Actualitate
Institutul Naţional al Patrimoniului promovează reţeaua de expoziţii etnografice din judeţul Alba
Pentru sprijinirea și promovarea patrimoniului muzeal rural, Institutului Naţional al Patrimoniului a realizat o prezentare virtuală a tuturor expoziţiilor şi muzeelor publice sau private din România. Din cadrul acestei prezentări au făcut parte şi membrii Reţelei Expoziţiilor Etnografice din judeţul Alba, patronată de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internațional al Muzeelor, a fost aniversată şi anul acesta de micile muzee şi expoziţii din ţară, la iniţiativa Institutului Naţional al Patrimoniului.
Reţeaua Expoziţiilor Etnografice din judeţul Alba a intrat în atenţia Institutului Naţional al Patrimoniului la întâlnirea privind Colecţiile muzeale rurale între realitate şi aspiraţii, care a avut loc la Bucureşti în anul 2012. Proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Alba de realizare a expoziţiilor etnografice şi dezvoltat apoi prin parteneriatul cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost considerat model de bună practică la nivel naţional.
După ce, la începutul anului 2013, ca urmare a standardului de prezentare, a nivelului de pregătire a custozilor, a diversităţii activităţilor culturale găzduite în spatiul expoziţional, membrii Reţelei Expoziţiilor Etnografice din judeţul Alba au fost incluşi pe portalul de prezentare a patrimoniului cultural national www.cimec.ro – muzee şi colecţii din România, prezentarea pentru Noaptea Muzeelor din acest an a inclus şi expoziţiile din judeţul Alba, alături de alte expoziţii şi muzee rurale din ţară.
Prezentarea virtuală a expoziţiilor şi colecţiilor rurale, în Noaptea Muzeelor a avut loc la: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Județean Olt – Slatina, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu, Muzeul Județean Gorj şi Muzeul Olteniei.
Din cele 33 de judeţe ale căror colecţii rurale s-au regăsit în prezentare, Alba a avut cel mai mare număr de expoziţii, fiind incluse în prezentare următoarele: Expoziţia Etnografică din Biia, Bucium, Bucerdea Vinoasă, Cenade, Ceru Băcăinţi, Cetatea de Baltă, Ciuruleasa, Cricău, Cut, Daia Română, Deal, Fărău, Gîrbova, Hopîrta, Horea, Jidvei, Livezile, Lopadea Nouă, Miraslău, Mogoş, Ocoliş, Pianu de Jos, Rădeşti, Brădet -Rîmeţ, Roşia de Secaş, Sălciua, Săliştea, Săsciori, Sîncel, Stremţ, Şard, Şpring, Şugag, Ţelna, Unirea, Vadu Moţilor, Vidra.
Promovarea acestor colecții din mediul rural reprezintă o necesitate pentru promovarea patrimoniului cultural, prea puțin valorificat din punct de vedere muzeografic, motiv pentru care iniţiativa Institutului Naţional al Patrimoniului, căruia i s-au alăturat alte instituţii din ţară, precum ICOM România, Centrul Naţional de Cercetare şi Documentare în domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”, Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România şi Ministerul Culturii, a avut ca rezultat prezentarea la nivel naţional a acestor mici „muzee de autor” şi totodată depozite de patrimoniu şi memorie culturală, au transmis reprezentanţii CJ Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News