Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Incendiul de pe TRANSALPINA, ţinut sub control. Pompierii supraveghează zona încă 5 zile. A ars totul pe o suprafață de 72 hectare

Publicat

Pompierii de la ISU Alba, alături de cei din Sibiu şi Vâlcea au intervenit la sfârşitul săptămânii trecute, pentru neutralizarea unui incendiu puternic izbucnit în mai multe zone montane, în apropierea Transalpinei, la limitele dintre cele trei judeţe. Primul focar a fost identificat acum trei zile, în zona Munţilor Şureanu, în apropierea Vârfului Pătru, unde a ars mocnit o suprafaţă de 6 hectare. Între judeţele Sibiu şi Vâlcea, în zona Munţilor Lotrului a ars şi fond forestier, pe o zonă de aproximativ 15 hectare.

Peste 60 de hectare de pădure şi vegetaţie s–au făcut scrum. Se presupune că a fost vorba de o mână criminală care a dat foc pădurii. Ambele incendii au fost stinse, dar echipaje de pompieri rămân în zonă pentru că există posibilitatea reapariţiei unui focar propagat prin rădăcinile copacilor. Flăcările în zona Transalpina au fost de peste 30 de metri în pădurea de brad.

UPDATE: Potrivit ISU Alba de la inspectoratul judeţului nostru s-au deplasat la faţa locului, sâmbătă după-amiază, 21 de oameni, iar în cursul nopţii alţi 13 pompieri au fost solicitaţi să ofere sprijin. Din cercetări se pare că incendiul ar fi pornit din Golul Alpin din apropierea Vârfului Pătru, într-o zonă cu jnepeni. Flăcările s-au extins la o pădure din apropiere. Din fericire, în zonă, copacii sunt destul de rari, astfel că focul nu s-a extins foarte repede.

A fost necesară intervenţia asistată cu un elicopter din Bucureşti, pentru localizarea ariilor cuprinse de flăcări. De asemenea, pentru a facilita comunicarea, a fost trimis în zonă un centru de comandă de la Târgu Mureş. Deoarece zona este greu accesibilă, pompierii au fost deplasaţi cu maşinile de teren ale Salvamont şi ale ocoalelor silvice. În total, acţionează la acest incendiu 120 de oameni de la ISU Alba, Sibiu şi Vâlcea, iar în duminică dimineaţă pompierii au fost înlocuiţi de alţi colegi. Munca acestora este deosebit de dificilă. Aceştia au încercat să învingă focul folosind lopeţi cu nisip, dar flăcările mistuie suprafeţe considerabile de pădure în doar câteva minute.

UPDATE Ora 15.00: Potrivit ISU Alba, incendiul din zona Vârfului Pătru este ținut sub control, fiind localizat şi lichidat în mare parte. Un grup de 11 subofițeri, voluntari și personal de la ocoalele silvice monitorizează situația, covorul vegetal arzând încă mocnit, subteran, fiind întreținut și din cauza condițiilor de secetă din ultimul timp, iar, în unele locuri, existând riscul să fie cuprins de flăcări la suprafață. Forțele de intervenție rămân în zonă pentru a preveni extinderea la pădurea din apropiere. ISU Alba a delegat un grup de 35 de pompieri pentru a sprijini acţiunile de neutralizare a incendiului din Munţii Lotrului, la limita dintre judeţele Vâlcea şi Sibiu, unde suprafaţa pe care s-a intervinit este mai mare, de circa 15 hectare şi unde au ars şi suprafeţe de pădure.

UPDATE Ora 22.00: Echipajele de pompieri au reușit să stingă incendiul, însă sunt zone care fumegă. Preventiv, întreaga zonă va fi supravegheată încă cinci zile. Deocamdată, nu se știe ce anume a provocat aprinderea pădurii. Au ars până duminică dimineața, în total peste 60 de hectare de păşune şi pădure, fiind mobilizaţi peste 135 de pompieri şi reprezentanţi ai ocoalelor silvice din zonă. În cazul în care nu se va reuşi neutralizarea incendiului, se va interveni cu un elicopter. Până la urmă, s-a reuşit stingerea cu ajutorul elicopterului. A fost adusă apă din lacurile din zonă, dar s-a acționat şi la lopată. Focul ameninţa toată pădurea, deoarece flăcările se propagau şi prin rădăcinile copacilor.

Cea mai gravă problemă cu care s-au confruntat efectivele de pompieri a fost imposibilitatea comunicării din cauza faptului că în zona respectivă nu este semnal GSM si nici alte posibilități de comunicare radio. A fost solicitat un centru de comandă mobil de la ISU Mureş. Aria foarte mare pe care era întins incendiul, dar şi altitudinea de peste 1.700 – 1.600 de metri la care s-a intervenit au îngreunat operațiunea.

UPDATE, 8 noiembrie: Incendiile la vegetaţia alpină şi fondul forestier din zona Munţilor Şureanu şi Lotrului au fost stinse. Au ars peste 72 de hectare. Au fost organizate patrule care monitorizează în continuare zonele, pentru a împiedica apariţia flăcărilor şi în alte locuri din apropiere. Incendii similare au fost semnalate în Munţii Rodnei (Bistriţa) şi Gutâi (Maramureş). Este demarată o anchetă pentru stabilirea cauzelor acestor incidente.

Timp de aproape o săptămână, efective de pompieri vor supraveghea zona, pentru că există posibilitatea reapariţiei unor focare din rădăcinile copacilor.

Reamintim că sectorul Transalpina, între Obârşia Lotrului şi staţiunea Rânca este închis circulaţiei rutiere în sezonul rece, în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie.

[media id=440 width=320 height=240]

Sursa video: Ziarul Tribuna Sibiu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi

    luni, 07.11.2011 at 07:04

    Asa patim noi romanii daca deschidem ce e frumos pentru tot romanul cocalar !!! bravo conducerii acestei tari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax