de pachetul alimentar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News