Câmpeni
Investiții de peste 40 milioane de lei în stații de epurare și tratare apă potabilă, la Abrud, Baia de Arieș, Zlatna și Câmpeni
Peste 40 de milioane de lei vor fi investiți în proiectarea și execuția a două stații de epurare ape uzate la Abrud și Baia de Arieș și reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă de la Zlatna și Mihoiești (Câmpeni).
Operatorul Apa CTTA SA Alba a lansat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru construirea Stațiilor de epurare apă uzată Abrud și Baia de Arieș și reabilitarea Stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești.
Valoarea totală estimată este de 40.174.370 de lei, fără TVA, proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM.
Obiectivele specifice ale proiectului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii în sectoarele de apă și canalizare din localitățile din județul Alba incluse în proiect, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare cu angajamentele de tranziție și cu obiectivele intermediare convenite între Comisia Europeana și Guvernul României pentru implementarea Directivei 91/271/CEE a Comisiei Europene cu privire la colectarea și tratarea apelor uzate urbane, și implicit:
– Îmbunătățirea calității apei;
– Asigurarea debitelor de apă necesare populației și industriei din zonă, la o calitate și o siguranță de exploatare corespunzătoare;
– Îmbunătățirea calității efluentului;
– Conformitatea cu principiile și prevederile impuse de Directiva nr. 91/271/CE privind Epurarea Apelor Uzate Orășenești pentru treapta secundara (treapta biologică) de epurare;
– Îmbunătățirea capacității echipamentelor stațiilor, prin modernizarea sau înlocuirea acestora;
– Depozitarea în condiții de siguranță a nămolurilor, luând în considerare prevederile Directivei nr. 86/278/EEC; cu prevederile Ordinului nr. 344/2004, cu modificările și completările ulterioare;
– Scăderea consumului de energie;
– Tratamentul eficient al nămolurilor rezultate în urma procesului de epurare, înaintea depozitarii acestora;
– Condiționarea materialelor reținute în urma procesului de epurare mecanică;
– Îmbunătățirea siguranței în exploatare prin înlocuirea instalațiilor mecanice și electrice cu durata de funcționare depășită;
– Reducerea riscului unei poluări semnificative apărute în urma unei defecțiuni la stația de tratare sau la stația de epurare;
– Îmbunătățirea siguranței publice și a personalului de operare;
– Îmbunătățirea eficientei stației;
– Conformarea cu masurile și obiectivele propuse și aprobate în strategia nămolului la nivelul județului Alba.
Stația de epurare Abrud
Stația de epurare Abrud va avea rolul de a deservi cu servicii de epurare a apelor uzate populația situată în zonele montane cu densitate scăzută, fiind estimat ca vor fi preluate anual ape uzate vidanjate de la circa 570 locuitori.
Populația totală în zona de colectare-vidanjare a stației de epurare ape uzate Abrud este de 10.150 locuitori, dintre care 4.708 sunt racordați la rețelele existente sau noi de canalizare.
Stația de epurare Baia de Arieș
Stația de epurare Baia de Arieș va avea rolul de a deservi cu servicii de epurare a apelor uzate populația situată în zonele montane cu densitate scăzută, fiind estimat ca vor fi preluate anual ape uzate vidanjate de la circa 500 locuitori.
Populația totală în zona de colectare-vidanjare a stației de epurare ape uzate Baia de Arieș este de 7.138 locuitori, dintre care 2.407 sunt racordați la rețelele existente sau noi de canalizare.
Stația de tratare apă potabilă Zlatna
Sistemul Zonal de Apă Zlatna este deservit, în prezent, de stația de tratare existentă, care preia apele din sursele de suprafață (pârâul Vâltori și pârâul Feneș) iar tratamentul aplicat apei este:
- Coagulare – floculare;
- Sedimentare în decantoare longitudinale;
- Filtrare pe nisip cuarțos;
- Dezinfecție cu hipoclorit;
- Înmagazinarea apei tratate.
Schema tehnologică a stației de tratare noi va fi modificată/ completată astfel încât să cuprindă următoarele trepte principale de proces:
- Preoxidare;
- Coagulare – floculare;
- Decantare;
- Filtrare pe mediu filtrant multimedia;
- Ajustare pH, dacă este cazul;
- Dezinfecție cu clor (NaOCl);
- Înmagazinarea apei tratate;
- Recuperarea apei de la spălarea filtrelor și reintroducerea ei în circuit;
- Îngroșarea nămolului rezultat din decantoare.
Stația de tratare apă potabilă Mihoiești
Sursa de alimentare cu apă a statei de tratare Câmpeni este lacul artificial (Acumularea Mihoiești) creat prin bararea cursului de apă Arieș, la confluența Arieșului Mare cu Arieșul Mic.
Captarea a fost construită în anul 1985 și are o capacitate de 130 l/s de unde rezultă că este mult mai mare decât necesarul actual al stație de tratare. Aceasta nu necesită lucrări de reabilitare.
Stația de tratare apă Mihoiești – Câmpeni este o stație de tratare existentă care preia apă dintr-o sursă de suprafață iar tratamentul aplicat apei este:
- Coagulare – floculare;
- Sedimentare în decantoare longitudinale;
- Filtrare pe nisip cuarțos;
- Dezinfecție cu clor gazos;
- Înmagazinarea apei tratate.
În aceste condiții schema tehnologică a stației va fi modificată / completată astfel încât să cuprindă următoarele trepte principale de proces:
- Preoxidare;
- Coagulare- floculare;
- Sedimentare;
- Filtrare pe nisip cuarțos;
- Ajustare pH, dacă este cazul;
- Dezinfecție cu clor gazos pentru asigurarea concentrației necesare de clor liber;
- Înmagazinarea apei tratate;
- Recuperarea apei de la spălarea filtrelor și introducerea ei în circuit, în camera de amestec;
- Îngroșarea nămolului rezultat din decantoare.
Noul proces de tratare va dispune de un sistem SCADA care va conduce și monitoriza întreg procesul tratare – pompare în rețeaua de distribuție. Lucrările se vor executa astfel încât să nu fie perturbată funcționarea unităților de proces existente.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News