Actualitate
Legea dării în plată: Șefii a patru bănci românești cu capital străin fac presiuni asupra președintelui Iohannis. Scrisoare pentru respingerea actului normativ
Legea dării în plată, care le-ar permite celor care au credite ipotecare să dea băncii imobilele și să scape astfel de datorii, se află pe masa președintelui Klaus Iohannis. Acesta o poate promulga sau o poate trimite la reexaminare în Parlament. Reprezentații băncilor îi cer însă președintelui respinderea actului normativ.
Șefii a patru bănci româneşti cu capital străin i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită acestuia să prevină efectele legii dării în plata asupra sistemului bancar. Aceștia avertizează practic România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european.
Documentul este semnat de Andreas Treichl, CEO al Erste Gruop, banca-mama a BCR, Carlo Vivaldi, şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, banca-mama a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, presedinte al Federeatiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale, banca-mama a BRD, precum şi de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internaţional, banca-mama a Raiffeisen din România.
Cei patru şefi de bănci mari din Europa i-au trimis scrisoarea preşedintelui Iohannis pe 1 decembrie, la 5 zile după adoptarea în Parlament a legii. Potrivit acestora, legea poate provoca un real prejudiciu instituțiilor financiare și economiei României.
„Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apara investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel biletareal (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european. Cu respect, v-am ruga să luaţi în considerare opinia noastră, iar noi rămânem la dispoziţia Dumneavoastră pentru orice consultări şi discuţii”, i-au scris liderii băncilor-mama lui Klaus Iohannis.
Potrivit șefilor de bănci, este mai mult decât probabil că o astfel de interferenţă în contractele comerciale private deja existente să conducă, în mod particular, la deposedarea nejustificată de o proprietate fără nicio compensaţie, la violarea dreptului de liberă circulaţie a capitalului şi la violarea principiului de drept care interzice aplicarea retroactivă a legilor.
„Potrivit estimărilor preliminare ale Băncii Naţionale a României, legea ar avea impact în dauna sistemului bancar, cu potenţiale pierderi de ordinul miliardelor de euro”, mai transmit liderii băncilor.
surse: realitatea.net, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News