Connect with us
Publicitate

CÎMPENI

Investiții de peste 40 milioane de lei în stații de epurare și tratare apă potabilă, la Abrud, Baia de Arieș, Zlatna și Câmpeni


Publicat

Peste 40 de milioane de lei vor fi investiți în proiectarea și execuția a două stații de epurare ape uzate la Abrud și Baia de Arieș și reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă de la Zlatna și Mihoiești (Câmpeni). 

Operatorul Apa CTTA SA Alba a lansat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru construirea Stațiilor de epurare apă uzată Abrud și Baia de Arieș și reabilitarea Stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești.

Valoarea totală estimată este de 40.174.370 de lei, fără TVA, proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM.

Obiectivele specifice ale proiectului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii în sectoarele de apă și canalizare din localitățile din județul Alba incluse în proiect, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare cu angajamentele de tranziție și cu obiectivele intermediare convenite între Comisia Europeana și Guvernul României pentru implementarea Directivei  91/271/CEE a Comisiei Europene cu privire la colectarea și tratarea apelor uzate urbane, și implicit:

– Îmbunătățirea calității apei;

–  Asigurarea debitelor de apă necesare populației și industriei din zonă, la o calitate și o siguranță de exploatare corespunzătoare;

– Îmbunătățirea calității efluentului;

– Conformitatea cu principiile și prevederile impuse de Directiva nr. 91/271/CE privind Epurarea Apelor Uzate Orășenești pentru treapta secundara (treapta biologică) de epurare;

– Îmbunătățirea capacității echipamentelor stațiilor, prin modernizarea sau înlocuirea acestora;

– Depozitarea în condiții de siguranță a nămolurilor, luând în considerare prevederile Directivei nr. 86/278/EEC; cu prevederile Ordinului nr. 344/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– Scăderea consumului de energie;

– Tratamentul eficient al nămolurilor rezultate în urma procesului de epurare, înaintea depozitarii acestora;

– Condiționarea materialelor reținute în urma procesului de epurare mecanică;

– Îmbunătățirea siguranței în exploatare prin înlocuirea instalațiilor mecanice și electrice cu durata de funcționare depășită;

– Reducerea riscului unei poluări semnificative apărute în urma unei defecțiuni la stația de tratare sau la stația de epurare;

– Îmbunătățirea siguranței publice și a personalului de operare;

– Îmbunătățirea eficientei stației;

– Conformarea cu masurile și obiectivele propuse și aprobate în strategia nămolului la nivelul județului Alba.

Stația de epurare Abrud

Stația de epurare Abrud va avea rolul de a deservi cu servicii de epurare a apelor uzate populația situată în zonele montane cu densitate scăzută, fiind estimat ca vor fi preluate anual ape uzate vidanjate de la circa 570 locuitori.

Populația totală în zona de colectare-vidanjare a stației de epurare ape uzate Abrud este de 10.150 locuitori, dintre care 4.708 sunt racordați la rețelele existente sau noi de canalizare.

Stația de epurare Baia de Arieș

Stația de epurare Baia de Arieș va avea rolul de a deservi cu servicii de epurare a apelor uzate populația situată în zonele montane cu densitate scăzută, fiind estimat ca vor fi preluate anual ape uzate vidanjate de la circa 500 locuitori.

Populația totală în zona de colectare-vidanjare a stației de epurare ape uzate Baia de Arieș este de 7.138 locuitori, dintre care 2.407 sunt racordați la rețelele existente sau noi de canalizare.

Stația de tratare apă potabilă Zlatna

Sistemul Zonal de Apă Zlatna este deservit, în prezent, de stația de tratare existentă, care preia apele din sursele de suprafață (pârâul Vâltori și pârâul Feneș) iar tratamentul aplicat apei este:

 • Coagulare – floculare;
 • Sedimentare în decantoare longitudinale;
 • Filtrare pe nisip cuarțos;
 • Dezinfecție cu hipoclorit;
 • Înmagazinarea apei tratate.

Schema tehnologică a stației de tratare noi va fi modificată/ completată astfel încât să cuprindă următoarele trepte principale de proces:

 • Preoxidare;
 • Coagulare – floculare;
 • Decantare;
 • Filtrare pe mediu filtrant multimedia;
 • Ajustare pH, dacă este cazul;
 • Dezinfecție cu clor (NaOCl);
 • Înmagazinarea apei tratate;
 • Recuperarea apei de la spălarea filtrelor și reintroducerea ei în circuit;
 • Îngroșarea nămolului rezultat din decantoare.

Stația de tratare apă potabilă Mihoiești

Sursa de alimentare cu apă a statei de tratare Câmpeni este lacul artificial (Acumularea Mihoiești) creat prin bararea cursului de apă Arieș, la confluența Arieșului Mare cu Arieșul Mic.
Captarea a fost construită în anul 1985 și are o capacitate de 130 l/s de unde rezultă că este mult mai mare decât necesarul actual al stație de tratare. Aceasta nu necesită lucrări de reabilitare.

Stația de tratare apă Mihoiești – Câmpeni este o stație de tratare existentă care preia apă dintr-o sursă de suprafață iar tratamentul aplicat apei este:

 • Coagulare – floculare;
 • Sedimentare în decantoare longitudinale;
 • Filtrare pe nisip cuarțos;
 • Dezinfecție cu clor gazos;
 • Înmagazinarea apei tratate.

În aceste condiții schema tehnologică a stației va fi modificată / completată astfel încât să cuprindă următoarele trepte principale de proces:

 • Preoxidare;
 • Coagulare- floculare;
 • Sedimentare;
 • Filtrare pe nisip cuarțos;
 • Ajustare pH, dacă este cazul;
 • Dezinfecție cu clor gazos pentru asigurarea concentrației necesare de clor liber;
 • Înmagazinarea apei tratate;
 • Recuperarea apei de la spălarea filtrelor și introducerea ei în circuit, în camera de amestec;
 • Îngroșarea nămolului rezultat din decantoare.

