Connect with us
Advertisement

Economie

Încă o categorie de angajați va beneficia de scutire de impozit la salarii. Legea a fost promulgată

Publicat

Legea care stabilește salariul minim brut de 3000 de lei și scutirea acestuia de impozit pe venit și contribuții la asigurări de sănătate, pentru angajații din agricultură, a fost promulgată. Măsurile se vor aplica în perioada iunie 2022 – decembrie 2028.

Măsurile sunt similare celor din domeniul de construcții.

Citește și OFICIAL: Angajatorii care vor da 200 lei în plus la salariul minim brut nu vor plăti taxe pentru această sumă. Cine va beneficia

Legea prevede acordarea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru persoanele care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare.

Acestea vor beneficia de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%), potrivit avocatnet.ro.

Beneficiile sunt pentru domeniile de activitate:

cod CAEN 01: agricultură

  • 011 cultivarea plantelor nepermanente
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire
  • 014 creșterea animalelor
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
  • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare

cod CAEN 10: industria alimentară.

Condiții pentru aplicarea scutirilor

Facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).

Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii pentru pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj.

Alte categorii de salariați care beneficiază de scutiri

Și alte categorii de salariați beneficiază de scutiri sau reduceri de taxe, potrivit hotnews.ro.

Acestea sunt:

  • IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%
  • Cercetători – scutire de impozit pe venit de 10%
  • Angajați construcții (și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II
  • Angajați din agricultură și industria alimentară – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II (opțional)
  • Activități independente – se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.
  • Contracte de activitate sportivă – sunt taxate similar activității independente
  • Drepturi de autor – avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.
  • Venituri din chirii – impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.
  • Venituri din investiții – cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.
  • Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%
  • Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement