Administrație
Guvernul se reuneşte azi în două şedinţe pentru schimbarea unor prefecți și subprefecți. Ce se întâmplă cu cei din Alba
Guvernul se reunește miercuri în cadrul a două şedinţe, unde urmează să aprobe mai multe proiecte de acte normative, printre acestea figurând şi hotărâri de guvern referitoare la eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.
Potrivit anunţului Executivului, prima şedinţă este programată miercuri de la ora 8.00 în format online, iar cea de-a doua de la ora 13.00.
Pentru județul Alba numirea noului subprefect cu siguranță va fi din nou amânată după ce în presă au apărut suspiciuni cu privire la studiile persoanei nominalizate de USR PLUS pentru această funcție. Pentru funcția de prefect al județului nu sunt anunțate schimbări.
Funcția de subprefect deținută în prezent de Diana Rof a fost negociată în favoarea USR PLUS, care, în urma unei selecții interne, a prezentat un candidat care și-a trecut în CV că a urmat studii superioare la o universitate controversată, aflată la momentul respectiv în centrul unui scandal cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care a și închis unitatea de învățământ exact în perioada când acesta era student.
Citește AICI: Probleme în CV-ul subprefectului propus de USR în Alba. Rașcovici, fost polițist, a absolvit o ”universitate” închisă de ANPC
USR-PLUS Alba a organizat o competiție internă pentru funcția de subprefect al județului, iar în urma votului Biroului Județean au fost aleși trei candidați: Cosmina Maria Mariș (PLUS)- inspector în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia, Viorel Rașcovici (USR)- fost polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba și Adrian Simion (USR)- profesor.
Viorel Rașcovici are 52 de ani și este președintele USR Cergău, fiind ales anul trecut consilier local în Cergău.
Este fost polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba, unde a ocupat funcții precum agent șef principal în cadrul Secției nr.5 Poliţie Rurală Blaj și organ de cercetare penală al poliției judiciare, în perioada 2005 – 2016.
Potrivit CV-ului, acesta ar fi absolvit cursurile ”Universității Internaționale Deschise Tehnoeconomia Europeană Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno Americană, Facultatea de Drept, Legislație Internațională Comparată, Diplomație și Consultanță Juridico-Economică, domeniul fundamental științe juridice”.
Cîțu: Toate propunerile de prefecți și subprefecți vor fi evaluate
Premierul Florin Cîţu a precizat că partidele fac propuneri pentru funcţiile de prefecţi, secretari de stat, subsecretari de stat, dar toate trebuie evaluate, menţionând că nu abdică de la trei principii: fără penali în funcţii publice, fără conflicte de interese şi promovarea profesioniştilor.
”Trebuie să spun un lucru: partidele propun şi prefecţi şi secretari de stat şi subsecretari de stat, dar toţi trebuie evaluaţi. Eu am spus: sunt trei principii de la care nu abdic – fără penali în funcţii publice, fără conflicte de interese şi profesionişti.
Pe fiecare funcţie, mă uit la fiecare persoană la aceste criterii. Să presupunem că îmi scapă cineva şi aflăm informaţia după aceea, imediat îl voi retrage. Deci nu ne jucăm cu aşa ceva în acest mandat„, a precizat Cîţu la Digi24.
El a spus că sunt negocieri la nivel de coaliţie, dar propunerile pe care le primeşte le verifică, pentru a vedea dacă sunt profesionişti, că nu au probleme penale şi îndeplinesc criteriile de integritate.
„Nu iau o decizie de unul singur, eu discut şi în coaliţie şi în afara ei, dar până la urmă decizia o iau pe baza informaţiilor”, a adăugat premierul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News