Noul proces de tratare va dispune de un sistem SCADA care va conduce și monitoriza întreg procesul tratare – pompare în rețeaua de distribuție. Lucrările se vor executa astfel încât să nu fie perturbată funcționarea unităților de proces existente.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Școala online: Predare multidisciplinară la clasă, ca să fie redusă perioada în care elevii stau în fața calculatoarelor

Publicat

Ministrul Educației a făcut precizări, luni, despre variante luate în calcul pentru școala online. Profesorii ar putea trece la crearea de lecții de “predare transdisciplinară sau multidisciplinară”, pentru a reduce timpul pe care elevii îl petrec în fața calculatoarelor, în timpul școlii online.

Ministrul Anisie a declarat astăzi că predarea în comun a unei lecții de mai mulți profesori poate fi o soluție, pentru școlile din scenariul roșu, scrie edupedu.ro.

”Este o variantă care se lucrează la nivelul Ministerului Educației: nu este vorba neapărat despre un tandem (între profesori – n.r.), vorbim de o predare transdisciplinară sau multidisciplinară. Se analizează și acest aspect, tocmai pentru a veni în sprijinul elevului, să nu mai stea atâtea ore în fața calculatorului, dacă este necesar. Trebuie să ne raportăm și la situația epidemiologică“, a declarat ministrul Educației, întrebată dacă profesorii va trebui să predea în tandem, pentru ca orarul să fie mai suplu, în online.

În ceea ce privește timpul concret de predare și conținuturile predate în acest an, al doilea afectat de pandemia COVID-19, Monica Anisie a declarat că, “la acest moment, am decis deja în cadrul Ministerului Educației să existe o comisie formată din specialiști care să realizeze o adaptare a programei la predarea online. Se analizează de către comisii de specialitate din cadrul Ministerului toate aspectele legate de acest lucru și luni vom avea o conferință de presă în care vom preciza toate măsurile referitoare la acest aspect. Acest aspect se află în evaluare”.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când poate fi dată jos masca de protecție în spații deschise. Excepțiile, aprobate de Comitetul pentru Situații de Urgență

Publicat

Persoanele din localitățile unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise vor putea să înlăture masca de protecție pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal.

De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging. Prevederile sunt cuprinse într-o hotărâre discutatată luni dimineață în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, potrivit Digi FM Radio.

În județul Alba masca este obligatorie pe stradă în 20 de localități: Alba Iulia, Blaj, Aiud, Abrud, Cugir, Sebeș, Ocna Mureș, Câmpeni, Ciugud, Blandiana, Cricău, Hopârta, Săliștea, Stremț, Unirea, Vințu de Jos, Cut, Daia Română, Noșlac, Cergău.

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităăților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU.

Hotărârea prevede, de asemenea:

1. „Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc apidemiologic ridicat pentru care se instituite măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 26 octombrie 2020.

2. Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 de ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acaestora se aplică începând cu data emiterii hotărârii”.

Purtarea măștii de protecție și în spații deschise este obligatorie în Capitală, dar și în mai multe orașe unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la 1000 de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul de Informații Externe angajează specialiști în diferite domenii. Condiții specifice și modalitatea de aplicare

Publicat

Serviciul de Informații Externe, SIE, angajează ofițeri operativi, specialiști în analiză strategică, specialiști în domeniile IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie, medical și agenți de protecție. 

Cerinţe specifice pentru operativ:

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
 • Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.
 • Vârsta limită este de 35 de ani.

Pentru angajarea în domeniul operativ candidatul trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă şi elevată, atât în vorbire cât şi în scris.
De asemenea, disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie.
Acest domeniu necesită creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua şi de a lua decizii, precum şi asumarea responsabilităţii.

 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj.
 • Timpul de lucru este flexibil.

Cerinţe specifice pentru analiză strategică:

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
 • Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.

Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidatul trebuie să aibă inteligenţa de nivel superior, cunoştinţe foarte bune de cultură generală, capacitate de analiză, sinteză, elaborare şi interpretare a informaţiei, exprimare clară şi concisă a ideilor.

Necesitatea de perfecţionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continuă, precum şi aptitudini de învăţare şi comunicare de nivel superior.

 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie.
 • Pentru anumite specializări există posibilitatea desfăşurării activităţii în ture.

Cerinţe specifice pentru specialişti (IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie, medical):

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate sau după caz, cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate.
 • Recrutarea şi selecţia se realizează în funcţie de existenţa unor posturi vacante în Serviciu şi are la bază performanţele universitare, licenţele şi acreditările deţinute, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate.
 • Domeniul impune capacitate de adaptare, rezistenţă la stres, atenţie concentrată şi distributivă, perseverenţă, dorinţa de perfecţionare continuă, un bun echilibru psihoemoţional, capacitate de a lucra pe proiecte cu asumarea responsabilităţii.
 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie.

Cerinţe specifice pentru protecţie:

 • Absolvent cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate.
 • Vârsta limită este de 30 de ani.
 • Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidaţii trebuie să aibă memorie vizuală, o bună percepţie a spaţiului şi timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua şi lua decizii, viteză bună de reacţie şi minime abilităţi tehnice.
 • Disponibilitatea de a lucra în exterior este obligatorie.
 • Candidaţii pentru încadrare trebuie să aibă o înălţime de minim 1,70 m şi să fie apţi din punct de vedere al pregătirii fizice, psihologic şi medical.
 • Activitatea se desfăşoară în ture.

Persoanele interesate pot aplica pe siteul SIE.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate